Úspory firem s pandemií narostly. Teď klesají a zhoršuje se platební morálka

Celkové úspory firem, živnostníků a domácností v Česku přesáhly v dubnu 2021 4,3 bilionu korun. Firmy ušetřily za loňský rok o 117 a živnostníci o 19 miliard korun víc než v roce 2019. Letos se ale situace mění – objem úspor živnostníků i podniků za 1. čtvrtletí mírně klesl.

Může to znamenat, že podnikatelům docházejí zdroje a nemají z čeho ušetřit.

Od konce února 2020 narostl objem úspor v české ekonomice o neuvěřitelných 499 miliard korun. Největší měrou se na tom podílely domácnosti, jejichž úspory se zvýšily o 364 miliard korun. Zbytek připadá na podniky a živnostníky.

Letos je situace jiná především u firem. Domácnosti v prvním čtvrtletí zvýšily své úspory o rekordních 100 miliard korun, v podnikatelském sektoru byl ale vývoj opačný. Vyplývá to z výpočtů společnosti CRIF – Czech Credit Bureau, které provedla na základě dat České národní banky a portálu www.informaceofirmach.cz.

Roli hrálo i zrušení superhrubé mzdy

„Nárůst úspor domácností byl během letošního prvního čtvrtletí ještě vyšší než ve druhém čtvrtletí roku 2020, kdy se zvýšil o necelých 92 miliard korun. Obě období mají společné to, že lidé měli omezené možnosti, jak vydělané peníze utratit. Letos navíc hrálo roli také zrušení superhrubé mzdy, díky kterému se zaměstnancům zvýšila čistá mzda,“ vysvětluje analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau Věra Kameníčková.

Naopak úspory živnostníků a firem v prvním čtvrtletí mírně klesly, především kvůli výrazné změně chování podnikatelů v březnu. Ještě v lednu se objem ušetřených peněz zvýšil u všech skupin, v únoru se poprvé snížil mezi živnostníky a v březnu už šetřili výrazně méně živnostníci i firmy. Podle analytiků bude trend pokračovat a firmy budou spořit stále méně. S uvolněním restrikcí by se navíc mělo v byznysu začít rychleji utrácet.

Rok s covidem pohledem firem: Krize, nebo příležitost?

Dohromady se během prvního čtvrtletí úspory živnostníků snížily o 721 milionů korun a na účtech firem přibylo 2,4 miliardy. „I když to není na první pohled zřejmé, úspory živnostníků se během února a března snížily poměrně výrazně. Za pouhé dva měsíce klesly o 10 miliard korun a dostaly se na úroveň z konce listopadu. Zároveň se výrazně zhoršila jejich schopnost splácet úvěry. Ukazuje se tak, že současná situace je pro řadu z nich špatná,“ upozorňuje Věra Kameníčková.

Platební morálka se zhoršuje především mezi živnostníky

Podíl nesplácených úvěrů se mezi živnostníky zvyšuje už pátý měsíc v řadě. Ke konci března činil objem nesplácených půjček už 6,9 procenta z celkového objemu jejich bankovních úvěrů. Ještě koncem října to bylo 4,6 procenta.

„Splácení se zhoršuje postupně od konce října, kdy bylo ukončeno úvěrové moratorium. Hůře splácejí nejen živnostníci, ale i firmy a domácnosti. Lidé se zpožďují se splátkami především u spotřebitelských úvěrů, naopak hypotéky splácejí víceméně stále dobře,“ říká Věra Kameníčková. Objem nesplácených půjček na celkovém dluhu vzrostl od konce října u hypoték o desetinu, u firemních úvěrů o čtvrtinu, u spotřebitelských úvěrů domácností o třetinu a mezi živnostníky dokonce o polovinu.

Objem úvěrů stagnuje

Zatímco objem nesplácených úvěrů roste, celkově se zadlužení firem, živnostníků a domácností nezvyšuje. Od konce prvního čtvrtletí 2020 do konce letošního prvního čtvrtletí se objem firemních úvěrů snížil o 2 procenta, objem úvěrů pro živnostníky o dvě procenta narostl a objem úvěrů domácnostem se zvýšil o 7 procent. V průběhu letošního prvního čtvrtletí objem úvěrů pro domácnosti vzrostl o 28 miliard (2 %), u firemních úvěrů o 13 miliard (1 %). U úvěrů pro živnostníky se o 337 milionů korun (1 %) snížil.

„Úvěrovou aktivitu v současnosti jednoznačně táhnou úvěry na bydlení. Firmy ani živnostníci nemají na jedné straně chuť pouštět se do výrazných investic, na druhou stranu jsou jejich žádosti bankami posuzovány mnohem přísněji než dříve,“ říká Věra Kameníčková s tím, že neochota k výraznějšímu zadlužení v kombinaci s přísnějším posuzováním se odráží i v kategorii spotřebitelských úvěrů pro domácnosti.

Redakčně upravená tisková zpráva CRIF

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme