Ve středu Čech se nejlépe podniká v Lysé nad Labem

Obec s rozšířenou působností Lysá nad Labem exceluje v podnikatelském prostředí i v přístupu veřejné správy. V obou těchto hlavních kategoriích výzkumu se v rámci Středočeského kraje umístila na prvním místě. Na druhém a třetím místě se ve Středočeském kraji umístily Mladá Boleslav a Černošice.

Srovnávací výzkum Město pro byznys, který hodnotí všech 205 měst a obcí s rozšířenou působností v České republice a 22 městských částí Hlavního města Praha, vyhodnocuje analytická agentura Datank. Regionální výsledky výzkumu jsou vyhlašovány na krajských setkáních Svazu měst a obcí ČR.

Starosta vítězné Lysé nad Labem Karel Marek

Lysá nad Labem se podnikatelsky rozvíjí

Lysá nad Labem zaznamenává v rámci Středočeského kraje nejvyšší meziroční změnu počtu ekonomických subjektů. Obyvatelstvo je zde v rámci regionu mladé, což je příslib pro rozvoj podnikání i do budoucna. Celkový počet obyvatel výrazně stoupá, přičemž ruku v ruce s tím jde vůbec nejvyšší počet dokončených bytů v přepočtu na 1000 obyvatel. Průměrná měsíční mzda je tu při srovnání s ostatními městy regionu výrazně nadprůměrná. Pokud jde o přístup veřejné správy, radnice se snaží investovat. Alespoň o tom svědčí velmi vysoký podíl kapitálových výdajů na celkových výdajích města. Výdaje radnice směřuje především do oblasti dopravy a sportu. Velmi dobře vychází Lysá nad Labem rovněž v podílu dotací na celkových příjmech.

„Děkuji za to, že jsme dnes mohli získat první místo. Není to cena jen pro nás, Lysou nad Labem, ale i pro celé naše ORP, kde ,“ říká starosta vítězné Lysé nad Labem Karel Marek.

Mladá Boleslav těží z dobré dopravní dostupnosti, Černošice zazářily v testu elektronické komunikace

Statutární město Mladá Boleslav může podnikatelsky těžit z dobré dopravní dostupnosti. Ve městě je nadprůměrný počet firem v přepočtu na 1000 obyvatel. V rámci kraje je na tom nejlépe, pokud jde o počet dobíjecích stanic pro elektromobily, a to i při přepočtu na množství zde sídlících firem. Město myslí na rozvoj bytové výstavby, počet dokončených bytů v porovnání se změnou počtu obyvatel je tu vysoce nadprůměrný. Radnice nabízí nadprůměrný počet úředních hodin.

Bronzové Černošice skončily nejlépe v testu elektronické komunikace, která prostřednictvím fiktivních podnikatelských dotazů ověřuje kvalitu a včasnost odpovědí ze strany živnostenského úřadu. Rovněž webové stránky města jsou z pohledu podnikatelů přehledné a jsou na nich k dohledání informace, které pro rozvoj svého podnikání potřebují. K tomu je třeba připočíst také například Vysoký počet ekonomických subjektů v přepočtu na obyvatele.

Město pro byznys: V hlavním městě se podnikání nejvíce daří na Praze 5

„Nově zvolená zastupitelstva mají jedinečnou příležitost sledovat a porovnávat výsledky své práce jak s minulým vedením, tak i s okolními městy či obcemi. Každoroční srovnávací výzkum Město pro byznys jim ukáže, zda jejich zvolená cesta vede k rozvoji jejich území, zda napomáhá dostatečně rozvoji podnikatelských aktivit a tím i celkové spokojenosti místních občanů. Oceněná města jsou v každém kraji nositeli nových myšlenek, které dokázala přetavit v moderní a život usnadňující projekty. Účastníci našich krajských setkání si je už bez slavnostního vyhlašování regionálních výsledků tohoto výzkumu neumí představit. Řada vítězů a oceněných jsou našimi členy, což nás velmi těší,“ říká předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl.

Srovnávací výzkum Město pro byznys již šestnáctým rokem hodnotí podnikatelský potenciál měst a obcí v České republice. Detailnímu zkoumání jsou podrobena všechna města a obce s rozšířenou působností. Analytici agentury Datank, která za výzkumem stojí po datové stránce, dělí své hodnocení do dvou hlavních kategorií, podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. V rámci výzkumu jsou shrnuty všechny důležité informace a statistická data, která dále rozvíjejí diskuzi o vývoji podnikatelského prostředí v ČR. Pořadí se vyhodnocuje za jednotlivé kraje a také za celou republiku. Vyhlašovatelem výzkumu je týdeník Ekonom, partnerem Stavební skupina VINCI Construction CS a Svaz měst a obcí ČR.

Celkové pořadí – Město pro byznys 2022, Středočeský kraj

  1. Lysá nad Labem
  2. Mladá Boleslav
  3. Černošice
  4. Poděbrady
  5. Dobříš
  6. Kladno
  7. Slaný
  8. Neratovice
  9. Kolín
  10. Kralupy nad Vltavou
  11. Kutná Hora
  12. Příbram
  13. Beroun
  14. Říčany
  15. Nymburk
  16. Brandýs nad Labem – St. Boleslav
  17. Český Brod
  18. Rakovník
  19. Čáslav
  20. Mělník
  21. Votice
  22. Benešov
  23. Mnichovo Hradiště
  24. Hořovice
  25. Sedlčany
  26. Vlašim
Redakčně upravená tisková zpráva projektu Město pro byznys

Doporučujeme