Tak trochu jiný romský byznys

S Asociací malých a středních podniků nebo Hospodářskou komorou ČR romské organizace nespolupracují



„Do budoucna tuto spolupráci nevylučujeme, ale myslím, že k ní ještě nenazrál čas. Řešíme totiž poněkud odlišné problémy,“ doplňuje Vladimír Leško, prezident Asociace romských podnikatelů a spolků ČR.

Hospodářská komora je iniciátorem programu Režim Ukrajina a prosazuje co nejrychlejší nábor zahraničních pracovníků do České republiky, což je romským podnikatelům trnem v oku.

„Jsme občany tohoto státu. Jako Romové s tím nesouhlasíme. Máme tu dostatek volné pracovní síly – lidi, kteří pracovat chtějí, ale nemají šanci se zařadit. To říkáme při jednáních na ministerstvech opakovaně,“ potvrzuje Leško.

Vláda přitom nábor zahraničních pracovníků podporuje. Politici i zástupci českých podnikatelských svazů popírají, že jsou jakkoli diskriminováni čeští, potažmo romští nezaměstnaní.

„Všichni čeští občané včetně Romů jsou v případě zájmu o zaměstnání zvýhodněni před zahraničními pracovníky. Každou pracovní pozici, kterou chce český zaměstnavatel obsadit zahraničním pracovníkem, musí nejdříve nabídnout našim občanům prostřednictvím hlášeného volného pracovního místa na úřadu práce,“ připomíná mluvčí Hospodářské komory Miroslav Beneš.

Nabídka trvá minimálně měsíc a jen pokud o ni není zájem, nabízí se cizincům. Firmy ale poptávají stále více Ukrajinců, Srbů, Mongolů a kvóty na jejich nábor rostou.

„Chceme a umíme dát práci i lidem, kteří dlouhodobě nepracují.“ 
Vladimír Leško, Asociace romských podnikatelů a spolků ČR

„Kvóta žádostí pro ukrajinské pracovníky ve výši dvou tisíc ročně byla stanovena na základě jednání s českými podnikateli v oblasti zemědělství, potravinářství a lesnictví, kteří ve fázi přípravy projektu požadovali ještě více zahraničních pracovníků. Poukazovali přitom na dlouhodobou neobsaditelnost volných pracovních míst. Ministerstvo zemědělství nepreferuje zaměstnávání zahraničních pracovníků, ale musí reagovat na požadavky podnikatelské sféry,“ doplňuje mluvčí resortu.

Celá procedura přijímání cizinců do pracovního procesu je podle HK ČR stále administrativně a finančně náročná. „Pro podniky je proto výhodnější zaměstnat Čechy, nicméně při současné situaci na trhu práce není často jiná možnost než se s nabídkou pracovní pozice obrátit do zahraničí,“ připomíná Miroslav Beneš.

Problém nekvalifikovaných

Romští podnikatelé připouštějí, že problém nastává v případě nekvalifikovaných lidí. „Pokud jde o kvalifikované lidi, tak je jasné, že pokud firmám chybějí a nemají jinou možnost, obrátí se do zahraničí. S tím problém nemáme,“ připouští Vladimír Leško.

A Marcel Ščuka ho doplňuje: „S výzvou kolegů z Asociace romských podnikatelů a spolků je možné určitě souhlasit za předpokladu, že se jedná o nekvalifikovanou pracovní sílu.“

Marcel Ščuka i Vladimír Leško podnikají, jejich firmy prosperují a nejsou závislé na dotacích, podpoře státu ani specifických zakázkách pro vybrané subjekty. Oba si přitom uvědomují, že je byznys především o odříkání a překonávání překážek.

„Já sám podnikám už od roku 1996. Svými rodiči jsem byl vždy veden k samostatnosti. Každý byznys přináší překážky, které je nutné zdolávat. Moje podnikatelská činnost mě naplňuje a těším se z případných úspěchů,“ říká Marcel Ščuka.

Převzato z časopisu Profit. Autor článku: Jakub Procházka.

• Témata: Konkurenceschopnost

Doporučujeme