Vývoz do Vietnamu podpoří podnikatelská mise

Chystaná oficiální návštěva premiéra Babiše ve Vietnamu, zprovoznění přímého leteckého spojení mezi Prahou a Hanojí nebo nová dohoda o volném obchodu. To patří k impulzům, které by letos měly posílit český obchod s východoasijskou zemí.

Zdrojem zisků je káva, Vietnam je po Brazílii jejím druhým největším producentem na světě.

Vzhledem k sedmdesátileté historii vzájemných diplomatických vztahů spojují Česko a Vietnam nadstandardní ekonomické a mezilidské vazby, které se pozitivně projevují i během současné pandemie koronaviru. Přestože se úspěch ve Vietnamu musí tvrdě zasloužit, české zboží, služby a technologie tam mají vynikající pověst.

Podstatné je, že rozvoj bilaterálních vztahů je dlouhodobě podporován prostřednictvím kontaktů na nejvyšší úrovni. Velkou zásluhu na budování partnerství s Vietnamem sehrává Zastupitelský úřad ČR v Hanoji a Velvyslanectví Vietnamu v Praze. Velice důležitou roli hraje i početná vietnamská komunita v Česku, která čítá podle dostupných statistik přibližně 62 tisíc lidí a jíž bylo v roce 2013 oficiálně přiznáno postavení národnostní menšiny.

Babiš možná letos oplatí vietnamskému premiérovi oficiální návštěvu

K nejvýznamnějším počinům za poslední rok směrem k posílení bilaterální relace byla návštěva vietnamského premiéra Nguyễn Xuân Phúce s delegací zahrnující několik ministrů a podnikatelskou misí v Praze loni v dubnu. Reciproční cesta českého předsedy vlády Andreje Babiše do Vietnamu je předběžně plánována na druhou polovinu letošního roku. V brzké době snad začne také pravidelně fungovat přímé letecké spojení mezi Prahou a Hanojí.

České firmy investovaly 90 milionů dolarů

Jádrem česko-vietnamských vztahů je především ekonomická spolupráce. V současnosti je Vietnam třetí nejdůležitější partner ČR v rámci skupiny ASEAN a loni vzrostl celkový obrat obchodní výměny o 11 procent na víc než 28,3 miliardy korun. Očekává se, že po vstupu dohody o volném obchodu mezi EU a Vietnamem (EVFTA) tento rok ještě obchodní výměna mezi ČR a Vietnamem podstatně vzroste. Nezanedbatelné jsou i investice českých firem ve Vietnamu, které podle statistik souhrnně dosáhly celkové hodnoty přibližně 90 milionů dolarů, konkrétně do keramického průmyslu, elektrotechniky či finančních služeb.

Projekty zaměřené na podporu ekonomické spolupráce obou zemí jsou koordinovány v rámci Česko-vietnamské smíšené komise, jejíž sedmé zasedání proběhne v Praze v průběhu letošního roku pod záštitou ministerstva průmyslu a obchodu.

Vietnam poslal Česku půl milionu roušek, další šije místní komunita

Nadstandardní bilaterální vztahy se projevily i v době pandemie koronaviru. Vietnam se stal jednou ze zdrojových zemí pro dovoz osobních ochranných prostředků a 25. března byl přivezen do Česka náklad půl milionu kusů zdravotnických roušek a dalšího zdravotnického vybavení. Vietnamská komunita v České republice se aktivně zapojila ve formě šití náustků či finančních příspěvků na nákup plicních ventilátorů pro české nemocnice.

Vietnamští občané také darovali české vládě velké množství zdravotnického materiálu určeného pro domovy sociálních služeb. Vietnam je zemí, která sklidila uznání ze strany Světové zdravotnické organizace za úspěšný boj s covid-19. Díky včas zavedeným plošným opatřením, předzásobení zdravotnickými prostředky a efektivní informační kampani se nákaza ve Vietnamu rozšířila pouze minimálně a doposud zde nikdo nemoci nepodlehl.

Převzato z časopisu Export a podnikání, přílohy týdeníku Euro a měsíčníku Profit, vycházející ve spolupráci s agenturou CzechTrade a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Autor článku: Michal Prokop, Oddělení Afriky, Asie a Austrálie, Sekce Evropské unie a zahraničního obchodu, Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Rubrika časopisu na euro.cz

• Teritorium: Vietnam
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme