Výcvik, výzbroj, monitoring. Africké ozbrojené síly na misi v ČR

Český obranně bezpečnostní průmysl má řadu šancí, jak se dostat na africké trhy. Země jako Nigérie, Gabon a Togo poptávají řadu osvědčených technologií, ale i výstroj nebo výcvik.

Výše uvedené potvrdila nedávná mise zástupců afrických ozbrojených sil do Česka. V rámci týdenního na míru připraveného programu, který proběhl v rámci PROPED, africké delegace navštívily české firmy.

Ilustrační fotografie

Akce se zúčastnily firmy AERO Vodochody, Bowenite, Aircraft Industries, Bristell, Česká zbrojovka, Tatra Trucks, VOP Šenov u Nového Jičína, Excalibur Army, Era, Retia, Centrum leteckého výcviku, LOM Praha, Primoco a OMNIPOL. Cílem mise bylo navázat na úspěšná prvotní jednání, která zástupci českých firem již absolvovali na místě u afrických partnerů, navštívit osobně vybrané české podniky a na místě prozkoumat možnosti našich firem v obranně-bezpečnostním sektoru a příležitosti pro vzájemnou spolupráci.

Návštěvou řady českých podniků, a zejména pak účastí na veletrhu obranně-bezpečnostní techniky Future Forces Forum 2022 byli afričtí zástupci ozbrojených složek jednoznačně nadšeni a ocenili schopnosti našich i zahraničních výrobců.

Hlavními poptávanými artikly jsou vzhledem k bezpečnostní situaci ve zmíněných zemích zařízení a technologie pro sledování státních hranic jak ze země, tak ze vzduchu, civilní i vojenské letouny včetně servisních služeb, osobní výzbroj a výstroj, pozemní technika a vozidla, výcvik leteckých i pozemních sil, bezpilotní letouny a s tím související technologie a další. Ve všech těchto oborech mají čeští producenti rozhodně co nabídnout.

Jaké nové typy letounů nabízejí tuzemští výrobci?

Afričané ocenili kvalitu

Vzhledem k dosavadní neznalosti úrovně technické zdatnosti českých výrobců a ke zkušenostem hlavně s francouzskými, ruskými a čínskými produkty, byla africká delegace nadšena prezentovanými výrobky. Ocenila u nich velmi vysokou technologickou úroveň a kvalitu.

S ohledem na zájem o zajištění bezpečnosti svých zemí, angažmá svých ozbrojených sil v misích OSN a situaci v Sahelu, se proto pro český obranně-bezpečnostní sektor v tomto teritoriu otevírají dveře doširoka. V tuto chvíli se jedná o finálních detailech několika prvních kontraktů, které, doufejme, budou následovány dalšími.

Mise byla dalším úspěšným zhmotněním českého úsilí o prohloubení styků s několika nejen surovinově perspektivními zeměmi v regionu subsaharské Afriky, se kterými bude stát za to udržovat dobré vztahy.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Abuji (Nigérie). Autorka: Beata Matusiková, ekonomická diplomatka.

• Teritorium: Afrika | Gabon | Nigérie | Togo | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Letecký průmysl | Obranný průmysl

Doporučujeme