V Rakousku musela nová vláda hned řešit krizi. Díky úspěchu roste Kurzova popularita

Nejdřív politické skandály, pak koronavirus. S obojím se Rakousko v poslední době nakonec dokázalo vypořádat relativně dobře a v zemi zavládla s návratem k normálnějšímu režimu poměrně optimistická nálada.

Popularita kancléře Sebastiana Kurze se vyšplhala během koronakrize na historické maximum.

Loňský rok byl pro Rakousko obdobím politických sporů a pádu vlády. Po dlouhých vyjednáváních vznikla na začátku roku nová vládní koalice Rakouské lidové strany (ÖVP) a Zelených pod vedením kancléře Sebastiana Kurze. Od nové vlády mají všichni velká očekávání. Je to vůbec poprvé, co strana Zelených stanula v čele Rakouska.

Novinkou je také významný podíl žen ve vedoucích pozicích a poměrně nízký věkový průměr hlavních představitelů. Obě strany se dohodly, že mezi hlavní témata jejich programu bude patřit větší integrace cizinců do společnosti a boj proti klimatické změně.

První úkol: Přečkat pandemii

Krátce po svém vzniku se ale vláda musela vypořádat hlavně s koronavirovou krizí. Zavedla řadu opatření včetně omezení pohybu osob, uzavření obchodů i nošení roušek. Šíření viru se podařilo poměrně rychle dostat pod kontrolu a Rakousko se začalo jako jedna z prvních evropských zemí opět vracet k normálu.

Stát také vytvořil záchranný program pro uchování pracovních míst a zajištění likvidity firem, na který vyčlenil 38 miliard eur. Rakušané hodnotí kroky vlády v tomto období velmi pozitivně a jako přiměřené je vnímá 65 procent obyvatel. Celkově je s prací koaliční vlády spokojeno 70 procent lidí.

Dá se tedy říci, že krize politickou situaci stabilizovala a upevnila pozici vládnoucí ÖVP a kancléře Sebastiana Kurze, který je podle nových průzkumů nejdůvěryhodnějším politikem v zemi.

Stát vytvořil záchranný program pro uchování pracovních míst a zajištění likvidity firem, na který vyčlenil 38 miliard eur.

Převzato z časopisu Export a podnikání, přílohy týdeníku Euro a měsíčníku Profit, vycházející ve spolupráci s agenturou CzechTrade a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Autor článku: Julie Havlová, ředitelka zahraniční kanceláře, CzechTrade Vídeň.
Rubrika časopisu na euro.cz

• Teritorium: Rakousko
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme