Strategie ESG pomůže firmám k odpovědnosti. Banky „neodpovědným“ v budoucnu nemusí dát úvěr

Společenská odpovědnost je důležitým tématem pro firmy i jednotlivce. Fenoménem poslední doby je tzv. ESG strategie, prostřednictvím které začínají firmy efektivně pracovat na svých plánech v oblasti udržitelné obchodní strategie, společenské odpovědnosti či ekologii.

Expertka na odpovědnost firem Karolína Avivi Řeháčková z ESG Services, jedné z partnerských společností investiční skupiny IPC, poukazuje na skutečnost, že část podnikatelských subjektů ESG odmítá s tím, že jde pouze o další byrokratickou a administrativní zátěž, která je bude stát pouze čas a peníze.

Ilustrační fotografie

Opak je podle ní pravdou. „Firmy, které ESG řeší, investují samy do sebe, aby byly odolnější vůči změnám, které v důsledku klimatické krize přicházejí a budou se dít čím dál více. Jinými slovy – udržitelnost a zisk se vzájemně rozhodně nevylučují,” zdůraznila Karolína Řeháčková, jedna z řečnic panelové diskuse na téma ESG, kterou pořádá Asociace rodinných firem 22. září v OC Arkády Pankrác.

Již nyní například banky vyžadují po svých klientech, aby v rámci evaluace risku prošli i ESG kritérii. Banky byly totiž prvními subjekty, kterých se opatření týkaly a už musí na ESG kritéria přihlížet.

Nová platforma umožní společnostem zdarma vytvořit ESG reporty

„Výhledově firmy, které ESG řešit nebudou, nemusí projít podmínkami bank, u kterých chtějí dostat nebo si prodloužit úvěr. Naopak ty společnosti, které třeba ještě nemají povinnost, ale ESG budou aktivně řešit, budou mít možnost u bank získat lepší podmínky úvěru. V neposlední řadě se bavíme o důvodech jako trend a prestiž. Firmy, které pro ESG nedělají nic, banky mohou do budoucna kompletně odmítnut,“ zdůraznila Karolína Řeháčková.

Obor ESG – Environmental, social and corporate governance je novým trendem, kterému se bude věnovat panelová diskuse Asociace rodinných firem (ARF). Diskuse je součástí vyhlášení výsledků průzkumu Odolná rodinná firma 2022. Akce se zúčastní řada konzultantů, novinářů a odborníků z oblasti podnikatelské strategie, ekonomiky a bankovnictví.

Redakčně upravená tisková zpráva

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme