Tradiční Týden inovací se zaměřuje na obnovu světa po covidu

Týden inovací ČR 2021 proběhne letos ve druhém říjnovém týdnu. Kromě tradičních témat jako ochrana životního prostředí, digitalizace či umělá inteligence se bude tentokrát zabývat také obnovou světa a Česka po tvrdém zásahu pandemie covid-19.

Šestý ročník Týdne inovací ČR opět pořádá český institut ELAI. Akce přivítá jedinečné osobnosti z mezinárodní scény a představí poslední technologické novinky. V čem bude jiná a v čem se naopak nebude lišit od předchozích ročníků?

Týden inovací ČR (diskuze)

„Lišit se nebude v tom, co je pro Týden inovací typické. To znamená, že do Prahy kromě skvělých českých spíkrů opět přivezeme světové osobnosti, které rozhodně stojí za to vidět a slyšet naživo,“ říká zakladatel ELAI a výkonný ředitel Poetizer Lukáš Sedláček.

Tradičně největší tuzemská událost v oblasti inovací proběhne v týdnu od 11. do 18. října. V pondělí se v Cubex centrum Praha uskuteční mezinárodní konference. Dále se mohou návštěvníci těšit na inovační veletrh a sérii odborných seminářů. Po celý týden se budou v mnoha českých městech konat doprovodné události.

Program akce najdete na webu Týdne inovací

„Týden inovací bude opět klást důraz na inovace v oblasti ochrany životního prostředí, udržitelnost je naše dlouhodobé téma,“ sděluje Lukáš Sedláček.

„Od předchozích ročníků se ale tento bude poněkud lišit v naléhavosti hlavního tématu, kterým je obnova světa a České republiky po pandemii. Protože to, jakým způsobem se celý svět a samozřejmě i Česko rozhodne budovat postcovidový ‚nový normál‘, podle mého názoru ovlivní nejen náš další život, ale především budoucnost příštích generací. Navíc je potřeba reagovat poměrně rychle,“ doplňuje.

Jak restartovat svět po covidu

Mezinárodní konference se pokusí najít odpovědi na důležité otázky, jak co nejlépe uskutečnit obnovu světa zasaženého onemocněním covid-19 a jaká přitom je či bude role inovací a automatizace.

Účastníci si vyslechnou návrhy, jak úspěšně provést restart ČR a také jak v tuzemsku efektivně projít nezbytným a mimořádně důležitým procesem digitalizace.

Nejen stát tápe. S digitalizací si často neumějí poradit ani firmy

„Všichni vnímáme, že pandemie ve společnosti urychlila celou řadu zásadních procesů, na což musíme reagovat. Významně vzrostla role inovací a moderních technologií a tenhle trend bude nepochybně pokračovat. Už proto, že díky němu dokážeme celou řadu věcí dělat mnohem efektivněji než dřív. Proto a z celé řady dalších důvodů je potřeba se intenzivně zabývat tím, jakou roli mají hrát inovace a disruptivní technologie v naší společnosti, jak k nim přistupovat, zacházet s nimi atd.,“ popisuje zástupce ELAI.

Ve světě byznysu pak pandemie podle Sedláčka urychlila nutnost digitalizace. Ta podnikům přináší mimo jiné zásadní úsporu operačních nákladů. Díky digitalizaci se zvyšuje transparentnost fungování firmy vůči managementu, který má pak možnost rychlejší reakce a přizpůsobení se nové situaci.

„A to je v současné rychle se měnící době zásadní. Nesmírně důležitý je v tomhle kontextu fakt, že pokud tímto procesem neprojdou firmy teď, tak to docela určitě udělá jejich konkurence. Pro zajímavost, podle našeho odborného garanta pro digitalizaci firem Pavla Ohnoutky je v sektoru středních a malých společností v ČR digitalizováno jen cca 25 procent,“ upozorňuje Sedláček.

Rozhovor s Lukášem Sedláčkem: Inovace by u nás měly být absolutní prioritou. Bohužel nejsou

Proto se v rámci diskuzních panelů konference Týdne inovací budou experti i zástupci firem bavit o těchto i celé řadě dalších aspektů současného dynamického vývoje. 

Vystoupí oblíbenec Billa Gatese

Návštěvníci z řad laické veřejnosti si zde v uplynulých ročnících mohli například popovídat s inteligentní robotkou Sofií, která dokonale imituje lidské emoce a zvládá „umění nenucené konverzace“. Jedním z hitů byl také exoskeleton firmy ReWalk Robotics, díky němuž mohou lidé připoutaní na vozík opět stát a chodit. Na jaké přelomové technologie se mohou návštěvníci těšit tentokrát?

„Program rozhodně bude jako obvykle velmi pestrý. Velkou chybu by udělal ten, kdo by nenavštívil inovační veletrh. Uvidí tam například startupový projekt Brejlando, nabízející divadelní zážitky ve virtuální realitě, kdy pomocí nejmodernějšího příslušenství může divák sledovat inscenace pražských divadel přímo z jeviště, v těsné blízkosti svých oblíbených herců. Zmínil bych také projekt The Mama AI, který se zabývá zaváděním umělé inteligence do podnikových procesů včetně konverzačních a hlasových technologií, dále řešení na vzdálenou správu 3D tiskáren společnosti Karmen 3D nebo prezentaci průkopníka v poskytování datových úložišť formou služby v multicloudovém prostředí firmu Pure Storage,“ vypočítává Lukáš Sedláček.

Pokud jde o osobnosti, které vystoupí na zmíněné konferenci, podařilo se organizátorům získat věhlasného kanadského vědce českého původu Václava Smila.

 „Ten mimo jiné napsal celou řadu opravdu zásadních knih. O tom, jaká je to kapacita, jistě vypovídá i to, že ho jako svou obrovskou inspiraci často zmiňuje i Bill Gates,“ zdůrazňuje zástupce ELAI.

Účastníci se dočkají také vystoupení bývalého místopředsedy skupiny odborníků pro umělou inteligenci v Evropské komisi Barryho O´Sullivana. Z českých osobností vystoupí například Petr Smejkal, Radek Špicar, Danuše Nerudová, Soňa Jonášová, Jiří Kůs, David Ondráčka, Jan Zadák, Pavel Ohnoutka či David Marek.

Autonomní jízda autem. Cesta od nápadu k realizaci

Součástí akce Týden inovací bude také řada zajímavých seminářů. Odborníci z Digiteq Automotive se zaměří na problematiku autonomní jízdy a ukážou, jak v této oblasti vypadá cesta od inovační myšlenky k realizaci v sériové výrobě. Studio Q Designers se zase bude věnovat tomu, jestli české firmy inovují dostatečně a jak si stojí v porovnání se zahraničím.

„Připravili jsme také seminář na téma, jak inovovat vzdělávací systém, aby děti a dospívající mohli v digitální společnosti dobře fungovat nejen po pracovní stránce, ale i té lidské, také na téma klíčové dovednosti příštích desetiletí, tedy kritického myšlení, Lukáš Hejlík ukáže, jaké jsou inovační trendy v gastronomii atd,“ doplňuje Sedláček.

Jakub Procházka

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme