Aleš Spáčil: V Česku přetrvává nedůvěra v solární elektrárny

„Existuje jen omezené množství českých investorů, kteří investují i do výstavby elektráren, ostatní pouze přeprodávají české elektrárny, které již stojí deset let. Prostředí v ČR je stále ještě pokřivené,“ říká jednatel Greenbuddies Aleš Spáčil.

Platí tedy, že většina českých investorů nechce dávat peníze do výstavby nových fotovoltaických elektráren?
Ti, co investují do přípravy a výstavby jsou právě ti, kteří vidí, že prostředí v ČR je pokřivené:  přetrvává nedůvěra v perspektivu solárních elektráren. Český stát sice vyhlásil podporu prostřednictvím Modernizačních fondů, ale podmínky se mění a nejsou zdaleka tak transparentní, jak by bylo potřeba. V poslední době se navíc ukazuje, že „modernizovat“ díky tomuto nástroji budou jen vybrané skupiny firem. Určitě se to změní, protože takhle krátkozraký a konzervativní přístup již nikdo jiný v Evropě nemá. Za nás děláme vše pro to, aby si česká společnost více uvědomovala ekonomické změny v oblasti fotovoltaiky, které vedou k tomu, že tento energetický zdroj v nepokřiveném prostředí vyrábí dnes levnou a čistou elektřinu.

Čeští Greenbuddies dobyli Evropu se soláry

Odkud dovážíte solární panely (předpokládám, že se v Česku nevyrábějí)? Je rozhodujícím faktorem nižší cena?
Solární panely dovážíme z Asie. Máme zde již vytvořené pevné vazby s našimi dodavateli a naše nákupní oddělení s nimi umí vyjednat nízkou nákupní cenu.

V solární energetice byla ČR světovou velmocí. Po prudkém snížením dotací za výkup elektřiny z fotovoltaických panelů ale přišly hubené roky. Jaká je situace v ČR v současnosti? Máme opět šanci stát se významným hráčem?
Lze potvrdit, že před deseti lety měla řada českých společností „našlápnuto“ a mohly zde vyrůst opravdu významné společnosti. Český trh je dnes opravdu velmi pozadu, jinak bychom se nesoustředili na ostatní země. Situace se v ČR změní, ale je k tomu nutná opravdu zásadní změna politiky státu. Pokud se tak stane, Greenbuddies se nadšeně vrátí na domácí půdu. Připravujeme se na to.

Očekáváte další růst tuzemského fotovoltaického trhu v příštích letech? Vnímáte to jako šanci pro váš byznys?
Jistě, ano. Jen to bude ještě chvilku trvat.

Podle Mezinárodní energetické agentury (IEA) by epidemie covid-19 mohla znamenat velké změny pro celosvětovou energetiku. Solární energie se prý může stát hegemonem trhu s elektřinou. Souhlasíte?
Zásadním faktorem je takzvaný Green Deal: 17. září 2020 Evropská komise rozhodla vyhlásit výzvu ve výši jedné miliardy eur na výzkumné a inovační projekty, které reagují na klimatickou krizi. Evropská výzva financovaná z programu Horizont 2020, je určena k zotavení Evropy z krize koronaviru tím, že promění zelené výzvy v inovační příležitosti. Výzva má osm oblastí a hned druhá se týká podpory čisté energie. V definici EU a v našich podmínkách je to hlavně Slunce, Voda, Vítr. Evropa jako celek tímto směrem nejde, ale přímo se řítí…

Jakub Procházka

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme