V metropoli nezapře své kvality pro podnikání městská část Praha 22

Městská část Praha 22 se umístila na špičce letošního ročníku srovnávacího výzkumu Město pro byznys. Mezi dvaadvaceti městskými částmi se dokázala prosadit vyrovnanými výsledky v obou hlavních kategoriích výzkumu, tedy v podnikatelském prostředí i v přístupu veřejné správy.

Další stupně vítězů v rámci Hlavního města Praha doplňují Praha 1 a Praha 14. Srovnávací výzkum Město pro byznys hodnotí v rámci celé České republiky každoročně 205 měst a obcí s rozšířenou působností a 22 městských částí Hlavního města Praha. Výzkum zpracovává analytická agentura Datank.

(Zleva) Jiří Zajac, Hana Vagenknechtová a Tomáš Heres | Město pro byznys

Praha 22 se blýskla v testu elektronické komunikace

Městská část Praha 22 dosáhla mezi všemi městskými částmi vůbec nejlepšího výsledku v mystery testování, které prostřednictvím několika vln fiktivních dotazů podnikatelů směrem k živnostenským úřadům zjišťuje kvalitu a rychlost jejich odpovědí.

Potenciálem pro rozvoj podnikání do budoucna je v rámci Prahy vůbec nejnižší index stáří, tedy poměr lidí nad 65 let ku lidem do 14 let věku. Radnici se skvěle daří reagovat na bytovou situaci, alespoň o tom svědčí nejvyšší počet dokončených bytů v přepočtu na 1000 obyvatel, stejně jako nejvyšší počet dokončených bytů ku změně počtu obyvatel.

Ve středočeském kraji se nejlépe podniká v Mladé Boleslavi

O otevřenosti v přístupu místní radnice hovoří také velmi vysoký scóring úředních hodin, tedy počet úředních hodin, během nichž si mohou podnikatelé vyřídit vše potřebné například pro rozjezd svého podnikání.

„Každé ocenění, ať se týká společenské odpovědnosti, školství nebo podnikatelského prostředí, je známkou toho, že v městské části něco velmi dobře funguje. Je to velmi dobrá zpětná vazba. Do naší městské části se stěhuje mnoho mladých lidí, čímž se pěkně rozvíjí také byznys, ať už z pohledu občana, podnikatelských příležitostí i podnikání jako takového. To považuji za velmi pozitivní,“ říká místostarostka MČ Praha 22 Hana Vagenknechtová.

Praha 1 má kvalitní podnikatelské prostředí, Praha 14 myslí na elektromobilitu

Městská část Praha 1 zaznamenává v rámci hlavního města nejvyšší počet ekonomických subjektů v přepočtu na 1000 obyvatel, a to konkrétně jak v kategorii fyzických osob podnikajících, tak i v kategorii právnických osob. Vysoké hodnoty dosahuje rovněž průměrná plocha dokončených bytů, což adekvátně kopíruje změnu počtu obyvatel v první městské části. Vysoce nadprůměrného výsledku dosáhla radnice v testu elektronické komunikace.

Místostarostka MČ Praha 22 Hana Vagenknechtová | Město pro byznys

Bronz bere MČ Praha 14, která se může pochlubit nadprůměrným počtem živnostníků v přepočtu na počet obyvatel. Vysoce nadprůměrný počet má Praha 14 rovněž dobíjecích stanic pro elektromobily, v přepočtu na 100 firem je to dokonce prvenství. Výrazný nárůst počtu obyvatel otevírá možnosti rozvoje podnikání i v příštích letech. Z pohledu podnikatelů dosáhlo skvělé úrovně hodnocení webových stránek městské části, na nichž je v přehledné formě k nalezení vše potřebné pro komunikaci s veřejnou správou.

„Každoroční vyhlašování regionálních výsledků srovnávacího výzkumu Město pro byznys již tradičně patří do programu krajských setkání představitelů Svazu měst a obcí ČR se zástupci místních samospráv. Těší nás jejich zájem, se kterým prezentují svoje města jako moderní místa s širokou nabídkou podnikatelských aktivit. Pro ně samé je důležité i srovnání a srovnávání s podobně velkými sídly a sdílení dobré, ale i špatné praxe. Oceněná města jsou v každém kraji nositeli nových vizí a pokroku, který dokázala přetavit v moderní a život usnadňující projekty,“ říká předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl.

Přečtěte si také základní informace o výzkumu

Celkové pořadí – Město pro byznys 2023 v Praze

  1. Praha 22
  2. Praha 1
  3. Praha 14
  4. Praha 20
  5. Praha 17
  6. Praha 9
  7. Praha 13
  8. Praha 5
  9. Praha 18
  10. Praha 10
  11. Praha 15
  1. Praha 7
  2. Praha 2
  3. Praha 3
  4. Praha 16
  5. Praha 12
  6. Praha 4
  7. Praha 6
  8. Praha 8
  9. Praha 11
  10. Praha 21
  11. Praha 19

Srovnávací výzkum Město pro byznys již sedmnáctým rokem hodnotí podnikatelský potenciál měst a obcí v České republice. Detailnímu zkoumání jsou podrobena všechna města a obce s rozšířenou působností. Analytici agentury Datank, která za výzkumem stojí po datové stránce, dělí své hodnocení do dvou hlavních kategorií, podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. V rámci výzkumu jsou shrnuty všechny důležité informace a statistická data, která dále rozvíjejí diskuzi o vývoji podnikatelského prostředí v ČR. Pořadí se vyhodnocuje za jednotlivé kraje a také za celou republiku. Vyhlašovatelem výzkumu je týdeník Ekonom, partnerem Stavební skupina VINCI Construction CS, Svaz měst a obcí ČR a Centrum udržitelné budoucnosti.

Redakčně upravená tisková zpráva projektu Město pro byznys

Doporučujeme