VŠTE v Českých Budějovicích staví nové laboratoře za více než sto milionů korun

Na více než 127 milionů korun vyjde stavba druhé etapy sdružených laboratoří Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích (VŠTE), která začala v kampusu na Okružní.

Dokončeny by měly být na podzim 2023 a doplní tak rozsáhlé zázemí pro vědu, vývoj a výzkum na půdě vysoké školy. 

VŠTE staví nové laboratoře | Univesitas

„Jde o nákladnou a dlouho připravovanou investici, na níž se podílí Ministerstvo školství dotací téměř 44 milionů korun. Bez této státní podpory, mířící do rozvoje a obnovy materiálně technické základny veřejných škol, by realizace projektu byla pro nás mnohem složitější,“ říká rektor VŠTE Vojtěch Stehel.  

Nové zázemí významně zlepší podmínky pro výuku a aplikovaný výzkum a vědu, a to nejen pro studenty VŠTE, ale také pro veřejný a soukromý sektor z regionu. K dispozici bude 16 laboratoří, v nichž může studovat či pracovat až 537 osob. Při výuce bude možné využívat více experimentů a studenti si tak teoretické znalosti snadněji ověří a vyzkouší – v souladu s výrazným zaměřením školy na praxi. Studenti se díky tomu dostanou k nejmodernějším technologiím a strojům, s nimiž se pak mohou potkat i v zaměstnání.

„Získáme tím další výukové kapacity pro akreditované studijní programy a pro jejich další rozvoj v souladu s moderními trendy. Zároveň vylepšíme zázemí pro jednotlivé výzkumné týmy. Ty se tak budou moci více zaměřit na témata, která hýbou společností, jako jsou například odpady a jejich druhotné využití, robotizace nebo energetika. Současně se posílí i výzkumný potenciál akademiků. To by měly pocítit i jihočeské firmy, s nimiž spolupracujeme při aplikovaném výzkumu nebo zavádění inovačních technologií,“ dodal rektor.  

Ilustrační fotografie

Nový třípatrový objekt vyroste při vjezdu do kampusu na zastavěné ploše 1033 m2. Škola do něho umístí laboratoře Ústavu podnikové strategie a Ústavu technicko-technologického. Půjde třeba o laboratoře 3D tisku a robotizace, fyzikálního modelování, mechanických vlastností či environmentální laboratoř s pyrolýzním reaktorem. Bude tu i tavírna kovů a slitin nebo laboratoř metalografie a spektrometrie.

Nové prostory získají také laboratoře dopravy a logistiky pro průmyslovou logistiku, drony nebo technologie a řízení železniční dopravy. Budou zde také laboratoře výpočetní techniky, fyziky a vnitřního prostředí budov i univerzální laboratoř pro prostorově náročnější experimenty. 

Na VŠTE, která patří mezi nejmladší české veřejné vysoké školy, studuje okolo čtyř tisíc posluchačů a posluchaček. Škola nabízí bakalářské a navazující magisterské programy technického a ekonomického zaměření, jako je strojírenství, stavitelství nebo podniková ekonomika. Důležitou součástí studia je nadstandardně dlouhá praxe ve firmách, která zde trvá celých 520 hodin, tedy jeden semestr.

Zdroj: Universitas

• Oblasti podnikání: Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme