V džungli energetických expertů. Němci se ztrácejí v nabídkách jejich služeb

V Německu působí 30 tisíc poradců, kteří lidem radí, jak ušetřit za spotřebu energií. Znalci sektoru hovoří o džungli, ve které nejsou stanovena závazná pravidla pro kvalifikaci energetického poradenství. Často se jedná o rady k zateplení budov a další řešení při modernizaci domů, které stojí v přepočtu stovky tisíc korun.

V Německu je obor energetického poradenství nepřehledný a dá se přirovnat k džungli, ve které se nikdo nevyzná… Tvrdí to znalci oboru oslovení deníkem Frankfurter Allgemeine Zeitung.

V sektoru energetického poradenství působí na 30 tisíc lidí, jejich kvalita se ale velmi liší, protože neexistují žádné formální požadavky, kdo se může poradcem stát.

Téma snižování energetické náročnosti budov a snižování spotřeby energií je stále populárnější, proto je vysoká poptávka po poradenství v tomto směru. V zásadě ale každý, kdo chce, si může říkat „energetický poradce“ bez jakéhokoli odborného vzdělání, napsal respektovaný deník.

„Mnoho stavebních firem přichází s velkými lesklými prospekty. V nich nabízejí reklamy na minitepelné elektrárny, které jsou vhodné například pro hotel. Ale nejsou vhodné pro bydlení dvou osob,“ upozornila Eva Reinhold-Postina z německé asociace soukromých stavitelů VPB.

Provize, nebo blaho klienta?

Často se tak stává, že energetický poradce nabízí rodině zbytečně předimenzovaná zařízení, například tepelná čerpadla nebo izolaci domu za cenu nového luxusního vozu, která jsou ale pro menší domácnost zbytečná. Poradce by správně měl nabízet nejvhodnější zařízení, které je i cenově výhodné pro klienta, nikoliv takový projekt, ze kterého bude mít co největší provizi.

Ceny si poradci většinou účtují podle velikosti nemovitosti, v případě rodinného domu s obytnou plochou okolo 150 metrů čtverečních to je okolo 600 eur (15 200 korun) za první konzultaci.

Německé úřady poradenství dotují, na rodinný dům to je maximálně 1 300 eur (33 tisíc korun). Energetická agentura Dena tvrdí, že poradci mají pravidelné školení a zvyšují si odbornou kvalifikaci.

Sama zveřejňuje na internetu seznam poradců, kterým důvěřuje. Těch má téměř 13 tisíc. Z větší části se jedná o vystudované architekty a stavaře.

Christian Stolte z agentury nicméně připouští, že ti, kteří na jejich seznamu nejsou, nemusí mít patřičnou odbornost a kvalita jejich služeb nebude vždy prvotřídní. Pak může dojít k tomu, že doporučí na nevhodném místě instalaci solárních panelů nebo předimenzovaná tepelná čerpadla, která budou pro menší dům zbytečná.

Poradenství by vždy mělo vycházet z potřeb a finančních možností daného klienta, zdůraznil stavební inženýr Thomas Weber a člen asociace VPB.

Převzato z týdeníku Euro, Autor: František Novák

• Teritorium: Německo
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme