V šestnácti letech se rozhodl strávit víkend se zkušenými podnikateli

Teprve šestnáctiletý student Jan Bednář využil možnosti strávit několik dní po boku zkušených podnikatelů a mentorů z projektu Můžeš podnikat.

Právě tento projekt na konci prázdnin organizoval Letní kemp v Litomyšli, kde se potkali aktivní začínající podnikatelé, aby získali cennou zpětnou vazbu na své nápady a nebo se také naučili novým dovednostem. Inovační centrum Ústeckého kraje (ICUK) zajímalo, jak si středoškolák najde cestu k podnikání a co si z takového kempu odnesl.

Kurz podnikání | ICUK

Honzo, ty studuješ na střední škole. Jak jsi se dostal k tomu, že v tomto mladém věku jsi se rozhodl, že se chceš vydat na podnikatelskou dráhu?

Tak začal bych tak, že mě k podnikání dostala moje mamka, která má sama podniká, spolupracuje i jako řečník s Můžeš podnikat. Do podnikání jsem byl tak lehce předurčen.

Zúčastnil ses také několikadenního programu v rámci události Můžeš podnikat v Litomyšli. Co tě k tomu vedlo? A co jsi si odnesl?

Jak jsem zmínil, tak jsem se o kempu dozvěděl skrz rodiče, takže jsem se přihlásil na tento letní kemp, což bylo v seriózním měřítku moje první seznámení s podnikáním. Sice jsem byl na kempu v šestnácti letech nejmladší, ale odnesl jsem si spoustu informací a ještě zážitků. Velmi se mi líbilo, že jsme měli super workshopy s předními českými podnikateli v různých oborech, například třeba Václava Muchnu, Dominika Ženatého nebo Rehanu Ježkovou.

Více si o programu Můžeš podnikat přečtete v článku Vzdělávací program Můžeš podnikat vede studenty k samostatnosti.

Dokážeš si vzpomenout na nějaký tvůj „AHA“ moment, který ti změnil pohled na nějaké téma?

Rozhodně můj největší „AHA“ moment byl, když jsme s Danielem Trnkou z ICUKu probírali MVP. Byl večer a my jsme už asi několik hodin probírali to stejné a jak jsem poslouchal ostatní „MVPéčka“ (MVP – Minimum viable product), tak mi zkrátka bliklo v mozku. V tu chvíli jsem zjistil, jak chci dělat můj projekt a z průměrného nápadu se stal nabroušený diamant.

Doporučil bys takový podnikatelský kemp dalším lidem?

Rozhodně, kemp bych doporučil všem nad 15 let, i když například nemají v plánu podnikat. Je to velmi přínosné a obohatí je to v mnoha směrech.

Ilustrační fotografie

Popsal bys nám projekt, na kterém jsi během tohoto programu pracoval?

Tak na úplném začátku jsem si vymyslel, že budu mít dílnu s 3D tiskárnami a budu tisknout na zakázku. To se dostalo do aktuální fáze, která vypadá tak, že se pracuje na webové stránce na které si zákazníci budou moci najít a objednat 3D tiskaře nebo CAD návrháře, který jim vytiskne nebo navrhne cokoliv podle jejich přání. Využití to bude mít například v rámci určitých rozbitých částí výrobků. Například já sám jsem navrhoval a tisknul madlo pro balkónové dveře, nožičku od klávesnice, držáky na kabely atd. Využití 3D tisku se meze nekladou.

Předpokládám, že jste své projekty museli představit a obhájit před mentory a porotou. Jaké to je poprvé stát před zkušenými lidmi z byznysu a obhajovat svůj projekt?

Ano, jelikož jsem prezentoval mezi posledními, tak mi moje tréma pomalinku od začátku odeznívala, takže když jsem prezentoval, tak jsem se cítil v pohodě a aplikoval jsem prezentační rady od Dominika Ženatého. To mi rozhodně pomohlo a po prezentaci jsem se cítil velmi dobře. Sice jsem nevyhrál nejlepší 3 projekty podle poroty, ale to bylo učiněno tím, že porota hodnotila projekty hlavně na základě jednoduchosti zrealizování, což můj projekt moc není a bude stát hodně úsilí na realizaci. Ale jak se říká, snaha se vyplácí.

Zdroj: Inovační centrum Ústeckého kraje

• Teritorium: Česká republika | Ústecký kraj

Doporučujeme