Trvalo to. Na okamžité platby si Češi počkali, už je nabízí většina bank

Rychle převedení peněz na účet v jiné bance po čtyřiadvacet hodin denně a sedm dní v týdnu, včetně víkendů a svátků, se na českém trhu postupně rozšiřuje. Další banky oznámily spuštění služby v roce 2020.

Okamžité platby umožňují převádění peněz mezi bankovními účty sedm dní v týdnu, čtyřiadvacet hodin denně.

Bankovní pravěk trval v České republice o něco déle, než v jiných zemích. Rychlost, s jakou tuzemské banky převádějí peníze do jiných ústavů, se u většiny z nich výrazně zrychlila až v posledních týdnech nebo měsících. Pomohlo k tomu zavedení takzvaných okamžitých plateb. Ty umožňují převádění peněz mezi bankovními účty sedm dní v týdnu, čtyřiadvacet hodin denně.

Přestože Česká národní banka zpřístupnila okamžité platby ve svém zúčtovacím systému již v listopadu roku 2018, velké části bank trvalo zhruba rok, než novinku nabídly svým klientům. A řada z nich ji nenabízí dodnes. Přitom v jiných zemích jsou samozřejmostí již řadu let. Například ve Velké Británii fungují od roku 2008, v Polsku a Švédsku od roku 2012, v Dánsku od roku 2014.

Jako první mezi významnými bankami v Česku zavedly tuto možnost Česká spořitelna, ta například již v únoru 2019, Airbank a banka Creditas. Další finanční ústavy následovaly s velkým odstupem až v závěru roku 2019. V říjnu loňského roku spustila okamžité platby Raiffeisenbank. „Cena okamžité platby je stejná, jako u platby standardní. Klienti naší banky nemusí řešit, zda jde o platbu standardní či okamžitou. Pokud transakce splňuje podmínky okamžité platby, to jest je do výše 400 tisíc korun a je v tuzemské měně, je automaticky odeslaná jako okamžitá,“ vysvětluje mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká. Další podmínkou je, že banka příjemce umí okamžitou platbu přijímat.

V noci i o víkendu

Službu v říjnu rozběhla také Komerční banka. „Všichni naši klienti bez rozdílu mohou ze svých korunových běžných účtů zadávat okamžité platby. Věříme, že si klienti toto rychlé převádění peněžních prostředků do nebo z jiných tuzemských bank podporujících okamžité platby oblíbí a budou jej v maximální možné míře využívat. Současně budeme našim klientům naslouchat, jak by se jim okamžité platby zadávaly ještě jednodušeji, nebo co by chtěli změnit,“ přibližuje Vladimír Jeřábek, člen představenstva Komerční banky.

Ve Velké Británii fungují okamžité platby od roku 2008, v Polsku a Švédsku od roku 2012.

O začátku loňského prosince začala umožnovat okamžité platby také Moneta Money Bank. „Finanční převody jsou nezávislé na otevírací době bankovních poboček, fungují tedy i v noci, během víkendů a o státních svátcích,“ potvrdila mluvčí banky Zuzana Filipová.

V závěru roku 2019 se připojily také další banky, včetně ČSOB. „Okamžité platby jsou další z řady inovací, které našim klientům přinášíme. Pokračujeme v cestě zjednodušování a zkvalitňování obsluhy. Aktuální čísla ukazují výrazný nárůst u mobilního bankovnictví, kde v meziročním srovnání stoupl počet aktivních uživatelů o 26 procent a o 33 procent se zvýšil počet transakcí,“ říká Michaela Lhotková, výkonná ředitelka za oblast Inovací.

U účtů, které má ČSOB aktuálně v nabídce, jsou okamžité odchozí platby zdarma. U starších typů účtů jsou zpoplatněny částkou pět korun.

Další banky službu chystají

Od ledna roku 2020 umožňuje odesílat i přijímat okamžité platby Fio banka. „Máme za to, že nyní nastal ten pravý čas, kdy se klientům okamžité platby vyplatí, jelikož v systému je většina bank. Příjem okamžitých plateb jsme spustili před koncem roku, v krátkém sledu umožňujeme i jejich odesílání. I u okamžitých plateb se držíme naší bezpoplatkové filozofie, takže i tyto platby jsou zdarma,“ vysvětluje Ján Franek, tiskový mluvčí Fio banky. Již dříve umožňoval finanční ústav přijímání okamžitých plateb. Služba je omezená částkou 100 tisíc korun. Odesílání, stejně jako přijímání, okamžitých plateb nabízí Fio banka zdarma. V současnosti tak tuto službu nabízí většina významných bank v zemi.

Další banky zatím zavedení okamžitých plateb plánují. Na rok 2020 je ohlásila například Equa bank nebo mBank. Ostatní banky se zatím k termínu spuštění této služby konkrétněji nevyjádřily.

Okamžité platby zná většina zákazníků

Podle průzkumu České bankovní asociace (ČBA) má přitom o okamžitých platbách povědomí 65 procent tuzemské veřejnosti a pro drtivou většinu z ní je služba přínosná. I když část zákazníků nezná všechna pozitiva, která přinášejí. „Někteří lidé třeba neví o tom, že služba funguje neomezeně, tedy v režimu 24/7 nebo že převod trvá skutečně jen pár vteřin. Třetina lidí si také myslí, že lze okamžitě převádět i cizí měny v rámci EU – to však neplatí, protože pro převody cizích měn jsou využívány jiné systémy. Okamžitý převod funguje na tuzemských účtech jen v českých korunách,“ komentuje výsledky průzkumu Jana Hamanová, ředitelka výzkumu z agentury SC&C.

Okamžitý převod funguje na tuzemských účtech jen v českých korunách.

Podle Tomáše Hládka, poradce ČBA pro platební styk a kyberbezpečnost, jde o významný krok bank vpřed, jak zlepšit služby svým klientům. „Bylo a stále je samozřejmě finančně náročné na to přizpůsobit všechny systémy, očekáváme ale, že se tato služba postupně objeví v nabídce všech bank,“ dodává Tomáš Hládek .

Okamžité platby nejsou jedinou novinkou, kterou tuzemské banky v posledních měsících zavedly. Díky technologickému pokroku se rozmáhají také „chytré“ způsoby placení – například platby mobilním telefonem. K terminálu ho namísto karty přikládá už každý pátý zákazník. „Mobilem, případně chytrými hodinkami, čipem a podobně lze platit kdekoli, kde mají bezkontaktní terminál. Ten je v ČR na rozdíl od jiných zemí již obvyklou záležitostí. Abyste mohli platit třeba právě tím mobilem, je potřeba si vaši bankovní kartu nahrát do speciální aplikace, kterou podporuje vaše banka a samozřejmě váš telefon. Nejčastěji to bývá Google Pay či Apple Pay, které podporuje už většina českých bank. Některé banky dokonce vyvinuly svou vlastní aplikaci,“ uzavírá Tomáš Hládek.

Dalibor Dostál

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme