Úspěšný rok Rekonstrukčního programu a ekonomické diplomacie MZV ČR v iráckém Kurdistánu

Ministerstvo zahraničních věcí ČR i v roce 2021 pokračovalo ve svých aktivitách v rámci Rekonstrukčního programu v regionu Blízký východ a do regionu iráckého Kurdistánu (KRI) přineslo pět zrealizovaných projektů.

Ve čtyřech nemocnicích se tak během ledna a února letošního roku slavnostně otevřely čtyři nové porodní sály. Všechny tyto projekty byly realizovány prostřednictvím Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků (AVDZP), kterou v těchto projektech zastupovala společnost MZ Liberec, a.s.

Ilustrační fotografie

První slavnostní otevření se uskutečnilo dne 10. ledna 2022 v Sulejmaniji byl slavnostně zahájen provoz tohoto porodního sálu. Místní personál velice ocenil tento příspěvek České republiky do místního systému zdravotní péče a děkování nebralo konce. O den později byl otevřen další porodní sál, tentokrát v Maternity Hospital v Ranya. Jedná se o významný projekt pro místní komunitu.

Dne 12. ledna 2022 proběhlo setkání s představitelem tohoto územního celku, p. Halgord Shex Najeeb, v Soranu, kde ústředním tématem byl rozvoj tohoto regionu. Po skončení jednání následovala návštěva nemocnice. Po slavnostním otevření proběhla diskuze s vedením nemocnice a na závěr návštěvy byla naplánovaná tisková konference.

Poslední, čtvrtá, zastávka dne 2. února 2022 byla v historicky významném městečku Amedi, které je postaveno na stolové hoře. Po úvodním setkání se starostou, p. Warshin Salman Muhammad Taher, proběhla návštěva místní nemocnice. Starosta města a ředitel nemocnice velice ocenili přínos pomoci pro tento region. Porodní sál, který zde instalovala firma MZ Liberec, a.s., přispěje ke zvýšení úrovně zdravotní péče místním ženám.

Pátým projektem, který byl realizován z výše uvedeného programu, byla dodávka lůžek do nemocnice v Duhoku. Firma Linet spol. s r.o. dodala prostřednictvím vázaného peněžního daru 30 kusů univerzálních lůžek i se stolky.

Informace poskytnuta Generálním konzulátem České republiky v Erbílu (Irák).

• Teritorium: Asie | Irák | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Zdravotnická technika

Doporučujeme