V Japonsku vzniká nové výzkumné centrum vesmírného zemědělství

Univerzita v Čibě zahájila činnost Výzkumného centra pro vesmírné zemědělství a zahradnictví. Připravuje se tak na novou éru, kdy budou lidé dlouhodobě pobývat na Měsíci.

Vědci z čibské zahradnické fakulty začnou zkoumat technologii výroby potravin v mimozemském prostředí s cílem vytvořit „továrnu na vesmírné rostliny“.

Ilustrační fotografie

Instituce odhaduje, že do roku 2030 bude na Měsíci žít asi 100 až 1000 lidí. Zajistit těmto obyvatelům potraviny je nyní mezinárodní snahou. Výzkumné středisko bude využívat speciální zařízení k rekonstrukci vesmírného prostředí, včetně nízké gravitace a nízkého tlaku. Výzkum bude probíhat ve třech oblastech: „pěstování rostlin ve vesmíru“, dále „vysoce efektivní výrobní technologie“ a „technologie s nulovými emisemi“ pro recyklaci omezených zdrojů.

ExportMag.cz: Čipy a jízdní kola. V čem ještě exceluje malý velký Tchaj-wan?

Univerzita v Čibě uvedla, že výzkumné zařízení specializující se na technologie výroby potravin pro vesmír je v Japonsku vzácné. Na slavnostním otevření, které se konalo 17. května v kampusu ve městě Macudo nedaleko Tokia, ředitel výzkumného centra Hideyuki Takahaši řekl: „Doufáme, že výsledky našeho výzkumu povedou také k efektivní a stabilní světové produkci potravin, která nebude ovlivněna tajfuny, hmyzími škůdci ani jinými faktory.“

Centrum také plánuje provádět společný výzkum s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru a dalšími organizacemi, které pracují na bezpilotních pěstitelských technologiích a metodách recyklace s cílem realizovat „měsíční farmu“.

Autorka: Irena Leopoldová, zemědělská diplomatka, velvyslanectví ČR v Tokiu. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Japonsko | Zahraničí

Doporučujeme