V malých a středních podnicích vzniká většina inovací. Jak využít jejich potenciál?

Jak chytře exportovat nápady aneb chytrý vyrábí, chytřejší prodá myšlenku. To bylo motto Exportního a inovačního fóra, které uspořádala Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) 24. března 2022 při Dni podnikatelů ČR.

Během setkání byla představena zcela nová možnost spolupráce, kterou nabízí státní Vojenský opravárenský podnik CZ (VOP CZ) a jeho Advanced Technology Park pro malé a střední podniky. VOP CZ jako integrátor a dodavatel moderních vojenských zařízení a systémů převážně pro Armádu ČR postupně rozvíjí svou činnost i pro zahraniční zákazníky. Významnou činností VOP CZ, s.p. je také rozvoj civilní strojírenské produkce.

Ilustrační fotografie

„Jako výrobce s významným výzkumně vývojovým zázemím, špičkovými technologiemi, a hlavně volnými kapacitami může poskytnout plnou podporu pro společný záměr, výrobu prototypu, sériovou výrobu i své exportní linky pro české malé a střední podniky,“ uvedla členka představenstva a generální ředitelka AMSP ČR Eva Svobodová.

Příkladem může být třeba česká společnost Futtec a.s., která začínala jako startup. U jejího zrodu byl unikátní nápad, jak provádět trvalé bezespáré opravy asfaltových povrchů pomocí mikrovlnné technologie. Na exportním a inovačním fóru vystoupil její obchodní ředitel Hynek Schmidt, který popsal zkušenosti se strojem FT3 – prvním prototypem používaným v reálném provozu. Už dva roky uskutečňuje zakázky pro Ředitelství silnic a dálnic při zimních opravách.

Nová generace stroje, FT4, podle Schmidta opravy trojnásobně zrychlí. Nevznikla by ale bez spolupráce s Vojenským opravárenským (VOP), který začal malým a středním firmám nabízet své zázemí.

Spolupráce solečnosti Futtec s VOP CZ | Futtec

Podle Oldřicha Pavlovského, který má ve VOP na starost business development, má podnik stoprocentně vlastněný státem pro malé a střední firmy multioborovou nabídku. „K dispozici je jim naše silné oddělení výzkumu a vývoje, máme zkušenost se zaváděním sériové výroby. Malé a střední firmy často samy ani vyrábět nechtějí, je pro ně výhodné vydělat na nápadu a produkci přenechat partnerovi,“ popisuje Pavlovský.

Dalším příkladem z praxe, který byl představen na tomto fóru, byla společnost SP Technology se speciální moderní technologií spojování různých materiálů lepením. Více zajímavých postřehů z oblasti inovací a jejich využití najdete v podcastech AMSP ČR.

Naprostá většina inovací vzniká v malých a středních podnicích, ovšem povědomí o tom, jak si nápad ochránit, není velké. Připomněl to předseda Úřadu průmyslového vlastnictví Josef Kratochvíl.

Ilustrační fotografie

„V ČR platí 49 tisíc patentů, většina z oblasti farmacie. V Německu je to milion, v USA kolem tří milionů,“ vypočítává Kratochvíl. Většina českých inovativních nápadů je ale patentově chráněna jen na národní úrovni, což podle něj nahrává plagiátorům.

Všechny patenty i s relativně podrobnou dokumentací postupů totiž dnes musejí být zveřejněny na internetu. Stejnou možnost ale mají podle Kratochvíla i tuzemští podnikatelé, kteří se tak mohou skokově dostat na špičku techniky.

Dalším krokem pro firmy je pak financování nových technologií, rozvoj jejich produktů a úspěšný export do zahraničí včetně eliminace rizik s tím spojených. Zde přispěli svými zkušenostmi Ladislav Dvořák, manažer strategických projektů České spořitelny, Marek Dlouhý, místopředseda představenstva EGAP, a Tomáš Nymburský, ředitel odboru Exportní financování České exportní banky.

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme