Stát pomůže zprostředkovat pracovní nabídky ukrajinským uprchlíkům

Agentura CzechInvest spouští platformu Jobs4UA.cz, kterou mohou využívat prověření zaměstnavatelé a zájemci o práci (nejen) z řad ukrajinských uprchlíků. Důvodem je velký zájem o zaměstnání ze strany Ukrajinců, kteří do Česka prchají před válkou

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) zároveň založilo pracovní skupinu, která má pružně reagovat na dopady války na Ukrajině na český průmysl a připravit se na budoucí vývoj.

Ilustrační fotografie

„Tato tragédie, která je důsledkem ruské agrese, přináší velké výzvy pro český průmysl. Její dlouhodobé dopady nyní ani nedokážeme zcela odhadnout. Nově vzniklá pracovní skupina nám ale pomůže reagovat nejen na tuto situaci, ale i na další vývoj,“ shrnuje ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Pracovní skupina Český průmysl a Ukrajina se bude scházet pravidelně. Tým je složen z náměstků MPO a zástupců Svazu průmyslu ČR, Hospodářské komory a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů.

Skupina nadefinuje oblasti a sektory, které jsou relevantní pro česko-ukrajinskou hospodářskou spolupráci a navrhne konkrétní opatření a „roli státu v čele s MPO a jeho podřízených organizací.“

Aktuální informace v souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu

Diskutovat se bude také o možnostech zapojení existujících národních i evropských zdrojů či tvorbě nových podpůrných nástrojů a opatření ze strany státu na podporu českého průmyslu, aby dokázal lépe čelit důsledkům ruské agrese proti Ukrajině,“ dodává náměstkyně pro hospodářskou politiku a podnikání Silvana Jirotková, která skupinu vede.

Jednodušší práce a pro zaměstnavatele i uprchlíky

České firmy dlouhodobě projevují zájem o pracovníky z Ukrajiny, ale i dalších zemí mimo EU. Právě tím má pomoci platforma s názvem Jobs4UA.cz, kterou vytvořila agentura CzechInvest. Ta bude k dispozici pro prověřené české zaměstnavatele hledající zaměstnance, a Ukrajinci na této stránce mohou reagovat na nabídky práce. Platforma je také součástí webu nasiukrajinci.cz, který provozuje Ministerstvo vnitra.

Aktuálně je zde přes 200 nabídek práce a přibývají další. K dispozici je i v ukrajinštině a umožňuje jednoduše filtrovat nabídky práce podle kategorie a kraje.

Na stránkách nechybí ani odpovědi na nejčastěji kladené otázky. Zájemci o práci z Ukrajiny najdou například odpověď na to, jak postupovat, když nemají vízum a chtějí v Česku pracovat nebo jaké jsou podmínky práce v tuzemsku. Jsou zde tak informace spojené s bezplatnou lékařskou péčí nebo školní docházkou. Stránka se neustále aktualizuje, v průběhu několika dní zde budou moci návštěvníci nalézt například informace v obou jazycích o zákonech Lex Ukrajina.

Nabízet zaměstnání zde mohou klienti agentury CzechInvest nebo členové partnerských organizací, jakými jsou Hospodářská komora ČR, Svaz průmyslu a dopravy ČR, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR, Svaz měst a obcí ČR, Sdružení místních samospráv, Asociace hotelů a restaurací, Potravinářská komora a Asociace soukromých zemědělců.

Jobs4UA.cz: Nechceme suplovat úřady práce

Ověření toho, zda jsou firmy členem některé z uvedených organizací, probíhá na Jobs4UA.cz na základě zadání IČ při vkládání inzerátu. „Všechny uvedené partnerské organizace spolupracují s velkým množstvím firem, které nabízejí spolehlivé pracovní nabídky. Nechceme suplovat úřady práce, spíše ulevit jejich náporu v následujících dnech. Zároveň pracujeme na tom, aby byly hlavní portály, nabízející ukrajinským uprchlíkům pomoc, vzájemně provázané, a nedocházelo tak k jejich tříštění,“ říká generální ředitel agentury CzechInvest Patrik Reichl.

„Jsem velmi rád, že vznikl tento centrální web a moc prosím všechny spolehlivé zaměstnavatele, aby na něm soustředili všechny své nabídky. Bude tak jasně vidět, že všichni lidé z Ukrajiny, kteří se dříve nebo později budou chtít postavit na vlastní nohy, mohou ve svém novém domově získat dobrou práci. Chceme, aby se všichni lidé z Ukrajiny u nás cítili bezpečně a aby věděli, že jsou u nás vítáni,“ zdůrazňuje Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a viceprezident Hospodářské komory ČR.

Hoteliéři a provozovatelé restaurací pomáhají rodinám prchajícím z Ukrajiny již od konce února nejen materiálně, ale i tím, že jim poskytují ubytování. „Věříme, že nabídka práce a možnosti výdělku, jsou pro občany prchající ze svých domovů zároveň možností zapojit se opět do relativně
běžného života. Navíc v oboru cestovního ruchu již máme s pracovníky z Ukrajiny velmi dobrou vzájemnou zkušenost a rádi
využijeme jejich dovedností i kvalifikací,“ doplňuje prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Do projektu Jobs4UA.cz se kromě webu Ministerstva vnitra nasiukrajinci.cz a Ministerstva průmyslu a obchodu zapojilo také Konsorcium nevládních organizací pomahejukrajine.cz.

S využitím tiskové zprávy agentury CzechInvest

• Teritorium: Česká republika | Ukrajina
• Oblasti podnikání: Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme