V Nizozemsku si zanadávejte na počasí a nic neskrývejte

Jsou velmi spořiví, od práce se nechtějí příliš zdržovat jídlem a vždycky si rádi postěžují na věčný vítr nebo déšť. Nizozemci jednají otevřeně a přímočaře a to stejné očekávají od druhých. Na co se připravit pro cestu a obchodní jednání v zemi tulipánů?

Nizozemsko je země sýra, tulipánů, dřeváků, větrných mlýnů, ale hlavně zajímavých lidí, kteří mají své pozoruhodné zvyky. Ač se na první pohled mohou zdát rezervovaní, milují dobrou zábavu, posezení s přáteli, mají zvláštní hudební vkus, nedají dopustit na svého krále či na národní fotbalový tým přezdívaný Oranje, dokonce i když se mu právě nedaří. Nizozemci jsou známí pro svoji spolehlivost, přímost a tvrdohlavost. Ostatně díky té svou zemi získali a rozšiřují i navzdory přírodním živlům. 

Na 17 milionů Nizozemců připadá přes 22,5 milionu kol, na nichž lidé běžně jezdí i v oblecích nebo společenských šatech.

Vždy proti větru

Nizozemci obecně neradi chodí kolem horké kaše. Zpravidla hned na začátku každého jednání jdou přímo k jádru věci, předtím může proběhnout jen rychlá nezávazná konverzace. Pokud na small talk dojde, tématem číslo jedna je počasí. Nizozemci si rádi stěžují na počasí. Slunce, déšť, vítr, déšť, mlha, vítr, déšť, někdy i sníh, ale hlavně vítr a déšť. Pro déšť mají více výrazů než Eskymáci pro sníh a při jízdě na kole vítr vždycky vane proti nim.

Holandsko, nebo Nizozemsko?

Mezi cizinci často panuje nejistota, jak vlastně zní korektní název země. Holandsko, Nizozemí, Nizozemsko, Nizozemské království… Jak se v tom vyznat? Holandsko je souhrnné označení pro dvě provincie Severní Holandsko a Jižní Holandsko. Nizozemská vláda dlouho označení Holandsko tolerovala a používala. Loni bylo ovšem rozhodnuto, že pro vnější propagaci bude jediné a oficiální označení Nizozemsko (the Netherlands). Nizozemí je historické označení pro území v okolí ústí řek Rýn, Šelda a Máza, zhruba na území dnešního Beneluxu. Nizozemsko je označení státu v Evropě a Nizozemské království zahrnuje evropské Nizozemsko, ostrovy Aruba, Curaçao, Svatý Martin a Karibské Nizozemsko.

Čas jsou peníze

Pro Nizozemce je čas velmi důležitý. Na práci mají vyhrazený určitý čas, stejně tak jako na osobní život. Nechtějte po nich práci pozdě večer nebo o víkendu. Rádi precizně plánují a jsou dochvilní, totéž budou vyžadovat od svých obchodních partnerů. Jednání začínají přesně. Pokud se zpozdíte, nezapomeňte zavolat a omluvit se. Opakované zpoždění je považováno za nespolehlivé chování a může ohrozit váš případný obchod.

Tři políbení na tvář

Obvyklé je potřást si na uvítanou i na rozloučenou se všemi rukou. Jestli jste se svým obchodním partnerem pokročili na přátelštější úroveň, praktikují se tři vzdušná políbení na tvář (spíše přiblížení tváře ke tváři), přičemž se vždy začíná vlevo, jinak může dojít ke zmatkům a neočekávanému dotyku. Neplatí to však pro všechny: ženy líbají ženy a muže, muži ženy a muži mezi sebou si přátelsky potřesou rukou.

Vzhled hraje roli

Nizozemci dávají přednost ležérnímu, konzervativnímu oblečení. V každodenním pracovním i osobním životě preferují smart casual. V případě důležité pracovní schůzky, nebo pokud to vyžaduje firemní kultura, očekávejte dobře padnoucí tradiční oblek a kravatu, v případě žen šaty či sukni s košilí nebo halenkou. Co se týká vlasů, zvláště nizozemští muži mají zálibu ve stylingovém gelu a nebojí se ho použít ve velkém množství.

Jídlem se od práce Nizozemci příliš zdržovat nenechají, ale volný čas si umějí užít třeba v netradiční restauraci s knihovnou v centru Maastrichtu, která byla původně kostelem.

Ať jídlo nezdržuje od práce 

Na rozdíl od Francouzů, kteří si dopřávají obědové pauzy, které trvají i hodinu a půl, Nizozemci obědvají rychle a lehce, aby neztratili těžkým jídlem pracovní výkonnost. Tradiční je obložený sendvič, případně salát. Pracovní obědy nebo večeře zde  nejsou příliš obvyklé. Pořádné teplé jídlo si dopřejí až doma. 

Pozvat obchodního partnera na večeři není běžné, protože Nizozemci oddělují pracovní a osobní život. Na druhou stranu je možné, že se večeře odehraje u obchodního partnera doma. Zde se střetává jejich pověstná šetřivost a čas vyhrazený striktně pro soukromý život. Hodí se přinést malou pozornost pro hostitele či hostitelku a nějakou sladkost pro děti. Pokud následuje káva, bude k ní nabídnut i nějaký zákusek nebo dort. Nabídnut je pouze jednou a bez velkého pobízení, pak hostitel zbytek odnese. Pozvání na popracovní skleničku Nizozemci neodmítnou, ale není už vhodné diskutovat o pracovních záležitostech. Spropitné se obvykle nedává, nicméně pokud jste byli s obsluhou spokojeni, pět až deset procent z celkové částky je v pořádku.

Going Dutch

Pokud není přímo řečeno, že vás hostitel zve, může se stát, že účet po společném jídle bude rozdělen. V Nizozemsku není neobvyklé, že za sebe v restauraci či baru platí každý sám. Nizozemcům to nevadí a přijde jim to naprosto v pořádku. Angličané pro to mají i speciální frázi „going Dutch“, která má pravděpodobně původ již v 17. století za anglo-nizozemských válek, kdy oba národy bojovaly o obchodní cesty a politické hranice. O Nizozemcích už tehdy bylo známo, že jsou poněkud spořiví, a i na schůzce muž a žena platí každý sám za sebe. Termín „Dutch“ tak byl používaný pro někoho, kdo byl lakomý. Stejně jako Nizozemci na dostaveníčku.

Gouda se vyslovuje „chauda“

Nizozemština patří do skupiny západogermánských jazyků, stejně jako angličtina a němčina. Nezaujatému pozorovateli může připadat jako směs právě těchto dvou jazyků s příměsí spousty tvrdé souhlásky ch. Nizozemce určitě velmi potěší, jestliže dokážete říct jednu dvě věty v jejich jazyce, znalost nizozemštiny však není vůbec třeba. Všechny generace Nizozemců umějí skvěle anglicky, a to nejen díky vzdělání, ale také díky tomu, že téměř neznají dabing. Převážná většina filmů a seriálů je v (anglickém) originále. I v nejzapadlejší vísce tak můžete narazit na někoho, kdo mluví perfektně anglicky. 

Nic neskrývat

Nizozemci jsou otevření. Když se jich zeptáte na názor, řeknou vám přesně, co si myslí. Až je to možné zaměnit s hrubostí. Na druhou stranu jim nevadí, když jejich partner projeví také svůj názor. S otevřeností souvisí i kultura oken bez záclon či žaluzií. Nizozemci nemají co skrývat a nevadí jim, když je vidíte večeřet, číst si noviny nebo koukat doma na televizi. Až ale budete procházet okolo jejich oken bez záclon, nenakukujte dovnitř. Jak říkají Nizozemci: Chovejte se normálně, už to je samo o sobě bláznivé až dost. 

Na kole i za byznysem

Bicykl je nedílnou součástí života Nizozemců. Jejich země je v podstatě placatá, nejvyšší vrchol má 322 metrů nad mořem. Kolo je tudíž možné využít jako skvělý dopravní prostředek. Nejsou to však žádná hypermoderní a skvělá kola. Čím lepší, tím větší šance, že ho někdo ukradne. A to i přesto, že v Nizozemsku je víc bicyklů než obyvatel. Na 17 milionů obyvatel jich připadá přes 22,5 milionu. 

Na bicyklu lze v Nizozemsku zvládnout všechno. Jíst, pít, telefonovat, mailovat, číst zprávy, držet deštník, držet se za ruku s cyklistou vedle sebe, převézt několik dětí najednou do školky, odvézt obří nákup, nanést si rtěnku a nalíčit řasy. Na kole jezdí Nizozemci do práce i ve svém nejlepším obleku či šatech. Na kole jsou také pány svého času, ve městě se vyhnou dopravním zácpám a dorazí tak do práce včas.

Převzato z časopisu Export a podnikání, přílohy týdeníku Euro a měsíčníku Profit, vycházející ve spolupráci s agenturou CzechTrade a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Autor článku: Anna Kratochvílová.
Rubrika časopisu na euro.cz

• Teritorium: Nizozemsko
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme