Za pololetí v Česku přibylo nespolehlivých plátců DPH

V prvním pololetí v ČR přibylo 474 subjektů, které nespolehlivě odvádí DPH nebo závažným způsobem porušují povinnosti vztahující se ke správě daně.

Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku ale nespolehlivých firmem přibylo téměř o čtvrtinu méně. Aktuálně Dun & Bradstreet na černé listině nespolehlivých firem eviduje – 24 855 subjektů – 5 092 nespolehlivých plátců DPH a 19 763 nespolehlivých osob.

Ilustrační fotografie

„Meziročně se celkový počet nespolehlivých subjektů zvýšil o 9 % z 22 789 na současných 24 855. Naše dlouhodobé statistky naznačují, že obtížné podmínky na trhu v posledních letech vynucené omezeními v rámci boje proti COVID-19 a následně problémy s přetrháním globálních dodavatelských řetězců či růstu cen, prozatím neměly výraznější negativní dopad na nárůst počtu nespolehlivých plátců DPH,“ říká analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.   

Celkové přírůstky nespolehlivých plátců DPH a nespolehlivých osob (pololetní přírůstky 2019 až 2022)

Zdroj: Dun & Bradstreet

Nejvíc nespolehlivých plátců DPH a nespolehlivých osob Dun & Bradstreet eviduje mezi společnostmi s ručením omezeným. Těch je v ČR aktuálně registrováno 515 741, z nichž je na seznam problémových firem zařazeno 19 406 subjektů, tedy 3,8 % z jejich celkového počtu.

Z hlediska registrované adresy je rozmístění nespolehlivých firem nerovnoměrné. Zatímco v hlavním městě má registrované sídlo zhruba 43 % firem a 17 % fyzických osob v ČR, na černé listině nespolehlivých firem jich má pražskou adresu 56 %. Další zajímavou skutečností je fakt, že 9 % nespolehlivých plátců či osob má v obchodním rejstříku zapsanou adresu na virtuálním sídle, tedy adrese, kdy poskytovatel služby pronajímá právnické osobě adresu za účelem zápisu do obchodního rejstříku.

Snižte si náklady při cestách do ciziny. Do září požádejte o vrácení DPH

Za nespolehlivou je považována firma, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň alespoň 500.000 Kč, a také podnik podezřelý z účasti na podvodu. Za nespolehlivého plátce může být označena i společnost, která opakovaně neplní lhůty pro povinná podání. Nespolehlivou osobou se na základě rozhodnutí správce daně může stát fyzická i právnická osoba. Jde buď o subjekty, které nejsou plátci DPH a závažným způsobem poruší povinnosti vztahující se ke správě daně, nebo o subjekty, jež přestaly být plátcem DPH v okamžiku, kdy byly uvedeny v registru nespolehlivých plátců DPH.

Redakčně upravená tisková zpráva společnosti Dun & Bradstreet

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme