Zájezdy do zahraničí výrazně podražily, Češi je přesto horečně nakupují

Do Chorvatska by letos mohl dorazit víc než rekordní milion českých turistů, přestože zájezdy do nejpopulárnější zahraniční destinace zdražily až o 15 procent. Oživení zažívá celý turistický průmysl. Pomohly mu nové letecké linky z Prahy i silná koruna.

Krize v Česku? Ani náhodou, aspoň pokud by se utahování opasků posuzovalo podle útrat za cestování. I přes demonstrace „proti chudobě“ Češi horečně nakupují zájezdy či letenky do zahraniční a solidní je zájem i o tuzemské služby v cestovním ruchu.

Dosud byla rekordním rokem co do počtu českých turistů v Chorvatsku sezona 2017.

Ještě v prosincovém průzkumu online platformy Instant Research přitom víc než 38 procent respondentů uvedlo, že se kvůli rostoucím cenám uskromní právě na výdajích za cestování. Jarní nákupní horečka ale ukazuje, že dřívější obavy z inflace polevily a zákazníci jsou ochotni nakupovat zájezdy, přestože ty rychle zdražují. Podle investiční platformy Portu se aktuálně zdražení oproti loňskému roku pohybuje nejčastěji mezi pěti až deseti procenty.

„Zahraniční zájezdy se díky silné koruně stávají pro Čechy levnějšími. V katalozích cestovních kanceláří to ale (překvapivě) vidět není, protože ceny zájezdů meziročně vzrostly. Významnou část zdražení představuje především cena letecké dopravy, připlatíme si i za hotely,“ uvedla ve své analýze platforma Portu. V některých případech zájezdy zdražily až o desítky procent.

Bude letošek nejlepší sezonou od revoluce?

Češi ale přesto rezervují cesty do zahraničí jak o život. Velkou poptávku od klientů potvrdila například cestovní kancelář Invia. Ta oznámila, že zájem o zájezdy na nadcházející prodloužený víkend zahrnující státní svátek 8. května je o 15 procent vyšší než loni. „Přitom platí, že mnoho klientů si zájezd zakoupí teprve v rámci některé z last minute nabídek,“ dodala společnost.

Cestovní kancelář Čedok uvedla v dubnu pro deník E15, že letošní zájem zákazníků překonává nejen předcovidové roky, ale dokonce i loňskou sezonu, která byla nejlepší od sametové revoluce. Celý trh by se letos podle cestovek mohl dostat na hranici 32 miliard korun, tedy na úroveň předpandemického roku 2019.

Výrazně zdražily nejenom zájezdy do Chorvatska, hodně se zvedla i celková cenová hladina v této zemi.

Tradičně největší zájem je ze zahraničních cílů o Chorvatsko. Letos by mohl padnout nový historický rekord, když by do země u Jadranu dorazilo přes milion českých turistů. „Loni jich tam odjelo necelých 850 tisíc, což je po předcovidovém roce 2017 druhý nejvyšší počet. Nyní zatím tuzemské cestovní kanceláře hlásí o pětinu až čtvrtinu vyšší zájem o zájezdy do této destinace. Takže skutečně nelze vyloučit, že do Chorvatska letos zavítá na dovolenou přes milion Čechů,“ odhaduje analytik Lukáš Kovanda.

„Nevadí jim ani, že samotné zájezdy do Chorvatska zdražily více než do kterékoli jiné vyhledávané destinace typu Egypta, Řecka či Turecka. V případě Chorvatska je zdražení meziročně až patnáctiprocentní, v případě dalších destinací zpravidla jednociferné. Například nárůst cen zájezdů do Bulharska čítá meziročně dokonce jen pět procent, což při patnáctiprocentní české inflaci znamená dramatické relativní zlevnění – vůči většině jiného zboží a služeb – již tak levných zájezdů do Bulharska,“ porovnává Kovanda. Zároveň dodává, že také zdražení zájezdů do Tuniska je relativně malé – jen tříprocentní.

Přímý let spojí Prahu s Tchaj-wanem i New Yorkem

Turistickému průmyslu pomáhá i příchod několika nových nebo obnovených přímých leteckých linek z Letiště Praha do atraktivních zahraničních cílů. Od 9. května například opět zavede společnost Delta Air Lines každodenní přímé spoje mezi Prahou a New Yorkem.

„Tato přímá linka je pohodlná a ceny letenek jsou velmi lákavé, je proto o ně značný zájem. Mnoho cestujících také nekončí v New Yorku, ale z něj pokračují dál do Los Angeles, Las Vegas, Miami nebo Tampy. Spoj funguje pro Česko také jako posílení incomingové turistiky ze zámoří,“ uvedl Josef Trejbal, ředitel portálu Letuška.cz.

Podle portálu je New York jedním z deseti nejoblíbenějších míst, kam Češi směřují. Tuto leteckou linku provozovala Delta Air Lines v letech 2009 až 2019, ale pak ji musela zastavit kvůli pandemii. V roce 2021 ji po koronavirové přestávce obnovila a loni ji během pěti měsíců provozu využilo přes 40 tisíc cestujících.

Přímý spoj do Soulu využívá část turistů i jako mezičlánek při cestě do jiných asijských destinací.

Přímé lety zamíří i na Dálný východ. Podařilo se obnovit přímé letecké spojení z Prahy do jihokorejského Soulu se společností Korean Air. Od 18. července by měl začít létat také přímý spoj na Tchaj-wan díky dopravci China Airlines, který bude linku provozovat dvakrát týdně. Využije k tomu moderní letoun Airbus A350-900 pro 306 cestujících.

Na téměř 40 tratích dojde oproti loňskému létu k dalšímu navýšení počtu frekvencí letů, oznámilo Letiště Praha. Týká se to například nejoblíbenějších pěti cílových měst – Londýna, Amsterdamu, Paříže, Antalye a Frankfurtu. Vyšší počet spojení ale bude také na přímých linkách do destinací, jako jsou Riga, Kišiněv, Dublin, Atény, Barcelona, Varšava nebo Rhodos.

Větší počet letů pomůže nejenom tuzemským cestovním kancelářím v prodeji zájezdů, ale posílí samozřejmě v opačném směru i incomingovou turistiku, tedy počet cizinců mířících do České republiky. „Predikce provozu jsou pozitivní. Letiště Praha by za celý rok mohlo odbavit přes 13 milionů cestujících,“ odhadl už koncem března ředitel leteckého obchodu Letiště Praha Jaroslav Filip.

Zdražení zájezdů a služeb tlumí silná koruna

Zájem Čechů o cesty do zahraničí aktuálně narůstá i díky velmi silné koruně, která pobyt i nákupy v zahraničí zlevňuje. Investiční platforma Portu vypočítala modelový příklad čtyřčlenné rodiny, která každé léto v červenci jezdí do Chorvatska, kde se platí eurem. Pokud tato rodina loni v Chorvatsku utratila dva tisíce eur, vzhledem k loňskému kurzu ji dovolená stála 49 500 korun.

Turisté se zvolna vracejí i do Jihoafrické republiky

„Pro zjednodušení budeme předpokládat, že současný kurz 23,37 Kč za euro se udrží až do letošního července, kdy rodina opět vycestuje. Protože zájezdy do Chorvatska zdražily o 14 procent, znamená to, že při stejném kurzu jako v loňském roce by rodina zaplatila 2 280 eur, tedy 56 430 korun,“ uvádí kalkulace platformy Portu. Silnější kurz koruny ale do jisté míry toto zdražení zájezdu utlumí. S aktuálním kurzem by totiž rodina zaplatila „pouze“ 53 283 korun.

Příjemný vliv má každopádně silná česká měna zejména na průběžné útraty za jídlo, suvenýry, doplňkové služby nebo fakultativní výlety, které si Češi v zahraničí kupují. Ještě větší úsporu to znamená v dolarových oblastech, protože dolar za rok proti české měně zlevnil o víc než 12 procent.

K zemím, kde směnný kurz nejvíce nahrává turistům, aktuálně patří Turecko.

Že by přitom v posledních týdnech před dovolenkovou sezonou koruna své silné pozice vůči světovým měnám ztratila, to po středečním zasedání bankovní rady ČNB příliš nehrozí. Centrální banka sice nezvedla hlavní úrokovou sazbu, ale tuto možnost její guvernér Aleš Michl nevyloučil s tím, že by ke zvýšení sazeb mohlo dojít už na příštím zasedání v červnu. To by zřejmě korunu ještě dále posílilo.

Samotná jestřábí rétorika a jasný závazek ČNB bránit silnou měnu drží kurz pod hranicí 23,50 koruny za euro. Češi se tak bez problému stihnou před létem vybavit na výpravy do světa dostatkem valut „se slevou“. Společně s hladem po cestování, který ve společnosti narostl v době pandemického cestovatelského půstu, to patří k hlavním zdrojům oživení outcomingové turistiky.

Tomáš Stingl

• Oblasti podnikání: Cestovní ruch, volný čas

Doporučujeme