Varování: Zdanění benefitů zvýší tlak na růst mezd a zhorší nábor zaměstnanců

Omezení daňového zvýhodnění nepeněžních benefitů v rámci připravovaného konsolidačního balíčku vlády může nepříznivě ovlivnit český trh práce, a tedy i celou ekonomiku.

Negativní dopad vládního opatření pocítí jak zaměstnavatelé, tak zaměstnanci. Varují před tím experti z poradenské skupiny Moore Czech Republic.

Ilustrační fotografie

Podle nich chápou zaměstnanci benefity jako součást své mzdy, a při jejich zrušení se bude zvyšovat tlak na růst platů. Zároveň upozorňují na to, že zrušení výhod by firmám zkomplikovalo možnosti, jak přilákat kvalifikované pracovníky.

Legislativní úprava pak podle zástupců poradenské skupiny uškodí také třetím stranám, jako jsou například sportoviště, kterým z benefitů plynou tržby.

Úprava se dotkne drtivé většiny českých zaměstnanců

Plánované zrušení daňového zvýhodnění benefitů se dotkne milionů českých zaměstnanců, podle expertů až tří ze čtyř.

„Přínos opatření pro státní rozpočet je sporný a zdaleka nevyváží negativní dopady, které by tento krok přinesl. Jelikož zaměstnanci mnohdy čerpají benefity, jejichž hodnota se pohybuje v řádech tisíců korun měsíčně, výpadek vyvolá značný tlak na navýšení mezd. To může podkopat již tak dost slabou kondici české ekonomiky a vytvoří to další proinflační impuls. Z toho důvodu považujeme takové opatření za zcela nesystémové,“ upozorňuje Petr Kymlička z Moore Czech Republic.

AMSP ČR: Zrušení zaměstnaneckých benefitů poškodí malé a střední podniky

Nefinanční výhody často využívají zaměstnavatelé také jako nástroj k zatraktivnění pracovních pozic. „Sehnat kvalifikovanou pracovní sílu je v současnosti pro tuzemské firmy tvrdý oříšek. Proto je pro ně velmi výhodné mít možnost učinit nabízené pozici zajímavější za pomoci benefitů,“ doplňuje Kymlička.

Nefinanční benefity hrají podle něj roli i při motivaci k práci, budování loajality k zaměstnavateli a udržení pracovníků do nichž firmy často investují nemalé prostředky na zapracování, vzdělávání a podobně.

Absence benefitů firmy ohrozí

„V době pokračující rekordní míry nezaměstnanosti a napjatého pracovního trhu tedy může absence benefitů znamenat závažný problém,“ zmiňuje Petr Kymlička.

Chronický nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců je totiž pro české firmy dlouhodobým problémem. Ani v recesi, kdy by se dalo čekat větší propouštění, si firmy nemohly dovolit přijít o zaměstnance. Nezmaěstnanost v ČR je stále nea velmi nízké úrovni a vývoj nenaznačuje její výrazné zvýšení. (odkaz)

Navíc nízká nezaměstnanost v kombinaci s vysokou mírou inflace vyvolává tlak na zvyšování mezd a tím i na udržení konkurenceschopnosti firem. Na benefitech vydělávají také poskytovatelé zvýhodněných služeb. Jedná se většinou o sportoviště, ale třeba i o provozovatele kulturních akcí. „Zrušení benefitů bude pro tyto subjekty znamenat významný pokles příjmů takřka ze dne na den. Pro některé z nich to může být likvidační,“ uzavírá Petr Kymlička.

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme