V Srbsku začíná sklizeň švestek

V Srbsku byla zahájena sklizeň tradičního srbského ovoce – švestek. Probíhá sklizeň odrůd Čačanska lepotica a Čačanska rana a za řádově deset dní bude zahájena i sklizeň nejrozšířenější odrůdy Stanley.

Rané odrůdy se letos vykupují v rozmezí 0,09–0,13 EUR/kg. U odrůdy Stanley, která je více ceněná, se očekává, že letošní cena bude o něco nižší než loňských cca 0,34 EUR/kg.

Ilustrační fotografie

Pěstitelé švestek jsou však spekulacemi ohledně nízkých výkupních cen rozhořčeni, protože jim nepokrývají ani výrobní náklady, a mají obavy, že řada švestek zůstane nesklizena. Podobná situace nastala již u letošní úrody třešní, kdy kvůli nízké výkupní ceně a drahé pracovní síle někteří srbští pěstitelé část úrody nechali napospas přírodě.

Odhady nízké výkupní ceny švestek nedávají smysl, protože kvůli nepříznivému počasí, především velkému suchu, se očekává, že letošní úroda bude v porovnání s loňskou úrodou o 20–30 % menší.

Český dodavatel uspěl v prestižním CERNu. Co tam firmy Arbyd dodala?

Nižší výkupní cena švestek by naopak mohla být zajímavá pro české firmy, které v Srbsku nakupují jak čerstvé plody, tak zpracované švestky v podobě švestkového destilátu. V roce 2021 se ze Srbska do České republiky dovezlo 2 tisíce tun švestek za více než 23 mil. Kč a cca 60 tun destilátu za řádově 8,4 mil. Kč.

Autor: Vladimír Váňa, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Evropa | Srbsko | Zahraničí

Doporučujeme