Význam zdravého fundamentu podnikání

Myslím si, že jedna věc se z podnikání v poslední době maličko vytrácí. Alespoň se nám to tak jeví, když si o tom s ostatními podnikateli povídáme.

Přijde mi, že mizí potřeba budovat firmu na zdravém fundamentu. Zkrátka stavět ji od začátku ziskově na obchodním modelu, který dává od prvopočátku smysl.

Ilustrační fotografie

Asi k tomu trochu přispěla i nedávná doba, ve které bylo velmi snadné získat externí peníze. Zašli jste za investorem, nabrali herní žetony a pustili se do hry. Neměli jste co ztratit, kdyby to nevyšlo, neriskovali jste vlastní tvrdě vydřené peníze, zaplatil by to investor. Vy jste se pobavili s přáteli, nasbírali nějaké zkušenosti a účet jste nechali na stole.

Možná to zní trochu jako přehánění, ale takhle to opravdu velmi často bylo, a to bohužel i u firem, které se na čas objevily ve Forbesu. Když se místo podnikání věnujete běhu mezi jednotlivými koly financování, nemůže to dopadnout dobře.

Podnikatelé dostatečně neřeší cash flow ve firmě

Úspěch nemá rád spěch

Vybudovat zdravou a profitabilní firmu prostě nějaký čas trvá. Chce to trpělivost, výdrž, odříkání a velkou psychickou odolnost. A to má dnes málokdo. Dnes se hodně spěchá, chceme věci rychleji. Rychleji ale neznamená kvalitněji. Pokud v byznysu bezhlavě spěcháte, je to stejné, jako když se přiřítíte na nádraží a máte radost, že jste na poslední chvíli stihli vlak. Po chvíli jízdy ale zjistíte, že místo do Prahy jedete do Brna. K čemu je takový spěch?

Nouze jako cesta k efektivitě

Na začátku podnikání jsem si to chtěl taky alespoň trochu ulehčit a vzít si půjčku 300 tisíc korun. Obešel jsem několik bank, ale žádná z nich mi nepůjčila. A to bylo to nejlepší, co se mi mohlo stát. Když totiž nemáte moc finančních prostředků, donutí vás to být efektivní. Otáčíte každou korunu a zvažujete, jak ji optimálně alokovat.

Pokud založíte startup a nafasujete si od investorů několik milionů, nic vás nenutí přežít. A proto si v sobě nevybudujete ten bazální modus operandi, který vás nutí nakládat s penězi jako se vzácným zdrojem, který když vyschne, tak je konec.

Ilustrační fotografie

Baťovy principy stále platí

To, že nebudete mít nekonečné cashflow, vás donutí být efektivní a hned od začátku vystavět business model, který dává smysl a je možné jej škálovat. Doba je sice nová, ale podnikatelské principy se od Baťových časů nijak nezměnily.

Kvalitní business se dá vybudovat i bez cizích zdrojů a já to všem doporučuji. V žádném případě ale nechci znít jako odpůrce externího financování. Jestliže se dostanete do fáze, kde máte vyladěný a prověřený obchodní model a víte, že pokud do něj nalejete desetkrát více peněz, budete mít 10x větší profit, tak beze všeho! V tomto případě samozřejmě finanční páka dává obrovský smysl.

ExportMag.cz: Odkaz Bati žije, exportéři zavádějí jeho systém vedení firmy

Více peněz neznamená větší úspěch

Peníze jsou skvělý akcelerátor, samy o sobě ale nic nevyřeší. Více peněz vám v počátcích podnikání moc nepomůže a rozhodně vás nezachrání, pokud je vaše firma v potížích kvůli tomu, že má děravý fundament. Pokud prvně neucpete díry, které způsobují potíže, dodatečné zdroje vaší firmou jen protečou a ve výsledku budete v horší situaci než předtím.

Úžasné firmy se přes noc vybudovat nedají. Podnikání je tvrdá disciplína, která vyžaduje čas, píli a odříkání. S tím, jak budujete sebe, roste a sílí i vaše firma a lidé okolo vás. Pokud se nenecháte zlákat pozlátky a různými urychlovači, existuje mnohem větší šance, že se dostanete v pořádku do cíle.

Jiří Jemelka a JPF Czech

Jiří Jemelka je jednatelem společnosti, která díky týmu interim manažerů pomáhá budovat prosperující a stabilní české a slovenské firmy střední velikosti a přispívá tak v ČR a SR k obnově podnikatelského ducha založeného na hodnotách, jako jsou charakter, etika, pracovitost, služba a kvalitní řešení problémů zákazníka.

Jako jediný subjekt svého druhu na trhu nabízí všem klientům Risk Free Garanci: pokud nesplní předem dané měřitelné cíle, klient za jejich služby neplatí.

Převzato z časopisu Komora. Autor článku: Jiří Jemelka, JPF Czech

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme