V červenci začalo podnikat méně lidí než obvykle, více jich přerušuje živnost

V červenci začalo v České republice podnikat 3 893 lidí, o tisícovku méně než v červnu. O několik stovek lidí více než v šestém měsíci roku naopak přerušilo živnost.

Činnost přerušilo 5 327 podnikatelů, o 475 více než předešlý měsíc. Pověsit na hřebík ale svou dosavadní živnost Češi nechtějí. Počet lidí, kteří své podnikání zcela ukončili, naopak výrazně klesl. V červenci jich bylo 1 234, o polovinu méně než v červnu. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF a dat portálu www.informaceofirmach.cz

Podle analytiků však tato data nic zásadního neukazují, může jít spíše o jednorázový výkyv.

„Letošní červenec byl z pohledu nových podnikatelů nejen nejslabším červencem za 5 let, ale také nejslabším měsícem od začátku tohoto roku. To může být zčásti způsobeno prázdninovým obdobím, do kterého navíc zasahovaly dva státní svátky. I vzhledem k tomu, že počet nových podnikatelů je letos podobný jako v uplynulém roce, by však mělo jít o jednorázový výkyv,“ říká analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau Věra Kameníčková.

Loni zaniklo více živností

Zatímco nových podnikatelů je letos přibližně o 100 méně než v prvních sedmi měsících roku 2020, počet přerušených živností je výrazně vyšší. Za prvních sedm měsíců bylo v Česku přerušeno 62 270 živností, o 7 672 (14 %) více než ve stejném období loni. Letošní rok tak zatím zůstává co do počtu přerušených živností nejhorším za poslední čtyři roky.

V květnu začalo podnikat 5 tisíc lidí, více než ve stejném období loni

Naopak počet ukončených živností nadále klesá. Během 7 měsíců letošního roku zatím zaniklo 21 068 živností, o 2 618 méně než loni. V červenci jich přitom bylo zatím zaznamenáno nejméně. Definitivní počet lidí, kteří v červenci s podnikáním skončili, bude ale známý s mírným zpožděním, protože data o ukončených živnostech se v živnostenském rejstříku objevují s mírným odstupem. 

Podle Věry Kameníčkové se přitom může v dalších měsících se počet ukončených živností zvyšovat, případně se ještě zvýší počet podnikatelů, kteří podnikání přeruší.  „V průběhu letních měsíců totiž postupně končí možnost živnostníků i firem žádat o podporu ze státních podpůrných programů na pokrytí omezených příjmů z důvodu protipandemických opatření,“ vysvětluje se Věra Kameníčková. 

Podnikatelů stále přibývá

Do července letošního roku v Česku vzniklo téměř o patnáct tisíc živností více, než kolik jich zaniklo. V konečném důsledku tak v tuzemsku přibylo téměř o tři tisíce podnikatelů více než ve stejném období loni a téměř o čtyři tisíce více než v roce před pandemií. Díky nízkému počtu zaniklých živností se také výrazně zvýšil počet nových živností připadajících na jednu ukončenou. Na každých 10 ukončených živností připadá 17 aktuálně nově založených. 

Nejvíce živností vzniklo za prvních sedm měsíců v Praze (6 930), ve Středočeském kraji (4 649) a v Jihomoravském kraji (4 223). Tato data částečně odpovídají počtům aktivních podnikatelů na počet obyvatel, který je nejvyšší v Praze (17,7 %), ve Středočeském (13,2 %) a Královehradeckém kraji (12,3 %). Nejméně podnikatelů na počet obyvatel se naopak nachází v Ústeckém kraji (9,3 %), Moravskoslezském kraji (9,6 %) a na Karlovarsku (9,7 %). Nejvíce podnikatelů za 7 měsíců ukončilo tradičně své živnosti v Praze (3 544).

Redakčně zpracovaná tisková zpráva CRIF

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme