Výzva firmám: Řešte problém začlenění Ukrajinek do pracovního procesu

Expertky ze zemí sdružených ve Středoevropské iniciativě (CEI), jež se zúčastnily konference Equal Pay Day, která se konala 11. a 12. dubna v Praze, zveřejnily výzvu na firmy, podnikatele a na stát, aby učinili kroky vedoucí k integraci ukrajinských žen a mladých lidí do pracovního procesu.

Podnikatelé by tak mohli přispět k posílení jejich finanční nezávislosti a vyřešit pro Česko zásadní socioekonomický problém. Dokument slouží jako kritický apel, který zvyšuje povědomí o ničivých důsledcích války pro ženy a celou generaci mladých lidí z Ukrajiny.

Ilustrační foto

Výzva, kterou připravila veřejně prospěšná společnost Business & Professional Women CR (BPWCR) ve spolupráci s partnery projektu CEI „Equal Pay Day conference going to International III.“ vrhá světlo na naléhavý problém, kterému čelí ukrajinské uprchlice a jejich děti – jejich obtížné začlenění na pracovní trhy hostitelských zemí.

Proč mají ženy z Ukrajiny problém najít práci?

Dokument poukazuje na problémy, kterým uprchlíci čelí, včetně izolace a odloučení, jež zažívají po náhlém vytržení ze známých sociálních kruhů.

Mnoho žen má problémy najít práci kvůli jazykové bariéře, vysoké míře neuznání jejich kvalifikace a potřebám péče o děti, rodinu. Přitom řada z nich má vysokoškolské tituly a specializace a oplývá talentem, který čeká na využití. Úsilí za spravedlivou odměnu na základě vykonané práce se v novém prostředí stává ještě zásadnějším.

ČR a Ukrajina 2023? Nové proexportní programy a mapování příležitostí

„Začlenění ukrajinských žen a absolventů škol do trhu práce není jen o zaplnění volných pracovních míst, ale také o přijetí různých perspektiv, podpoře inovací a zapojení naší společnosti do globální ekonomiky,“ píše se ve výzvě s tím, že tato integrace přesahuje rámec profesního sektoru.

„Jde o uznání a podporu samostatnosti těchto žen a mládeže, nabídku nástrojů pro finanční nezávislost a uznání jejich úlohy při utváření dynamické a inkluzivní společnosti tím, že se jim poskytnou příležitosti ke vzdělávání, osobnímu rozvoji a kariérnímu postupu. Nejenže tak těmto ženám dáváme možnost pracovat, ale také pokládáme základy pro prosperující a udržitelnou budoucnost.“

Konference Equal Pay Day (Praha)

Nežeňme Ukrajinky do šedé ekonomiky

Bohužel nedostatečná síla jejich hlasu v ekonomické a sociální sféře je dále marginalizuje, což je žene do „šedé ekonomiky“ a zvyšuje rizika pro tuto zranitelnou komunitu. To se zvláště týká dospívajících dívek.

Tyto dívky nemohou pokračovat ve vzdělávání nebo odborné přípravě a nucené vysídlení je nutí volit mezi vzděláním a okamžitým příjmem a snadno se pak stávají oběťmi pracovního vykořisťování.

Основна інформація щодо підприємництва громадян України в Чехії

A jak mohou firmy konkrétně pomoci? „Odstraněním bariér a vytvářením pracovních příležitostí, nabídkou výuky jazyků na pracovišti, umožněním zvyšování kvalifikace či rekvalifikace, které jsou pro tyto ženy nezbytné pro začlenění do pracovního procesu,” vysvětluje Ingrid Šůrová, projektová manažerka BPWCR, která právě takovou příležitost ve formě brigády na konferenci úspěšně nabídla několika Ukrajinkám a Ukrajincům.

• Teritorium: Česká republika | Ukrajina

Doporučujeme