Ve východní Africe roste zájem o minipivovary. Svá řešení mohou nabídnout i Češi

Nipe beer baridi? – Mohu dostat studené pivo? Tato svahilská věta zaznívá ve východní Africe možná častěji, než je v Evropě známo. Východoafričané jsou totiž pivaři.

Hlavní přísadou tradičních piv je sice i čirok nebo kukuřice, ale na trhu se daří také řemeslným pivovarům, které sázejí na klasické ležáky či stouty. Průkopníky v tomto směru byli Big Five Breweries z Nairobi, kteří od roku 2009 vaří řemeslná piva a provozují brewpub „Brew Bistro“, kde je vidět celý provoz.

Ilustrační fotografie

Jejich zakladatel a pivovarnický mistr Aleem Ladak si dal za úkol zrevitalizovat pivní průmysl a přinést něco nového. Big Five Breweries nejen dodávají své čerstvě vařené pivo do mnoha luxusních restaurací v Nairobi, ale prodávají také pivovarnické prostředky a technologie.

Big Five tím inspiroval Billa Shaka Brewery (původně Bateleur), pivovar, který byl založený v roce 2017 v tradičním severoamerickém stylu craft pivovarů nadšencem Rajivem Shahem, jehož rodina se pohybovala v potravinářském a nápojovém průmyslu. V tomto pivovaru přistupují k vaření piva holisticky a chtějí vytvořit celkový zážitek z konzumace. Pivovar se nachází v malebném údolí Kedong nedaleko Nairobi, pro vaření používá biopaliva, vodu berou z přírodního pramene, o který se starají a který ochraňují.

Revoluce proti plastům. Startup Refork vyvinul rozložitelné příbory

Krátce po založení Bila Shaka Brewing vstoupil v roce 2018 na trh další pivovar „254 Brewing“ (254 je telefonní kód pro Keňu). Kvůli průtahům v získání licencí jim trvalo celé dva roky, než byli schopní prodávat své lahvové pivo v supermarketech. Kromě velkoprodeje založili také „Beer Club“ pro fajnšmekry, kterým posílají vzorek vybraných piv každý týden. Jsou zaměření na nefiltrovaná a nepasterizovaná piva, kterých vaří více než 100 druhů.

Minipivovary jsou fenoménem posledních deseti let a trh stále ještě není saturován. S tím, jak vzrůstá poptávka po místních řemeslných pivech, restaurace zjišťují, že se jedná o lukrativní obchod, a proto je několik dalších pivovarů ve stavbě či v návrzích. Poptávka je po know-how, dodávkách chmele, pivovarnických technologií či technologií na čištění vody. Kromě zmíněné Big Five Breweries, stojí za zmínku také Sirville Brewery, Brew Bistro, které vaří vždy po 1000 litrech a používá pět různých druhů chmele a sladu.

Ilustrační fotografie

Výčepní zařízení od české firmy

Rozvoj minipivovarů znamená i příležitost pro české dodavatele pivovarnických technologií. Většina restaurací v Keni, které mají točené pivo, používá pípy od české firmy Lindr. Ta do východní Afriky dodává zboží přes jihoafrického zástupce. Poptávka je také po specializovaných přísadách, například po chmelu.

Čeští pivovarníci by ale svou pozornost měli soustředit i na velké značky. Nejznámější je keňský ležák Tusker, kterou Východoafrické pivovary (East African Breweries, EABL) začaly vařit již v roce 1922. Jméno (tusker je anglicky kel) je na památku slona, který zabil rok po založení pivovaru bratra zakladatele. Pivo Tusker zabírá 30 % pivního trhu v Keni a ročně se prodá 700 tisíc hektolitrů. Dalšími oblíbenými jsou tanzanské „Kilimanjaro (pro znalce „Kili“), ve Rwandě „Mutzig“ či „Primus“ a v Ugandě „Malwa“. Značek piva je mnohem více a čile se se s nimi obchoduje i v okolních zemích.

Velkým značkám se daří

Východoafrické pivovary (EABL) patří do portfolia nadnárodní skupiny Diageo, která celosvětově vlastní desítku značek piva a mnoho značek alkoholických nápojů. EABL má ve východní Africe pět pivovarů – v Nairobi a Kisumu (oba v Keni), v Kampale (Uganda) a v Dar es Salaamu (Tanzanii) a vaří 15 značek piva. EABL se v roce 2015 stala první východoafrickou společností s finančním ohodnocením nad jednu miliardu USD. Skupina zaměstnává více než 2 600 zaměstnanců a spolupracuje s více než 40 tisíci místními farmáři.

Ilustrační fotografie

Velkým hráčem na pivovarském trhu ve východní Africe je také skupina SABMiller. Vznikla z Jihoafrických pivovarů (South African Breweries) z Jižní Afriky s tradicí od roku 1895 a jejich spojením s Miller Brewing z Belgie v roce 2002. Někdejší majitel Plzeňského Prazdroje ve východní Africe vlastní Nile Breweries v Ugandě (kteří vaří například „Castle Milk Stout“) a Tanzania Breweries Limited založené již v roce 1932 v Tanzanii (jejich nejznámější piva jsou zmíněné Kilimanjaro, Safari, či Ndovu Special Malt).

Jedním z větších komerčních pivovarů v Keni jsou také Keroche Breweries (Naivasha), které byly založeny v roce 1997 keňskou podnikatelskou rodinou Karanjů a pro EABL byli první domácí konkurencí. Hlavní značkou tohoto pivovaru je „Summit Lager“. Firma si během let prošla mnoha soudními spory a obviněními z daňových podvodů. Kromě piva vyrábí také víno a další alkoholické nápoje.

Největší konkurencí pro Tanzania Breweries jsou v Tanzanii Serengeti Breweries (SBL), které byly založeny v roce 1988 a jejich nejznámější značnou piva je 5,5% ležák Serengeti.

Chystá se incomingová mise

O kvalitách českého pivovarnictví se mezi zdejšími pivovarníky ví, ale osobní zkušenost s českými firmami má jen velmi málo z nich. Ekonomické oddělení českého velvyslanectví v Keni proto na jaře 2023 organizuje návštěvu zástupců zájemců o pivovarnické technologie a distributorů nápojů do Česka a prezentaci českých pivovarnických řešení. Zájemci z řad českých firem se mohou přihlásit na e-mail commerce_nairobi@mzv.cz.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Nairobi (Keňa). Autorka: Marta Anna Ledgard, ekonomická diplomatka.

• Teritorium: Afrika | Keňa | Rwanda | Tanzanie | Uganda | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme