Vliv konfliktu na Ukrajině na čínské zemědělství

Současná situace na Ukrajině a s ní související omezení vývozu celé řady produktů je důvodem pro znepokojení i pro Čínu.

Nemusí se obávat přímo výpadku v dovozech základních obilovin, protože v produkci pšenice a rýže prakticky dosahuje soběstačnosti, obiloviny jsou navíc součástí čínských centrálních rezerv.

Jejich kapacita je dle čínské tiskové agentury Xinhua přes 650 milionů tun obilí, což u Číny zhruba odpovídá její roční produkci. Problém pro Čínu představuje nedostatek hnojiv, zejména potaše, kterého Čína podle novin Global Times ročně doveze 7 milionů tun, což představuje 50 % její spotřeby.

Aktuální informace v souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu

Místní úřady tvrdí, že přes výrazný narůst cen hnojiv jarní setba a potravinové zabezpečení nebudou ohroženy, protože Čína disponuje dostatečnými zásobami. V průběhu března oznámily čínské úřady, že z rezerv uvolní 3 miliony tun hnojiv, čímž plánuje zmírnit dopad rostoucích cen vstupů na domácí zemědělce.

Již v průběhu minulého roku Čína sama omezila vývoz hnojiv a vyjmula jejich výrobu ze seznamu energeticky náročných průmyslových odvětví, čímž podpořila domácí produkci a navýšila domácí zásoby.

Autor: Ondřej Plaček, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Čína | Zahraničí

Doporučujeme