Pražská firma dobyla Evropu, dodává jí energii ze slunce

Pražská firma Greenbuddies vznikla teprve před čtyřmi lety, curriculum vitae má už ale hustě popsané. Za krátký čas se vypracovala v jednoho z nejvýznamnějších českých dodavatelů fotovoltaických elektráren. Úspěšná je především v zemích západní Evropy, kde primárně sázejí na obnovitelné zdroje.

Z hlavní silnice mezi městy Mol a Lommel v belgickém Limbursku máme ideální výhled na nekonečné plantáže solárních panelů. Mezi nimi trčí k nebi stometrové větrníky, dokazující, že země Beneluxu rychle zvyšují podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny.

Solární elektrárnu Kristalpark s výkonem 71 MWp zde v areálu bývalé fabriky na výbušniny postavila mladá česká firma Greenbuddies. Podnik vznikl před čtyřmi lety v Praze, přesto má za sebou už desítky úspěšných projektů v Česku i západní Evropě. A o nové zakázky není nouze ani v době epidemie.

„Naše firma nabízí instalaci střešních i pozemních elektráren od 100 kW. Umíme ale stavět i velké fotovoltaické elektrárny v řádech desítek MW. Pozemní FVE Kristalpark v Belgii je naším dosud největším projektem. Elektrárna se pyšní výkonem 71 MWp a stojí na ploše 150 hektarů,“ prozrazuje jednatel společnosti Greenbuddies Aleš Spáčil.

Aleš Spáčil: V Česku přetrvává nedůvěra v solární elektrárny

Česká republika patřila do roku 2010 v oblasti solární energetiky k evropským premiantům. Boom ale ukončilo prudké snížení dotací za výkup elektřiny z fotovoltaických panelů. Nyní dochází po letech půstu k postupnému oživení a Greenbuddies pomáhají oprašovat zašlou slávu české fotovoltaiky.

„Za tři roky naší existence jsme postavili téměř 400 MWp ve více než devíti zemích Evropy. Loni nás v našem dynamickém růstu poněkud zbrzdil výskyt koronaviru, ale zdaleka ne tak jako v jiných odvětvích,“ shrnuje spolumajitel společnosti.

Hlavní devízou zkušenosti

Tím, čemu se v byznysu říká Critical Success Factors (kritické faktory úspěchu), byly v případě Greenbuddies především zkušenosti otců zakladatelů.

Firmu založili v roce 2017 podnikatelé Aleš Spáčil a Ondřej Vodsloň, kteří v oblasti obnovitelných zdrojů energie působí řadu let. Oba se potkali v Chile, kde vznikl nápad rozjet společný podnik.

Ondřej Vodsloň byl předtím několik let prokuristou pro Německo a Českou republiku ve společnosti Solaria Energia y Medio Ambiente. Od roku 2015 pracoval na fotovoltaických projektech pro klienty v Chile.

Aleš Spáčil se stal před deseti lety dokonce předsedou České fotovoltaické asociace. Zároveň působil dva roky jako jednatel Conergy s působností pro Východní Evropu a pak dva roky jako ředitel Business Development Conergy Italia a od roku 2013 pracoval pro různé investory v solární energetice.

Připouštím, že jsme stali významným hráčem na evropském trhu i díky našim bohatým zkušenostem, ale především je za tím tvrdá práce, která se nám vyplatila a začala přinášet své ovoce. Stali jsme se velice vyhledávanou firmou v oblasti výstavby solárních elektráren po Evropě,“ doplňuje Aleš Spáčil.

Vedle fotovoltaiky se Greenbuddies poslední dva roky zaměřují také na elektromobilitu a dobíjecí stanice. Na tuto oblast se specializuje třetí podílník Aleš Damm.

Greenbuddies Group dnes tvoří

  • Greenbuddies, s.r.o., která se stala od roku 2017 významným hráčem v oblasti výstavby solárních elektráren v západní Evropě
  • Greenbuddies Charging s.r.o., která od roku 2019 nabízí řešení v oblasti dobíjení elektromobilů v Čechách a v dalších zemích EU
  • Greenbuddies Consulting, s.r.o., která poskytuje specializované poradenské služby v oblasti obnovitelných zdrojů energie
  • Greenbuddies Development, s.r.o. zaměřená na development solárních elektráren v Čechách a v Nizozemsku
  • Greenbuddies Energy BV, která má na starosti solární projekty v Nizozemsku

Zmíněný belgický Kristalpark, nizozemská solární elektrárna o maximálním výkonu 33 MWp v Molenwaardu, německý Rottenbach (12,4 MWp), Baraize ve Francii (15,6 MWp) nebo nizozemský Achtkarspelen (11,4 MWp). To jsou některé z mnoha významných projektů pozemních fotovoltaických elektráren v Evropě.

Benelux si váží půdy, elektrárny staví v brownfieldech

„V těchto případech jde o solární panely na polích, nicméně zajímavé jsou i velké projekty na střechách – největší celistvá střecha, kterou jsme v Holandsku pokryli panely má výkon 2,8 MWp,“ zmiňuje spolumajitel.  Tisíce panelů jsou na střeše továrny v nizozemském Tilburgu o rozloze téměř tří hektarů. Greenbuddies stojí také za několika solárními elektrárnami umístěnými na nizozemských sportovních stadionech.

Kromě výše uvedených zemí staví Greenbuddies ještě v Dánsku, Švédsku, Rakousku a na Maltě.

Energeticky zodpovědní Oranje

Greenbuddies dlouhodobě sbírají vavříny především na nizozemském trhu, který dynamicky roste.

„Nedávno jsme se s tamními partnery dohodli na dvou nových komplexních zakázkách. Jde o solární elektrárny s výkonem 1,15 a 1,3 MWp. Co se týče finanční hodnoty, mohu pro představu uvést, že cena kompletního projektování a instalace technologie se pohybuje kolem 600 tisíc eur za každý megawatt,“ říká spolumajitel společnosti.

Nizozemsko je podle Spáčilových slov „velice nadčasové“ a patří mezi ty evropské země, které zaujaly maximálně zodpovědný přístup k řešení klimatických změn.

„Mezi nizozemské priority patří energetické úspory v průmyslu i stavebnictví, hojné využívání solární a větrné energie, zpracovávání biomasy a také samozřejmě elektromobilita. Díky jejich otevřenému přístupu a velkému smyslu pro férové jednání pro nás bylo sice obtížné, ale proveditelné se v Nizozemsku prosadit,“ popisuje Aleš Spáčil.

Spáčil proto upozorňuje tuzemské podnikatele a exportéry, že dobýt tamní trh není jednoduché.

„Podstatné je zdravé sebevědomí, jistá dávka neústupnosti a umění vyjednávat. Holanďané jsou vcelku féroví, ale na druhou stranu tvrdí obchodníci. Pokud je něco podepsáno, slovo většinou drží,“ přibližuje podnikatel.

Nizozemci podle něj často poptávají střešní instalace nebo nové využití ploch po likvidovaných továrnách či skládkách. Kvalitní půdu zastavět nechtějí, spíše se snaží chytře využívat brownfieldy.

Hlad po e-mobilitě

Druhým ze tří zmíněných pilířů, na kterých stojí Greenbuddies Group, je dobíjení elektromobilů, a to nejen v Česku, ale i dalších zemích Evropské unie.

Naši sesterskou firmu Greenbuddies Charging s.r.o., jsme spolu se třetím společníkem, mimořádně zkušeným energetickým manažerem Alešem Dammem založili v roce 2019 s hlavní myšlenkou nabízet našim klientům řešení v oblasti řešení pro dobíjení elektromobilů a to i v kombinaci se solárními elektrárnami a akumulací energie v různých zemích Evropské Unie,“ připomíná Aleš Spáčil.

Hlavními cílovými trhy jsou v současné době rozvinuté unijní země „hladové po e-mobilitě“ jako Německo, Nizozemsko, Belgie, Francie, skandinávské státy, Rakousko či Maďarsko.

„Nabízíme značné technické dovednosti i schopnosti v oblasti projektového řízení, know-how a praktických zkušeností, které jsou pro úspěšné zavedení infrastruktury dobíjení elektromobilů v Evropě, nezbytné,“ vypočítává spolumajitel.

Covidové lapálie

V roce 2020 zasáhl do byznysu českých firem covid-19. Postižené nejsou jen služby, obchody a cestovní ruch. S vládními restrikcemi bojují i podniky v dalších odvětvích, byť se jich dotýkají méně.

„Chápeme nezbytnost chránit spoluobčany, řídit boj s epidemií, nicméně energetické zdroje je nutné stavět a udržovat stále. Legislativa nám v tomto směru na druhou stranu vychází mírně vstříc, takže jsme schopní svým závazkům dostát,“ říká Aleš Spáčil.

Není v současnosti problém i ve vašem oboru sehnat kvalifikovanou pracovní sílu? ptáme se zástupce firmy.

„Většina pracovníků pro nás pracuje dlouhodobě, ale stále rosteme. Může se stát, že tento rok budeme potřebovat o 100 lidí více a najít kvalifikované subdodavatele není jednoduché. Nicméně máme zkušené nákupní oddělení, které na úkolu úspěšně pracuje,“ dodává Spáčil.

Aktuálně mají v interním týmu dvě desítky zaměstnanců. „Nabídky tvoří pracovníci oddělení podpory prodeje, máme šest kvalifikovaných projektových manažerů, kteří řídí všechny naše evropské projekty a na jejichž bedrech sedí spokojenost zákazníků. Pro správně podanou nabídku a k tomu, abychom dokázali projekt realizovat máme oddělení nákupu a všechny nás podporuje kvalitní administrativa. Práci ale dáváme zhruba 250 lidem v realizačních firmách, z nichž většina pro nás již pracuje exkluzivně,“ dodává jednatel.

Horečnatý růst investic se vždy před koncem roku na světovém trhu fotovoltaiky děje neustále. Je to způsobeno časově omezenými dotačními programy, jejichž deadline je vždy na konci kalendářního roku. Minulý rok byla navíc řada projektů nejprve ochromena díky první vlně koronaviru, zpozdily se a tyto projekty se nyní připojily k běžnému shonu, aby byly rovněž skončeny do konce roku. Pro nás to každoročně znamená co do pracovní síly i pracovního nasazení celé firmy velice exponovaný podzim a část zimy.


Aleš Spáčil, jednatel Greenbuddies

CzechTrade: Pomoc s dobýváním zahraničních trhů

Greenbuddies patří mezi klienty agentury na podporu obchodu CzechTrade, která pomáhá zástupcům tuzemského byznysu expandovat na zahraniční trhy. Přes zkušenosti a kontakty, zástupci firmy pomoc státu oceňují.

„S agenturou CzechTrade máme dobré vztahy a moc dobře se nám s ní spolupracuje. Holandská pobočka v čele s Andreou Märzovou nám pomohla s uspořádáním semináře na českém velvyslanectví v Haagu na konci roku 2019 – podařilo se nám tam dostat prakticky každého, kdo v sektoru něco znamená. Vztahy s účastníky semináře udržujeme a postupně je přesunujeme z kategorie „příznivec“ do kategorie „zákazník“,“ připomíná jednu z výrazných forem podpory Aleš Spáčil.  

Greenbuddies mají také rozjednanou spolupráci s CzechTrade během významného holandského veletrhu Solar Solutions International, který by se měl konat po roční pauze v září letošního roku.

A jaké jsou plány firmy do budoucna? „Velmi dobře se nám nyní rozbíhá obchod sesterské společnosti Greenbuddies Charging, takže předpokládáme, že během první poloviny letošního roku bude tato společnost významněji personálně a organizačně růst. Zároveň připravujeme několik rozvojových projektů s našimi zahraničními partnery. Dopad těchto projektů může být ještě větší než současné aktivity Greenbuddies,“ doplňuje jednatel.

Jakub Procházka

• Teritorium: Česká republika | Evropa

Doporučujeme