Zdroj: CzechTrade

Ukrajinská vláda zjednodušila požadavky na celní odbavení při dovozu generátorů a energetických zařízení

Ukrajinská vláda přijala usnesení, které zjednodušuje dovoz generátorů a dalších energetických zařízení. Příslušné rozhodnutí schválil kabinet ministrů Ukrajiny na zasedání dne 16. listopadu 2022.

Tento dokument doplňuje šest usnesení vlády o schválení některých technických předpisů, jejichž účinnost se může vztahovat na příslušné zboží. Nové ustanovení týkající se dočasného dovozu na celní území Ukrajiny (do ukončení nebo zrušení válečného stavu a během následujících 90 kalendářních dnů) stanoví, že toto zboží nepodléhá požadavkům na prohlášení o shodě a označení znakem shody s technickými předpisy.

Ilustrační obrázek

„Přijetí rezoluce přispěje k zajištění potřeby domácího trhu po vybavení pro obnovení a stabilizaci dodávek elektřiny a plynu spotřebitelům, která je způsobena výzvami v energetickém sektoru v podmínkách válečného stavu na Ukrajině,“ vysvětlila první místopředsedkyně vlády a ministryně hospodářství Ukrajiny Julia Svyrydenko.

Již dříve ukrajinská vláda osvobodila generátory, baterie a další zařízení, která pomáhají zlepšit dodávky energie, od dovozního cla a DPH. Na celnici se ale dovozci potýkali s problémy s proclením takového zboží. Současná úprava by měla tyto nesrovnalosti odstranit.

Zahraniční kancelář CzechTrade Ukrajina
Zdroj: www.me.gov.ua

• Teritorium: Evropa | Ukrajina | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme