Startupy v soutěži myEUspace mohou získat až milion eur

Až milion eur mohou získat startupy či podnikatelé, nabízející řešení, která kombinují pokročilé technologie, inovativní nápady a mimořádný potenciál dat pocházejících z vesmíru.

Soutěž myEUspace, kterou pořádá EUSPA (Agentura Evropské unie pro vesmírný program), je určena všem startupům a podnikatelům bez výjimky. Pro účast v soutěži se nemusejí specializovat na vesmírný průmysl.

Ilustrační fotografie

Žádosti se přijímají ve třech různých soutěžních cestách, které jsou přizpůsobeny stupni pokročilosti projektu.

V rámci vesmírné politiky EU vyvíjí Evropská unie dva hlavní vesmírné programy: globální satelitní navigační systém Galileo a systém pozorování Země Copernicus. Satelitní data z těchto programů jsou široce dostupná pro volné použití a seznam oblastí, ve kterých se produkty na nich založené uplatňují, pokrývá prakticky všechna odvětví ekonomiky. To prokázali účastníci předchozího ročníku soutěže.

Český kosmický průmysl a startupy se představily astronautickém kongresu ve Francii

Mezi vítězné projekty patřily mj. aplikace pro udržitelné precizní zemědělství, platforma zvyšující bezpečnost silničního provozu využívající navigační data i pozorování Země a řešení pro automatické sledování sesedání půdy na staveništích.

Cílem soutěže myEUspace je podpořit průlomová řešení, která kombinují pokročilé technologie, inovativní nápady a obrovský potenciál dat pocházejících z vesmíru.

MyEUSpace

Navrhované projekty by měly spadat do jedné ze tří tematických oblastí:

  • Space My Life – spotřebitelská řešení, jako jsou mobilní aplikace, nositelná zařízení (chytré hodinky, chytré brýle, fitness trackery), drony nebo robotická zařízení, která reagují na hlavní společenské výzvy v oblastech jako zdraví, bezpečnost a ochrana občanů, hry a zábava, sport a fitness či turistika.
  • Our Green Planet – inovativní řešení výzev v oblasti ochrany životního prostředí a udržitelného života, která přispívají k realizaci Zelené dohody pro Evropu, a také nástroje podporující zelenou transformaci podniků
  • Dive In Deep Tech – inovativní řešení kombinující data z vesmírných programů EU se špičkovými technologiemi, jako jsou umělá inteligence (AI), kvantové technologie (výpočetní, senzorické, simulační, šifrovací atd.), blockchain, metaverse a rozšířená realita (Augmented Reality (AR) / Mixed Reality (MR) / Virtual Reality (VR).

Výherní fond ve výši 1 000 000 eur pro nejlepší aplikace má povzbudit inovátory k podávání přihlášek, ale podle organizátorů je finanční injekce pouze jednou z mnoha výhod účasti v soutěži.

Redakčně upravená tisková zpráva

• Teritorium: Česká republika | Evropa
• Oblasti podnikání: Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme