Talentované podnikatelky, které se nebojí jít za svým snem

Budoucnost lidstva je vždy spjata s rozvojem technologií. Tento dynamický a náročný obor se jeví jako dokonalá studijní i pracovní příležitost s garantovanou prosperitou pro každého, přesto mu dosud vévodí muži.

Ve vzduchu je ovšem změna, což dokazuje probíhající 2. ročník Women in Tech. Women in Tech je iniciativou Výzkumného ústavu pro podnikání a inovace při Hospodářské komoře, Hospodářské komory a společnosti Huawei zaměřenou na individuální vzdělávání žen, jejichž podnikání se snoubí s technologickým segmentem.

Ilustrační fotografie

Letošní druhý ročník tohoto programu přivítal devět úspěšných startupistek, které pod vedením expertů z odvětví technologií i byznysu budou po zbytek tohoto roku pokořovat své vlastní hranice a rozvíjet své podnikatelské projekty. „Těším se na expertní workshopy a mentoring, které mi pomohou v rozvoji potenciálu produktu,“ uvedla během seznamovacího setkání Adéla Sedláčková, která se do programu přihlásila s aplikací Preventivka podporující péči o zdraví.

Odborníci se shodují, že společnost ženám vstup do odvětví technologií zrovna neusnadňuje. „Ženy mají k technologiím respekt, který ale pramení z podvědomého přijetí faktu, že je svět technologií stále ještě doménou mužů a prosadit se na tomto poli je složité,“ vysvětluje účastnice Eva Dubinská svůj názor na to, proč je třeba nabídnout ženám v technologiích pomocnou ruku. „Necítím nikde podporu,“ souhlasně se přidává Lenka Titová, zakladatelka společnosti Volný termín, jež spojuje poskytovatele turistických služeb se zákazníky. Právě pro ně a další ambiciózní podnikatelky vznikl výběrový program Women in Tech.

Atraktivní náplň i nové kontakty

Účastnice jsou nyní zhruba za polovinou programu, byli jim přiřazeni individuální mentoři a účastnily se například školení na používání platformy LinkedIn, setkání s inspirativními lídry společností v rámci byznys snídaně moderované ambasadorkou Lindou Štucbartovou či pracovaly na prezentaci svých projektů investorům. Těšit se mohou na další pestrou škálu aktivit, jako workshop s jednou z nejvlivnějších Češek podle magazínu Forbes Renatou Mrázovou, MasterMind setkání s absolventkami programu WIT či školení na téma umělé inteligence a trendy v komunikaci. Nebude chybět ani účast na mezinárodní vzdělávací konferenci.

„Tímto programem se nám daří bourat stereotyp, že Hospodářská komora není pro začínající podnikatelky a podnikatele nebo pro mladé nebo pro ženy nebo pro startupy,“ říká Martin Frélich, ředitel VÚPI. Program je individuálně upravován pro jednotlivé účastnice tak, aby každá měla šanci pracovat na svém podnikatelském i osobním rozvoji, a to dle svých preferencí a přání.

„Naší prioritou je naslouchat potřebám každé z účastnic a připravovat aktivity, které by co nejlépe odpovídaly jejich očekávání,“ vysvětluje Gabriela Löbel, manažerka pro CSR projekty ve společnosti Huawei. Zároveň dodává, že tento ročník staví také na pozitivních ohlasech loňských absolventek. „Snažíme se, aby byl osobní růst účastnic přirozený, a věřím, že pestrost programu a možnosti setkávání s dalšími úspěšnými podnikatelkami jsou pro naše Women in Tech inspirací, jak posouvat dále nejen svůj byznys, ale i sebe,“ dodává.

Women in Tech

Speciální vzdělávací program Výzkumného ústavu pro podnikání a inovace, Hospodářské komory České republiky a společnosti Huawei. Účastnice byly do letošního druhého ročníku programu vybírány na základě spojitosti vlastních projektů s hlavními pilíři iniciativy společnosti Huawei TECH4ALL, kterými jsou vzdělávání, životní prostředí, zdraví a rozvoj. Program bude probíhat do prosince tohoto roku, kdy se zároveň uskuteční slavnostní ocenění účastnic.

Letošní účastnice Women in Tech a jejich projekty

  • Petra Doubková – Ecohaus, vyrábí ekologické prací papírky do domácnosti i na cesty
  • Eva Dubinská – Mysli jinak, organizuje hackatony podle izraelské technologie
  • Marie Froulíková – KudyKampus, spojuje studenty s mentory, dává jim inspiraci a rozhled
  • Aneta Klečka Geistová – Femvie, pečuje o ženské hormonální zdraví v průběhu celého života
  • Adéla Sedláčková – společnost Loono a aplikace Preventivka, pomáhá Čechům s prevencí
  • Martina Staimmer – ZEN SPACE, propojuje lektory jógy se zájemci o lekce a naopak
  • Vlaďka Steinová – PRANA Your Way učí vytíženou společnost správně dýchat, cvičit a žít
  • Jaroslava Šnejdarová – WO-MUM, vyrábí udržitelné oblečení pro těhotné a kojící ženy
  • Lenka Titová – Volný termín, pomáhá poskytovatelům služeb naplnit volné kapacity
Převzato z časopisu Komora. Autor článku: Martin Frélich, výkonný ředitel VÚPI

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Obchod | Software a ICT služby

Doporučujeme