V Česku přibývá firem, které jdou do insolvence. Loni jich bylo téměř 1100

V roce 2023 narostl o pět procent počet firem, které se v České republice dostaly do insolvence. Takřka pětinou se na celkovém počtu insolvencí podílel obor stavebnictví, následovaný retailem a službami se zhruba deseti procenty.

Prakticky všechny země CEE se loni potýkaly s hospodářským útlumem, vysokou inflací a slabým růstem HDP. Firmy navíc čelí rostoucím vstupním nákladům, tlakům na růst mezd a slabé poptávce zákazníků. Důsledkem toho je meziroční nárůst insolvencí v zemích CEE o bezmála 40 procent.

Ilustrační fotografie | Shutterstock

Vyplývá to z nejnovější analýzy insolvencí od společnosti Coface. Dle experta by i letos měly firmy věnovat zvýšenou pozornost pojištění vlastních pohledávek a průběžně prověřovat kreditní informace obchodních partnerů.

Nárůst odráží slabý hospodářský růst

Průměrný růst HDP v regionu střední a východní Evropy klesl ze 4 procent v roce 2022 na pouhých 0,5 % v roce 2023. Následkem je nejnižší míra růstu ekonomik v tomto století, s výjimkou globální finanční krize v roce 2009 a pandemie covid-19 v roce 2020.

Česká republika, Estonsko, Maďarsko, Lotyšsko a Litva zaznamenaly v roce 2023 dokonce pokles HDP. Není tedy příliš překvapivé, že v regionu CEE došlo k meziročnímu nárůstu insolvenčních řízení o 38,6 procenta. 

CRIF: V roce 2023 zbankrotovalo méně firem, přibylo ale insolvenčních návrhů 

„Důsledky ruské invaze na Ukrajinu se projevily v celém regionu středovýchodní Evropy. Narušily dodavatelské řetězce a přispěly k prudkému nárůstu cen energií. Tyto vnější šoky spolu s vnitřními problémy, jako jsou rostoucí vstupní náklady a nedostatek pracovních sil, těžce doléhaly na firmy, což vedlo k výraznému nárůstu insolvencí,“ říká Martin Procházka, ředitel úpisu rizika pro ČR a Slovensko ze společnosti Coface a upozorňuje, že i letos by měly firmy obchodovat obezřetně.

„Je potřeba si uvědomit, že pokud jeden z dodavatelů skončí v insolvenci, projeví se to v celém řetězci a některým firmám to může způsobit až existenční problémy. Preventivní ochrana, ať už ve formě pojištění vlastních pohledávek nebo průběžného prověřování kreditních informací o obchodních partnerech, se v konečném důsledku firmám může jedině vyplatit. Způsobené finanční škody z důvodu platební neschopnosti jsou totiž zpravidla mnohem vyšší,“ varuje Martin Procházka.

Problémy ve stavebnictví, retailu a službách

V Česku bylo loni zahájeno 1 074 insolvenčních řízení, což je o 50 více než v roce 2022. Nejproblematičtějším odvětvím je stavebnictví, které se na celkovém počtu insolvencí v Česku podílelo z 18,1 % a ve 2. pololetí loňského roku atakovalo hranici 20 procent.

„Česká ekonomika operovala s vyšší úrokovou sazbou než eurozóna, kompenzace cen energií nebyla tak štědrá, kupní síla domácností klesala v rámci regionu nejvíce. Tyto faktory přispěly ke zrušení nebo odložení mnoha stavebních projektů. Také rok 2024 bude z tohoto pohledu obtížný a návrat k normální úrovni růstu lze očekávat až v roce 2025,“ upozorňuje Martin Procházka.

Pozitivní obrat. Mezi podnikateli i spotřebiteli roste důvěra v českou ekonomiku

Druhý nejvyšší podíl na tuzemských insolvencích (10,9 %) měl maloobchodní prodej. Klesající poptávka a rostoucí náklady postihly stejně tak internetové prodejce jako tradiční, většina insolventních společností obchodovala s potravinami, módou a spotřební elektronikou. Podíl insolvencí v tomto odvětví letos stále roste. Na třetím místě byl sektor služeb (10,1 %), kde se do problémů opakovaně dostávaly zejména kosmetické a jiné osobní služby, IT služby, vzdělávání nebo pracovní agentury.

Viditelný klesající trend insolvencí byl v průběhu roku naopak patrný v odvětvích Restaurace a hotely (8,38 %) a Doprava a logistika (7,64 %), kde se ještě v prvním čtvrtletí loňského roku výrazně projevovala opatření přijatá v souvislosti s pandemií covid.

Krach Rosa market, Mamut či Tameh

Český a slovenský trh je nadále propojen komplikovaným případem investiční společnosti Arca, kde probíhá insolvenční řízení již několik let. Zahrnuje více než 150 sporů a pohledávky přesahující 600 milionů eur. Aspiruje tak na největší insolvenční případ za mnoho let pro obě země.

Nejvýznamnějšími insolvenčními případy roku 2023 v ČR jsou zejména maloobchodní prodejce Rosa market, společnost Mamut, která se věnuje distribuci mobilních telefonů, a dodavatel energií Tameh. Největší úpadek na Slovensku se týká zkrachovalé skupiny Axe Capital, která od investorů vybrala přes 50 milionů eur. 

Na obzoru se objevují náznaky oživení způsobeného spotřebiteli, zejména pokud jde o výdaje za zboží denní potřeby

Martin Procházka, Coface

Oživení bude pomalé, pomohou spotřebitelé

Společnost Coface očekává v tomto roce další nárůst insolvencí ve vybraných sektorech, zejména ve stavebnictví či retailu. Celkový počet insolvencí by však meziročně mohl klesnout, v důsledku oživení spotřebitelských výdajů a celkové stabilizace makroekonomického prostředí.

„Podnikatelské prostředí bude letos poznamenáno omezeným růstem obratu, klesajícími maržemi a přetrvávajícími problémy pro exportní společnosti v důsledku slabé zahraniční poptávky, zejména z Německa, které zůstává hlavním obchodním partnerem pro většinu ekonomik střední a východní Evropy. Na obzoru se však objevují náznaky oživení způsobeného spotřebiteli, zejména pokud jde o výdaje za zboží denní potřeby,“ dodává Procházka.

Redakčně upravená tisková zpráva Coface

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Stavebnictví a stavební materiály

Doporučujeme