V Brně vzniká platforma pro umělou inteligenci Brno.AI

Autonomní auto, recepční, aplikace pro nevidomé, ale i rozpoznávání hlasu, virtuální elektrárnanebo vývoj léku proti koronaviru – tam všude má své místo umělá inteligence. A právě její větší využití v praktickém životě si dali za cíl brněnští odborníci z oblasti umělé inteligence, kteří představili společnou platformu Brno.ai. Stojí za ní nejen odborníci z VUT v Brně a z Masarykovy univerzity, ale také zástupci IT firem, Jihomoravský kraj, město Brno nebo inovační agentura JIC.

„Brno nabízí skvělé podmínky k tomu, aby tu vznikaly mezinárodně úspěšné projekty z oblasti umělé inteligence,“ říká Petr Chládek, ředitel inovační agentury JIC, která má rozjezd platformy na starosti, a dodává: „Vedle sebe tu fungují kvalitní univerzitní IT pracoviště, úspěšné startupy a firmy, jako jsou Phonexia nebo Artin, i korporace, jako jsou třeba Honeywell nebo Red Hat.“  

Brno.AI

Podle koordinátora platformy Jana Bárty budou mít jednotlivé subjekty blíž k sobě, což jim umožní lepší spolupráci na aktuálně potřebných projektech. Platforma má podle něj například v plánu pravidelné akce, na kterých se profesionálové i manažeři firem budou potkávat a navzájem si představovat svou práci a hledat prostor pro spolupráci. „V testovacím online režimu jsme s meetupy začali už koncem minulého roku. Zájem byl obrovský – na první akci se přihlásila víc jak stovka odborníků z brněnských firem a univerzit,“ podotýká Bárta.

Už teď má Brno několik špičkových firem, které prorazily v oblasti umělé inteligence. Z VUT vzešla například celosvětově úspěšná Phonexia specializující se na řečovou analýzu a hlasovou biometriku. Testovací jízdy má ze sebou i autonomní Bringauto, které vyvíjí specialisté z firmy Artin. Firma Kinalisoft zase dodává kontrolora kvality výroby s umělou inteligencí.

„Věříme, že právě platforma, kde se budou odborníci potkávat, přispěje k tomu, aby podobně úspěšných firem bylo víc a aby se tak Brno – a nejen ono – dostalo na světovou AI mapu. Potenciál na to má,“ dodává Bárta s tím, že platforma počítá se spoluprací i s dalšími regiony včetně Prahy a její platformy prg.ai.

Podle děkana Fakulty informačních technologií VUT Pavla Zemčíka podobná platforma rozvoji AI v Brně pomůže: „Naši výzkumníci uvádí umělou inteligenci do skutečného světa již dlouho, a to ve spolupráci s průmyslem i v řadě výzkumných a inovačních projektů. Nová společná platforma je ale pro celý region velmi důležitá – věřím, že sdílení know-how, zkušeností z praxe i příležitostí pomůže umístit Brno a Jihomoravský kraj pevněji na světovou mapu AI.“

Podobně se na vznik platformy dívá i profesor Antonín Kučera z Fakulty informatiky Masarykovy univerzity: „AI postupně proniká do všech vědních oborů a řada výzkumných skupin na Masarykově univerzitě nástroje umělé inteligence používá nebo aktivně rozvíjí. Nová platforma by nám měla pomoci to vše zefektivnit a také dále přiblížit vědecký výzkum průmyslové praxi.“

Vznik platformy podpořilo i město Brno a Jihomoravský kraj. „Umělá inteligence je jedním z nejslibnějších oborů ve vědě, výzkumu i v podnikatelské praxi vůbec. Proto chceme být u toho a pomoci právě tyto oblasti – často jedoucí po svých kolejích a navzájem nekomunikující – funkčně propojit a spustit intenzivní komunikaci mezi jednotlivými účastníky. V neposlední řadě pak obor AI směrem k veřejnosti demýtizovat a ukázat, že má silné přínosy, nejen hrozby,“ věří radní kraje Jiří Hlavenka.

S jeho slovy souhlasí i náměstek primátorky Tomáš Koláčný: „Umělá inteligence dnes nachází bohaté uplatnění nejen ve futuristických vědních oborech, ale i v běžných životních situacích, pomáhá nám například s automatizací rutinních činností, se zajišťováním bezpečnosti – ať už kybernetické, ve smyslu zřízení inteligentního dohledu nad městskou infrastrukturou, nebo osobní, například v podobě inteligentního řízení či optimalizace dopravy města. Věřím, že se obor umělé inteligence stane dalším pilířem brněnského IT sektoru.“

Na vzniku platformy mají podíl i korporace, které v Brně mají svá pracoviště. Jednou z nich je například Honeywell. Podle zástupce Honeywellu Tomáše Szasziho je podobných platforem ve světě mnoho. Málokterá ale prý vyrůstá z úspěšně fungujícího ekosystému splňujícího předpoklady pro dlouhodobé fungování, který existuje na jižní Moravě. „Brno.AI propojuje důležité komponenty lokálního ekosystému, jako jsou univerzity, municipality, startupy a průmysl, za účelem vzájemné spolupráce a tím pádem i akcelerace aplikace této technologie do praxe,“ uzavírá Szaszi.

Další informace najdete na webu Brno.AI

• Oblasti podnikání: Software a ICT služby | Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme