Nemáme přístup k údajům o zaplaceném pojistném, stěžují si podnikatelé na ČSSZ

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) přestala lidem v roce 2022 rozesílat do schránek inventury pohledávek – tedy informace o zaplacených zálohách na důchodové pojištění za uplynulý rok. Službu nahradila online výpisem na ePortále ČSSZ, jenže ten není dostupný pro každého.

OSVČ výpis potřebují, aby mohli vyplnit přehled o příjmech a výdajích za letošní rok. Přehled musejí odevzdat nejpozději měsíc po přiznání k dani z příjmu fyzických osob (do 2. května respektive 2. června). Do schránek v uplynulých letech dostávali inventuru vždy v únoru.

Ilustrační fotografie

Mnozí podnikatelé si na přístup sociálky stěžují. Online služba je totiž dostupná jen pro ty, kteří mají aktivní datovou schránku, aktivovaný čip na občanském průkazu, nebo využívají bankovní identitu. Tu ale zdaleka nenabízejí všechny banky v Česku.

„Sociálka mi svým rozhodnutím přidělala práci. Moje banka bankovní identitu neposkytuje a aktivní datovou schránku nemám. Přemýšlím o bankovní identitě u České spořitelny, která ji nabízí zdarma a účet u ní mít nemusíte, zatím se ale k údajům na webu ČSSZ nedostanu,“ říká podnikatel Michal Hanzlík.

Zřídili jste si datovou schránku a stále nic? Ze strany ČSSZ to není až tak rychlé!

„Zpřístupnění online služeb trvá v případě nově zřízené datové schránky 3-5 dnů. Pokud se Vám ani po 5 dnech online služby nezpřístupní, obraťte se na call centrum technické pomoci na tel. čísle +420 800 050 248,“ uvádí ČSSZ.

Teoreticky mohou podnikatelé využít i služeb daňových poradců a následně je zplnomocnit k přístupu na ePortál. Požádat můžete i svého účetního.

Identita občana (identifikační prostředky)

Bankovní identitu může mít teoreticky každý

Bankovní identitu poskytují v současnosti ČSOB, Česká spořitelna, Komerční banka, Air Banka, MONETA Money Bank a Raiffeisenbank. Další banky tento projekt v roce 2022 spouštějí (UniCredit Bank, mBank, Fio banka a Equa bank).

Záchranou pro klienty ostatních bank mohou být Česká spořitelna, ČSOB nebo Komerční banka, které nabízejí tuto službu každému. Není přitom třeba si u nich zřizovat běžný účet nebo jiný produkt a služba je bez poplatku.

„KB Klíč, který umožňuje využívat bankovní identitu Komerční banky, lze získat samostatně, tedy bez vlastnictví běžného účtu či jiného produktu,“ potvrzuje mluvčí Komerční banky Michal Teubner.

Kde poskytují bankovní identitu?

Bankaposkytuje bankovní identitu umí bankovní identitu bez jiného produktu
AirBankanone
Creditasod 1. poloviny 2022ne
Česká spořitelnaanoano
ČSOBanoano
Equabank???ne
Fio Bankapřelom 2021/2022ano (pro výjimky)
Komerční bankaanoano
mBankod 1. poloviny 2022ne
Monetaanone
Raiffeisenbankanone
UniCredit Bankspustí v 1. čtvrtletí 2022ne

Datovek přibývá, statisícům OSVČ ale stále chybí

Další možností, jak si zajistit přístup k údajům na ePortále ČSSZ, je aktivace datové schránky (DS). Schránky budou navíc pro OSVČ od příštího roku povinné (dosud jen pro firmy a zástupce vybraných profesí).

Zatímco na začátku roku 2020 mělo vlastní datovou schránku 159 tisíc fyzických osob, v létě 2021 narostl počet uživatelů z řad OSVČ na300 tisíc a nyní se pohybuje kolem 400 tisíc. Lidí, kteří si schránku zřizují, neustále přibývá, více než polovina OSVČ ji ale stále nemá. Elektronickou identifikaci u občanských průkazů si dosud nechalo aktivovat zhruba 20 procent uživatelů.

Informace potřebují podnikatelé kvůli vyplnění formuláře Přehled o příjmech a výdajích OSVČ za předchozí kalendářní rok, který musejí odevzdat nejpozději měsíc po daňovém přiznání, tedy do 2. května respektive 2. června (pokud přiznání podáváte elektronicky).

Michal Dvořáček, poradce

Přesná čísla lidí, kteří na konci února 2022 stále nemají přístup k údajům od sociálky, které dostávali každoročně poštou, známá nejsou. Podle odhadu daňových poradců jde o desetitisíce, možná nižší statisíce osob samostatně výdělečně činných.

Množí se dotazy podnikatelů (adresované ČSSZ), jak mají postupovat a zda nebylo možné počkat do příštího roku, kdy budou povinné datové schránky.

Chtěli jsme odstranit zbytečnou byrokracii

Zástupci správy sociálního zabezpečení si nemyslí, že by podnikatelům znepříjemňovali život. Naopak.

To, že každoroční rozesílání dopisů nahradila snadno dostupná online verze na ePortále, považuje ČSSZ za odstranění zbytečné administrativy a byrokracie.

„Výhodou je zde dostupný interaktivní formulář pro podání Přehledu o příjmech a výdajích za předchozí kalendářní rok, který se automaticky předvyplní základními údaji, jež o OSVČ evidujeme,“ informuje ústřední ředitel ČSSZ František Boháček.

Všechny potřebné informace jsou k dispozici v sekci Informace o zaplacených zálohách na důchodové pojištění osob samostatně výdělečně činných.

Nemocenské pojištění

Součástí sociálního pojištění je i nemocenské pojištění OSVČ. I přehled těchto plateb najdete na stránkách ČSSZ. Účast OSVČ na nemocenském pojištění je nicméně dobrovolná. Je z něj poskytováno dlouhodobé ošetřovné, otcovská poporodní péče či peněžitá pomoc v mateřství.

Připomínáme, že nové platby na sociální pojistné (minimální záloha se zvyšuje na 2841 korun) by měli podnikatelé začít platit měsíc po odevzdání daňového přiznání, tedy bezprostředně po podání přehledu.

Vše potřebné k podání daňového přiznání za rok 2021 v daňovém speciálu

Jakub Procházka

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme