V pololetí přijde nová vyhláška o požadavcích na výstavbu

Novou českou vyhlášku o požadavcích na výstavbu posoudí EU. Ta by ji měla notifikovat do druhé půle května. Začít platit by měla celorepublikově od 1. července 2024. Praha, Brno a Ostrava ovšem mohou připravit vlastní předpisy.

Návrh podléhá povinné notifikaci EU. Notifikační proces poběží do 23. května. Ministerstvo pro místní rozvoj, které je autorem návrhu, předpokládá, že vyhláška spolu s dalšími prováděcími předpisy nového stavebního zákona nabude účinnosti 1. července letošního roku. Zároveň bude až do 1. 7. 2027 platit přechodné období, během něhož bude možné použít dokumentaci podle dnes platných předpisů.

Stavební práce na zateplení budovy. Ilustrační obrázek
Cílem vyhlášky je zrychlení výstavby v České republice při zohlednění kvality architektury, urbanismu a ochrany životního prostředí, uvádí Ministerstvo pro místní rozvoj.

Vyhláška rozvíjí zákonem dané základní požadavky na výstavbu, které stanovuje jednoznačně, technicky reálně a ekonomicky únosně pro ochranu veřejných zájmů ve výstavbě. Obsahuje například požadavky na vymezování pozemků, umisťování a technické parametry staveb. Současně sjednocuje dnešní roztříštěnou právní úpravu integrací požadavků staveb, které jsou v současnosti stanoveny jinými právními předpisy. Žádné změny jejího znění už v tuto chvíli nelze provádět.

Podívejte se na návrh vyhlášky o požadavcích na výstavbu

Tři největší města mohou vydat vlastní pravidla

Vyhláška plně podporuje místní samosprávy. Všechny obce si díky ní mohou v regulačním plánu nebo územním plánu s prvky regulačního plánu určit vlastní územní parametry. Vyhláška pouze stanoví určitá minima, jakým způsobem musí výstavba probíhat, koncepce využívání území a rozvoje obce však plně zůstává v kompetenci dané samosprávy. Na základě zmocnění v novém stavebním zákoně dále mohou města Praha, Brno a Ostrava vydat v přenesené působnosti svoje vlastní předpisy, které se mohou lišit od vyhlášky Ministerstva pro místní rozvoj.

Předpisy se zaměřují na bezpečnost, noční klid, osvětlení či hluk

Základní rámec požadavků na stavby stanoví nový stavební zákon v § 145, pro oblast ochrany zdraví a životního prostředí pak v § 148. Podle těchto ustanovení a vyhlášky musí být stavba navržena a provedena tak, aby neohrožovala bezpečnost, život a zdraví osob nebo zvířat. Hluk v chráněném prostoru stavby musí být udržován na úrovni, která neohrozí zdraví jejích uživatelů, zaručí noční klid a vyhovuje pobytu osob nebo zvířat i na sousedních pozemcích a stavbách. Během výstavby, užívání i odstraňování stavba také nesmí mít negativní vliv na životní prostředí a klima.

Během tříletého přechodné období bude možné zatím používat dokumentaci ještě podle dosavadních prováděcích stavebních předpisů.

Ustanovení upravující osvětlení a stínění odkazují na technické řešení podle českých technických norem. Seznam konkrétních norem bude zveřejněn ve Věstníku Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví v souladu s § 32 nového stavebního zákona. Požadavky na denní osvětlení a zastínění vyhláška stanoví podle českých technických norem stejně jako předchozí právní úprava. Samotné technické řešení na úrovni vyhlášky se tedy nemění.

Přečtěte si komentář odborníka k chystanému konceptu brněnských stavebních předpisů v oblasti osvětlení budov

Ministerstvo pro místní rozvoj při přípravě vyhlášky o požadavcích na výstavbu úzce spolupracovalo se zástupci profesních komor, podnikatelských svazů i se zástupci samospráv. Předložený návrh je výsledkem kompromisu a široké shody. Výsledné znění vzešlo z meziresortního připomínkového řízení.

Redakčně upravená informace MMR
(red)

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Legislativa
• Oblasti podnikání: Stavebnictví a stavební materiály

Doporučujeme