V září zbankrotovalo nejméně firem od roku 2020, méně je i insolvenčních návrhů 

V září bylo v České republice vyhlášeno jen 37 bankrotů firem, 389 úpadků fyzických osob podnikatelů (FOP) a 1 062 osobních bankrotů. Došlo tak k meziměsíčnímu úbytku počtu případů ve všech kategoriích.

Zároveň bylo podáno 83 návrhů na firemní bankrot, 375 návrhů na úpadek FOP a 996 osobních insolvenčních návrhů.  Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou pravidelně provádí společnost CRIF – Czech Credit Bureau. 

Ilustrační fotografie

Ojedinělý výkyv nebo nastupující trend?

Počet bankrotů obchodních společností v září dosáhl 37. To je o 23 méně případů než v srpnu.

„Je to opravdu nízký počet nejen v porovnání s předchozím měsícem, ale také s celým zbytkem roku, kdy měsíčně zbankrotovalo průměrně 54 firem,“ dodává analytička společnosti CRIF Věra Kameníčková s tím, že méně bankrotů bylo vyhlášeno naposled v prosinci 2020. Počet návrhů na firemní úpadek se oproti tomu lehce zvýšil ze srpnových 78 na zářijových 83. 

CRIF: Hromadný exodus podnikatelů spojený s povinnými datovými schránkami končí

„Největší firmou v konkurzu byla v září společnost Studio Moderna, maloobchod s farmaceutickými přípravky, s obratem vyšším než 500 milionů korun. Příčinou byla její velká ztráta v roce 2022 způsobená výrazným propadem tržeb, do té doby byly její výsledky průměrné. Největší ze společností, na které byl v září podán insolvenční návrh, je společnost Witty, velkoobchod s počítačovým a komunikačním zařízením, s obratem přes 1,5 miliardy korun,“ upřesňuje Jan Cikler, vedoucí datového oddělení portálu www.informaceofirmach.cz

Nejčastěji firmy krachovaly v Moravskoslezském kraji 

V celé České republice byl za posledních 12 měsíců vyhlášen bankrot u 658 firem (u 16 z každých 10 tisíc aktivních podniků). V poměru k počtu aktivních společností bylo nejvíce podnikových úpadků za posledních 12 měsíců vyhlášeno v Moravskoslezském kraji, kde zbankrotovalo 20 na 10 tisíc aktivních společností.

Následuje Pardubický kraj s 19 a Ústecký kraj s 18 případy na sto tisíc firem. Poměrově nejméně případů naopak zaznamenal Středočeský kraj, kde bylo vyhlášeno pouze 8 bankrotů na 10 tisíc aktivních OS. Za uplynulý rok stoupl meziročně nejvíce počet bankrotů firem na Královéhradecku a Zlínsku. Naopak výraznější pokles případů vykázal Olomoucký kraj. 

V prvním pololetí se oproti loňsku snížil počet bankrotů firem, podnikatelů i obyvatel 

Z pohledu odvětví byla za uplynulý rok nejhorší situace ve zpracovatelském průmyslu. Naopak nejvýraznější snížení počtu bankrotů zaznamenalo odvětví administrativních činností. Krachem jsou nejvíce ohroženy společnosti v odvětví doprava a skladování, kde za 12 uplynulých měsíců zbankrotovalo 27 z 10 tisíc aktivních firem, dále pak ve zpracovatelském průmyslu a v odvětví ubytování a stravování. 

Také fyzické osoby krachují méně

Ve srovnání se srpnem poklesl v září také počet bankrotů fyzických osob podnikatelů, a to o 26 na 389, což je nízký počet i vzhledem k dlouhodobému měsíčnímu průměru. Poklesl zde také počet insolvenčních návrhů, a to o 85 na 375. „Po červenci jde o druhý nejnižší počet insolvenčních návrhů  FOP v tomto roce,“ dodává Věra Kameníčková.  

Za posledních 12 měsíců bylo vyhlášeno celkem 4 978 bankrotů FOP, o 480 méně než v předchozím období. Počet úpadků se přitom – podobně jako u firem – snížil ve všech krajích. Nejvyšší pokles, konkrétně o 25 procent zaznamenalo Liberecko. Na 10 tisíc aktivních FOP pak připadá nejvíce případů na Ústecku (84) a Karlovarsku (79), nejméně v Praze a na Zlínsku (shodně 30). 

Podobný trend jako v krajích byl také v jednotlivých segmentech s tím, že jedinou oblastí, kde počet bankrotů FOP mírněš stoupl byla oblast výroby a rozvodu elektřiny, plynu a tepla. Naopak nejvíce (o 24 %) klesl v odvětví ubytování a stravování. V tomto oboru zhoršila situaci zejména pandemie covid-19, nyní už se statistiky zlepšují.

Redakčně upravená tisková zpráva CRIF

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme