Umělecký sedlář a výroba 3D nástrojů zazářili mezi podnikateli v Olomouckém kraji

Firma roku 2022 Olomouckého kraje se jmenuje Sensio.cz a zabývá se vývojem a provozováním informačních systémů pro školství a výrobou hudebních nástrojů na 3D tiskárně. Titul Živnostník roku 2022 Olomouckého kraje získal umělecký sedlář a brašnář Milan Heitmar.

V doprovodné kategorii MONETA Živnostník roku Srdcař, která v každém kraji oceňuje živnostníky, kteří dokázali překonat nejrůznější nástrahy podnikání, a přeci to nevzdali, zvítězila a toto ocenění v Olomouci získala cukrářka Jana Kašparová.

Zástupci firmy Sensio a Milan Heitmar

Brašnářství jako umění

„Jsem umělecký sedlář a brašnář a zabývám se prací s kůží, kde svoje výrobky zdobím metodou leather carving. Motiv si na kůži nejdříve namaluji, poté jej vyrazím portfoliem raznic, a nakonec jej vymaluji akrylovými barvami,“ říká vítězný živnostník Milan Heitmar.

Řemeslné dědictví zanechané mnoha generacemi se snaží zachovat ve své výrobě, každodenní práci, a tedy ve svém životním poslání. Je to návrat zpět, přesný opak dnešního high-tech věku. Své ruce společně s nástroji, které už používaly generace řemeslníků před ním, využívá k vdechnutí života věcem, které tu zůstanou. Záměrem dílny není množství, ale kvalita a jedinečnost každého jednotlivého kusu.

Zlínskému podnikání kraluje výroba letadel a sušení ovoce

Před osmi roky si ušil svoji první výstroj a práce s kůží ho uchvátila natolik, že se jí nejdříve věnoval při práci a poté začal v tomto oboru podnikat. Neustále se snaží studovat trendy v ražbě a používat nové prostředky a metody, aby byly výrobky lepší a dokonalejší. Od konkurence se odlišuje uměleckým cítěním, citem pro barevné sladění a detaily, které jsou určující pro výslednou kvalitu výrobku.

„Gratuluji panu Heitmarovi k prvnímu místu v krajském kole Živnostníka roku. Myslím, že vyhrál oprávněně, navazuje na řemeslné dědictví v oboru,“ uvedla k vítězi za porotu Hana Piškulová z MONETA Money Bank.

Stříbro bere Jana Kašparová, která se věnuje cukrářské výrobě. Bronz si odváží Michaela Krumpová pomáhající klientům od bolesti pohybového aparátu.

Vítězná firma tiskne hudební nástroje

„Máme dvě divize, softwarovou, která se věnuje vývoji a provozování informačních systémů pro školství a hardwarovou, kde vyvíjíme a vyrábíme hudební nástroje na 3D tiskárně,“ říká jednatel Jan Tobolík z vítězné společnosti Sensio.cz.

Dva kluci, jeden hudebník a druhý programátor, se potkali v roce 2011 a začali programovat informační systém pro základní umělecké školy. Aktuálně jejich společnost dodává do celého světa. V rámci základních uměleckých škol je zákazníkem škola, respektive její ředitel. V oblasti hudebních nástrojů jsou zákazníky hudebníci, ať už amatérští nebo i profesionálové.

Houslařství a prodej paruk ovládly podnikatelské soutěže v Karlovarském kraji

Každý má jiné potřeby, a právě díky technologii 3D tisku je firma schopna vyřešit jakýkoliv problém na míru.

Zakázkové úpravy či personalizace dělají z jejího produktu ještě něco navíc. Aktuálně má společnost dvanáct zaměstnanců a osm dalších externích spolupracovníků. Doba covidu posunula firmu o několik úrovní kupředu, během jednoho roku vymysleli a zrealizovali prototyp produktu, poté ho dokázali prodat několika desítkám zákazníků. Díky tomu během několika měsíců rozběhli všechny výrobní procesy až po expedici a dopravu po celém světě.

„Oceňuji krásné hudební představení, které pánové z vítězné společnosti předvedli na pódiu. Bylo to velmi efektní. Právem tak získali prvenství,“ okomentoval volbu poroty produktový manažer pro elektromobilitu ze společnosti Volkswagen Dušan Klimek.

Druhé místo získala firma Juuva.cz, výrobce speciálních knih pro děti. Bronz si odváží společnost GIVT.cz, internetový portál pro podporu neziskových organizací.

Celonárodní finále bude v prosinci v Praze

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží IBM Firma roku 2022 a MONETA Živnostník roku 2022 se uskuteční 8. prosince na pražském Žofíně.

„Aktuálně zažíváme velmi turbulentní období, které na nás klade mimořádné nároky. Týká se to všech oborů činností a všech, malých, středních i velkých podniků a živnostníků. Proto je jejich podpora ještě důležitější než jindy a my jsme velmi rádi za to, že můžeme být partnery soutěže, která pomáhá rozvoji podnikání ve všech koutech republiky. I my se na všech svých projektech snažíme využívat v nejvyšší možné míře spolupráce s místními dodavateli, a podporovat tak střední podnikání a živnostníky v celé České republice,“ sdělila vedoucí útvaru komunikace a marketingu Skupiny VINCI Construction CS, Iveta Štočková.

IBM Firma roku 2022 Olomouckého kraje

  • Sensio.cz s.r.o. – výroba 3D hudebních nástrojů a vývoj informačních systémů pro
    umělecké školy (Přerov)
  • Juuva.cz s.r.o. – tvorba speciálních knih pro děti (Zábřeh)
  • GIVT.cz s.r.o. – internetový portál pro podporu neziskových organizací (Olomouc)

MONETA Živnostník roku 2022 Olomouckého kraje:

  • Milan Heitmar – umělecký sedlář a brašnář (Velké Losiny)
  • Jana Kašparová – cukrářská výroba (Hošťálková)
  • Michaela Krumpová – pomoc klientům od bolesti pohybového aparátu (Ruda nad
    Moravou)

Ekonomicky nejúspěšnější firma roku 2022 Olomouckého kraje:

  • CATHEDRAL Software, s.r.o. – vývoj a dodávky konfigurátoru výrobků (Prostějov)

Medailonky vítězných firem

Sensio.cz s.r.o. – Přerov – vývoj a provozování informačních systémů pro školství, výroba hudebních nástrojů na 3D tiskárně

„Máme dvě divize, softwarovou, která se věnuje vývoji a provozování informačních systémů pro školství a hardwarovou, kde vyvíjíme a vyrábíme hudební nástroje na 3D tiskárně.“

Dva kluci, jeden hudebník a druhý programátor, se potkali v roce 2011 a začali programovat informační systém pro základní umělecké školy. Aktuálně jejich společnost dodává do celého světa. V rámci základních uměleckých škol je zákazníkem škola, respektive její ředitel. V oblasti hudebních nástrojů jsou zákazníky hudebníci, ať už amatérští nebo i profesionálové. Každý má jiné potřeby, a právě díky technologii 3D tisku je firma schopna vyřešit jakýkoliv problém na míru. Zakázkové úpravy či personalizace dělají z jejího produktu ještě něco navíc.

Aktuálně má společnost dvanáct zaměstnanců a osm dalších externích spolupracovníků. Doba covidu posunula firmu o několik úrovní kupředu, během jednoho roku vymysleli a zrealizovali prototyp produktu, poté ho dokázali prodat několika desítkám zákazníků, díky tomu během několika měsíců rozběhli všechny výrobní procesy až po expedici a dopravu po celém světě.

Juuva.cz s.r.o. – Zábřeh – příprava sad pro výrobu quiet booku

„Připravujeme kompletní sady pro výrobu quiet booku. V sadách je prostor i pro vlastní kreativitu, jméno dítěte nebo věnování od autora. Hotový book se tak stává opravdu jedinečným a osobním dárkem pro dítě, který zvládne vytvořit každý.“

Quiet book je plstěná kniha pro děti, plná aktivit pro rozvoj dítěte, jako je jemná motorika, určování barev, vyprávění příběhů a rozvoj fantazie, nejčastěji pro děti od jednoho roku. Prvotním nápadem bylo prostřednictvím sady na výrobu dát i „netvořivým“ maminkám možnost vyrobit si něco pro svoje miminko. Postupně se firma začala soustřeďovat pouze na plstěné knížky k rozvoji dětí. Od roku 2020 bylo šití jehlou nahrazeno jednoduchým provlékáním pomocí barevných proužků plsti, samotná výroba je pro zákazníka jednodušší i rychlejší. Firma vznikla koncem roku 2016. Cílovou skupinou jsou hlavně maminky a babičky, které chtějí svému miminku vytvořit originální a smysluplný dárek od srdce.

GIVT.cz s. r. o. – Olomouc – internetový portál pro podporu neziskových organizací

„Givt je fundraisingový portál, díky kterému lze nákupem na internetu přispět nějaké dobročinné neziskové organizaci. Jednoduše, pokud nakupujete na e-shopu, který spolupracuje s Givtem, prokliknete se před nákupem a zvolíte si neziskovou organizaci, kterou chcete podpořit.“

Část útraty je potom poslána právě této organizaci. Business plán je postaven na affiliate marketingu. Zapojených e-shopů je v tuto chvíli přes dva tisíce a přispívat se dá už více než pěti tisíci neziskovým organizacím ze všech koutů České republiky. Společnost se inspirovala v zahraničí, kde podobné portály dobře fungují a jsou tam významným zdrojem financí pro neziskový sektor. Dnes má firma přes 35 000 uživatelů a stojí před velkým milníkem, a to deseti miliony přispěných korun přes portál. Zákazníky jsou lidé, kterým je blízká dobročinná tématika v různých oborech. Nejsou jim lhostejná sociální témata, ekologie, ochrana přírody a zvířat. Zajímají se o všeobecné dění a o ty, kteří jsou ve společnosti jakýmkoli způsobem znevýhodněni.

Trojice nejlepších živnostníků

Milan Heitmar – Olomouc, umělecký sedlář a brašnář

„Jsem umělecký sedlář a brašnář a zabývám se prací s kůží, kde svoje výrobky zdobím metodou leather carving, kdy si motiv na kůži nejdříve namaluji, poté jej vyrazím portfoliem raznic, a nakonec jej vymaluji akrylovými barvami.“

Řemeslné dědictví zanechané mnoha generacemi se snaží zachovat ve své výrobě, každodenní práci, a tedy v jeho poslání. Je to návrat zpět, přesný opak dnešního high-tech věku. Své ruce společně s nástroji, které už používaly generace řemeslníků před ním, využívá k vdechnutí života věcem, které tu zůstanou. Záměrem dílny není množství, ale kvalita a jedinečnost každého jednotlivého kusu. Před osmi roky si ušil svoji první výstroj a práce s kůží ho uchvátila natolik, že se jí nejdříve věnoval při práci a poté začal v tomto oboru podnikat. Neustále se snaží studovat trendy v ražbě a používat nové prostředky a metody, aby byly výrobky lepší a dokonalejší. Od konkurence se odlišuje uměleckým cítěním, citem pro barevné sladění a detaily, které jsou určující pro výslednou kvalitu finálního výrobku.

Jana Kašparová – Velké Losiny, cukrářská výroba

„Zabývám se výrobou cukrářských výrobků, výrobou dortů, a to i na zakázku, na rodinné oslavy, svatby, svatebních dortů, výrobou koláčku a zpracovávám čokolády. Vyrábím pralinky, a v létě vyrábím také vlastní zmrzlinu.“

Když jí bylo dvanáct let, velmi toužila mít vlastní cukrárnu. Všichni se jí smáli, i když jí to přáli, ale všichni si mysleli, že je to nereálné. Nakonec se vyučila cukrářkou, v patnácti letech jí rodiče pomohli udělat doma dílnu na její pokusy na pečení pro známé, kamarády a sousedy. Její první skutečná zakázka byla na vyrobení 3500 kusů dárkových krabiček pralinek. To ji tak namotivovalo, že začala budovat v nájemních prostorách malou výrobnu a prodejnu a za čtyři roky se povedlo koupit krásný areál, kde postavila pohádkovou cukrárnu i s výrobnou. Zákazníky jsou všichni od malinkých dětí po babičky, přes velké firemní zákazníky. Do práce dává velké srdce a vše si vyrábí sama, klade důraz na čerstvost a na kvalitu.

Michaela Krumpová – Ruda nad Moravou, pomoc klientům od bolesti pohybového aparátu

Nabízí pomoc klientům od bolesti pohybového aparátu s možností cvičení a ozdravných pobytů s masážemi pro konkrétní problém, s možností alternativy individuálního přístupu, nabídka pro firmy a jejich zaměstnance, formou přednášky a prevence bolesti zad, kloubů, pomoc těhotným ženám před a po porodu s jejich problémy. „Začala jsem jako masérka, ale vždy jsem se snažila najít příčinu problému, a to byl můj hnací motor.“

V průběhu času spojila svůj cíl s manželovým snem o ubytování, a tím vznikla nabídka pro klienty, rodiny, sportovní kluby, firemní akce s využitím masérských služeb, cvičení pro zdraví na základě stabilizace páteře a těla, prevence bolestí, ale třeba i jen relaxační a uvolňující pobyty. Zkrátka možností je spousta, záleží na domluvě s klientem. Odlišuje se osobním přístupem, udělá si čas vyslechnout si ho a najít s ním společnou řeč. Nikomu nic nenutí a hledá cestu pomoci, která bude vyhovovat.

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme