V prvním čtvrtletí začalo podnikat 22 tisíc živnostníků, 200 tisíc ale ukončilo činnost

Od ledna do března zahájilo v Česku podnikatelskou činnost 22 120 živnostníků, tedy o 2 443 více, než ve stejném období loňského roku. Podnikání ale definitivně ukončilo 196 379 živnostníků, především v důsledku zavedení povinných datových schránek.

Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF – Czech Credit Bureau. V březnu se tak potvrdil trend z počátku nového roku.

Ilustrační fotografie | ICUK

„Povinné zavedení datových schránek pro živnostníky sice vedlo k růstu počtu těch, kteří živnost ukončili, nicméně řadu lidí od podnikání to neodradilo. Za první tři měsíce začalo podnikat 22 120 lidí, což je nejvíce od prvního čtvrtletí roku 2011,“ připomíná Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

S byznysem končili neaktivní podnikatelé

Povinnost zřídit si datovou schránku ovšem vedla k očištění živnostenského podnikání převážně od dlouhodobě neaktivních podnikatelů.

„Datová schránka pro ně byla komplikací, kterou kvůli nevyužívané živnosti nechtěli podstoupit, a tak radši živnostenské oprávnění zrušili,“ doplňuje analytička.

Počet živnostníků, kteří svou činnost ukončili v posledních šesti měsících, se na celkovém počtu registrovaných živnostníků podílel pouhými 0,02 procenty.

Živnostníků stále ubývá rychle, panika kvůli datovým schránkám ale polevuje

Největší úbytek živnostníků Česká republika zaznamenala v průběhu února, kdy s byznysem skončilo 103 054 lidí. Po zahrnutí počtu nových podnikatelů u nás ubylo jen v únoru 96 829 živnostníků.

V březnu vzniklo 7 334 živnostníků, o 1 109 více než v únoru. Podnikatelů, kteří svou činnost v březnu ukončili, je 75 841, tedy méně než v únoru, ale zdaleka nejvíce v porovnání se stejným obdobím v české historii.

Živnostníci ubyli napříč všemi kraji

Nejvíce živnostníků začalo v prvním čtvrtletí podnikat v Praze (4 509), ve Středočeském (2 877) a v Jihomoravském kraji (2 591). Těch, kteří s vlastním byznysem skončili, bylo nejvíc také v Praze (22 961), ve Středočeském (23 746) a dále v Moravskoslezském kraji (18 610).

Vzhledem k vysokému počtu zaniklých živnostníků připadl ve všech krajích na 10 zaniklých živnostníků pouze jeden nový, výjimkou je česká metropole, kde šlo o dva nové živnostníky.

V prvním čtvrtletí letošního roku také ve srovnáním s předchozími měsíci přibývalo v ČR méně ukrajinských podnikatelů. Zatímco během loňského roku u nás založilo živnost průměrně 700 Ukrajinců měsíčně, letos v prvním čtvrtletí průměr tvoří již jen 475.

Ilustrační obrázek

Oproti období před ruskou invazí na Ukrajinu je to ale stále zhruba dvojnásobek. Zároveň v prvním čtvrtletí začalo v Česku podnikat 136 Rusů a 377 Slováků, v obou případech je měsíční průměr nižší než v minulém roce.

IT je stále preferovaným oborem

Z pohledu hlavních odvětví vzniklo nejvíce živností v prvním čtvrtletí ve zpracovatelském průmyslu, a to 3 087. Následovalo stavebnictví s 3 004 novými živnostníky a profesní, vědecké a technické činnosti, kde začalo podnikat 2 561 lidí.

Nejvíce majitelů živnostenského listu skončilo s podnikáním v odvětví obchodu (61 363), ve stavebnictví (32 142) a ve zpracovatelském průmyslu (29 116).

Vzhledem k vysokému počtu zániků ubylo živnostníků ve všech odvětvích a ve většině z nich připadli na 10 zaniklých jeden až dva noví živnostníci. Výjimkou jsou jen informační a komunikační činnosti, kde se počet živnostníků snižoval nejpomaleji (poměr 1:2).

Redakčně upravená tisková zpráva CRIF

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme