V Dubaji proběhl čtvrtý ročník Global Vertical Farming Show

Dvoudenní akce zaměřená na agro-technologie a vertikální farmaření přilákala hlavní mezinárodní hráče v moderním přístupu k zemědělství, alespoň co se týče sponzorů a partnerů výstavní konference.

Ve skromných výstavních prostorách se prezentovali giganti místního moderního zemědělství jako například firmy Elite Agro, FoodTech Valley anebo největší vertikální farma na světě Bustanica, která sídlí v Dubaji.

Ilustrační fotografie

Ta byla otevřena teprve v loňském roce na základě spolupráce aerolinek Emirates a americké firmy Crop One. Jejich vertikální farma, která mimo jiné zásobuje salátem a zeleninou všechny lety Emirates z Dubaje, zabírá neuvěřitelné 3 hektary a stála 40 milionů USD.

Součástí výstavy byla také konference, kde přední odborníci na vertikální farmaření sdíleli technologické novinky a své zkušenosti. Hlavním patronem a sponzorem akce byly státní organizace, například Ministerstvo klimatických změn a životního prostředí nebo Emirátská rozvojová banka. Hlavním tématem byla potřeba velkých investic do nových projektů a modernizace emirátského zemědělství. I když má především emirát Abú Dhabí více než 24 000 zeleninových a přes 20 000 živočišných farem, způsoby jejich provozu jsou velmi tradiční bez použití moderních technologií a procesů.

ExportMag.cz: Namíchat si müsli po svém? „Zábavné pochoutky“ firmy Mixit uspěly i ve světě

Podle ředitele Emirátské rozvojové banky, Ahmeda Al Naqbi, uvolnili letos na projekty modernizující zemědělství v zemi téměř 30 milionů USD. Podpora vertikálního a moderního farmaření jde ruku v ruce s emirátskou Strategií 2051, která je zaměřena na zlepšení potravinové bezpečnosti a soběstačnosti. Jedním z hlavních cílů Spojených arabských emirátů je být nejlepším příkladem pro ostatní země v regionu Blízkého východu, což se jim zatím opravdu daří.

Spojené arabské emiráty letos vyhlásily rok Udržitelnosti 2023, k jehož završení dojde na přelomu listopadu a prosince, kdy v prostorách bývalého výstaviště EXPO 2020 proběhne COP28.

Autor: Lukáš Zamrzla, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Zemědělství a lesnictví

Doporučujeme