Týden inovací se blíží. Zaměří se na zvládání krizí a nástrah současného světa

Jak zvládat nástrahy současného světa, který čelí dalším krizím a ovládá jej nejistota? Řešením mohou být kreativita, inovativní přístupy a rozvoj nových technologií. Právě to bude hlavním tématem 7. ročníku Týdne inovací ČR.

Největší tuzemská událost v oblasti inovací proběhne letos od 10. do 17. října po celé České republice. Na doprovodné akce se mohou návštěvníci těšit už v týdnu od 3. října, potrvají až do 23. 10.

Týden inovací

V duchu motta „Svět ještě nekončí!“ se Týden inovací 2022 zaměřuje především na to, jak se díky chytrému a smysluplnému využívání moderních technologií co nejlépe vypořádat s následky ekonomických problémů.

Podrobnosti k programu 7. Ročníku Týdne inovací

Na černé labutě nejsme připraveni

„Myslím si, že slovo, které možná nejlépe vystihuje současný svět, je nejistota. V poslední době se na nás valí prakticky jedna černá labuť za druhou, vznikají tedy závažné události globálního významu, se kterými nikdo nepočítal, a my na ně tudíž nebyli připraveni. A zdá se čím dál jasnější, že se ani připravit nemůžeme, my prostě nevíme, co nám příští měsíce a roky přinesou. Je ale podle mě možné naučit se do značné míry zvládat následky těchto nepředvídatelných dějů,“ domnívá se zakladatel společnosti ELAI, která Týden inovací pořádá, Lukáš Sedláček.

Jednou z cest je posílení naší odolnosti a schopnosti rychle se přizpůsobit. „Ať už v oblasti bezpečnostních či kybernetických systémů či zdravotnické péče a podobně, tak pochopitelně na úrovni firem, startupů a také jednotlivců. V tom všem nám nepochybně může významně pomoct vynalézavost, chcete-li kreativita, a rovněž inovativní přístupy a moderní technologie,“ doplňuje Sedláček.

Lukáš Sedláček (ELAI)

Kudy se vydat při zvládání nástrah současného světa?

Na úvod Týdne inovací čeká návštěvníky mezinárodní konference, na kterou se i letos podařilo přivést do Prahy výjimečné a inspirativní osobnosti.

„Jsem si tím pádem jistý, že panelové diskuze a vůbec celý program hlavní události, která se uskuteční v pondělí 10. října v Cubex Centru Praha, budou nesmírně zajímavé. Pro návštěvníky jsme připravili pět panelů. Jak už jsem zmínil, hlavním tématem je zvládání nástrah současného světa, a to jak na úrovni celé společnosti i jednotlivců, tak také z pohledu firem a startupů,“ prozrazuje Sedláček.

Kdo na konferenci vystoupí?

Dhiraj Mukherjee, spoluzakladatel společnosti Shazam, jež vyvinula první aplikaci pro rozpoznávání hudby pomocí mobilních telefonů, a která dnes podle představitelů společnosti propojuje více než miliardu lidí. O své znalosti a zkušenosti se podělí také Anat Hochberg-Marom, izraelská geopolitická analytička, výzkumnice a konzultantka světových vlád a bezpečnostních agentur, dále Avner Gal, který sloužil téměř 24 let v izraelském námořnictvu jako velící důstojník i inženýr výzkumu a vývoje a dnes vede izraelskou high-tech společnost iRomaScents. Dále budou o důležitých otázkách diskutovat například Simona Kijonková, CEO a zakladatelka logistického holdingu (PACKETA Group), náměstek ministryně pro vědu, výzkum a inovace Štěpán Jurajda, Dario Mancini, šéf Waze Italy, Martina Viktorie Kopecká, farářka Církve československé husitské a další.

Řeč bude také o tom, jak můžeme pomoci vzniku dalších českých „jednorožců“ (startupy, jejichž tržní hodnota přesáhne miliardu dolarů). V panelové diskuzi by měly od renomovaných osobností zaznít myšlenky a návrhy strategií podpory. Podpora takových firem je podle Sedláčka důležitá pro celé Česko.

„Počet jednorožců v zemi především ukazuje, jak dynamický je tamní podnikatelský sektor. Jak vyspělý je celý ekosystém, do kterého patří kromě podnikatelů také investoři, mentoři a celá řada dalších důležitých hráčů. Proto potřebujeme jejich vznik podporovat co nejvíc,“ tvrdí zakladatel ELAI.

V první řadě je nezbytné, aby význam jednorožců začala vnímat a také je podporovat celá společnost. Jednorožců pak bude přibývat, protože najednou každý druhý bude chtít takovou firmu vybudovat. Je to stejné jako když čeští sportovci uspějí na mezinárodní úrovni. Pak se vyrojí spousta nových adeptů, kteří chtějí dělat to co oni a být úspěšní.

Lukáš Sedláček

„Obrovskou roli v tom samozřejmě musí sehrát i vzdělávací systém, který by měl konečně začít klást důraz především na kreativitu, odvahu či strategické myšlení. A z hlediska tempa „generování“ nových jednorožců úspěšné země, jako jsou mimo jiné Izrael, Spojené státy nebo Švýcarsko, jasně ukazují, že nezbytná je také velká podpora ze strany státu,“ dodává Sedláček.

Podle zakladatele ELAI budou panelisté diskutovat také o otázkách etiky ve spojení s inovacemi a nově vyvíjenými a aplikovanými technologiemi nebo o tom, jak více a lépe podporovat zájem o vědu ve vzdělávání a o vědeckou dráhu či následné příležitosti a prostředí pro mladé vědce.

Výroba vody ze vzduchu, vůně při sledování filmů

V pondělí 10. října 2022 proběhne na stejném místě také inovační veletrh. Ten představí více než 40 tuzemských i světových inovací a významných technologických projektů.

Jedním z nich je projekt iRomaScents, který vyvinul zařízení, jež obohacuje uživatelský zážitek při sledování filmů, online nakupování či domácí zábavě o vůně.

„Celkem se bude prezentovat zhruba čtyřicet tuzemských i světových inovací a významných technologických projektů,“ informuje Lukáš Sedláček.

A na jaké inovace by nalákal návštěvníky veletrhu včetně laické veřejnosti? „Velkých lákadel je letos hned několik. Mimo jiné již zmíněný iRomaScents. Na veletrhu se dále bude prezentovat systém MAGDA, nástupce českého technologického zázraku S.A.W.E.R., který uspěl na EXPO 2020 a dokáže například i uprostřed pouště vyrobit vodu ze vzduchu. Dále také první elektrické cello na světě vytištěné na 3D tiskárně, umělá inteligence pro rozpoznávání nálady květin a mnoho dalších,“ dodává zakladatel ELAI.

Tradiční Týden inovací se loni zaměřil na obnovu světa po covidu

Třetí částí hlavní události Týdne inovací ČR bude více než dvacet inspirativních seminářů. Zaměří se mimo jiné na otázky kryptoměn či startupů, na ekonomická témata či otázky digitální transformace i autonomního řízení. Povedou je ekonomové Jan Lamser, Tomáš Sedláček a Dominik Stroukal, expertka na umělou inteligenci Sara Polak, „technology evangelist” Petr Mára a další.

I letos se budou v rámci Týdne inovací v řadě měst konat desítky doprovodných událostí. Půjde o různé konference, semináře, přednášky a mnoho dalších akcí v rámci inovačních center, vědeckých laboratoří, partnerských firem a podobně.

Česko je sice vždy na podzim tradičním hostitielem významné události v oblasti inovací, co ale země aktuálně potřebuje, aby se posunula mezi evropské lídry v oblasti inovací? Nebrzdí nás stále omezené finanční i lidské zdroje a tuzemský vzdělávací systém? Odpovědi najdete v rozhovoru s Lukášem Sedláčkem na BusinessInfo.cz.

jap

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme