Zakladatel Laski: Jsme rodinná firma, musíme být součástí regionu a žít v souladu s ním

O obci Smržice jsou první písemné zmínky z roku 1131. Svět se toto jméno učí znát intenzivně teprve v posledním čtvrtstoletí. V roce 1992 jsme založili společnost Laski. Budovali jsme ji od nuly a dospěli do stadia, kdy ve svém segmentu můžeme směle konkurovat předním světovým společnostem. O to víc mě těší, že v posledních letech si konkurence hlídá, kudy jdeme my.

Laski

Vlastně jme mohli jít úplně jinou cestou než cestou výroby komunální a zahradní techniky. Vždyť když jsme v roce 1993 získali od americké firmy Kohler oficiální zastoupení na prodej jejích spalovacích motorů v České republice, na Slovensku a v Polsku, připravili jsme motor pro letoun, s nímž Ing. Suchánek získal titul mistra Evropy a následující rok i titul mistra světa v ultralehkém létání.

Tehdy na začátku to bylo hledání. Prodávali jsme náhradní díly k zemědělským strojům, zemědělské stroje, dělali jsme servis. Tehdy jsme neměli kapacitu na to něco vyrábět, vždyť jsme začínali v jedné přízemní budově z vepřovic. Ale podobných firem jako my bylo mnoho a bylo jasné, že všechny se neudrží, proto jsme postupně z výtěžku financovali vlastní vývoj – již v roce 1993 jsme zahájili vývoj zametacího vozíku, o rok později jsme již dokončili i vývoj první frézy na pařezy.

Krize a krize
Dnes se často srovnává současná pandemie s krizí v roce 2008. Pro nás minulá krize začala již o rok dříve. Rok 2007 začínal kurzem 28 Kč za euro a během roku posílil na 22,50 Kč za euro. To pro nás bylo takřka smrtelné, neměli jsme tak velké marže, abychom to ustáli bez tvrdého opatření. Ale přežili jsme, ačkoliv jsme v průběhu roku spadli do červených čísel. Na druhé straně, na konci roku jsme měli sice pokles obratu, ale nárůst přidané hodnoty.
Současná krize je jiná – nezačala jako ekonomická, ale bezesporu tak skončí. Během tří měsíců zasáhla celý svět.

Následoval vysavač na listí, rozmetadlo, zametací kartáč a vibrační deska, křovinořez, drážkovač, štěpkovač a drtič. Hledali jsme zkrátka vlastní místo na trhu a došli jsme až k výrobě toho, co děláme dnes.

My Hanáci máme dlouhou setrvačnost, nikam nespěcháme. Šli jsme krok za krokem, když jsme vydělali, hned jsme investovali. Na druhé straně jsme nápady neodkládali, protože odkládání činí lehké věci těžkými. Tak se stalo, že žiju sen, který se mi splnil.

Zdeněk Zapletal, zakladatel a majitel společnosti Laski
Zdeněk Zapletal, zakladatel a majitel společnosti Laski | Archiv společnosti Laski

Rozvoj a cíle

Od roku 1992 prošla firma rozsáhlými vývojovými změnami. Ze zakládajících tří pracovníků se v průběhu let rozrostla na nynějších více než 60 zaměstnanců. Vybudovali jsme nové dílny a kanceláře, dnes již zapojujeme do výroby i roboty a do nových typů umělou inteligenci. S hrdostí můžu říci, že jsme se stali jednou z důležitých firem na Moravě a jednou z nejdůležitějších v regionu.

Laski
Firma vznikla v roce 1992 ve Smržicích nedaleko Prostějova. Hlavní činností je výroba profesionální komunální techniky a prodej motorů, mezi stěžejní výrobky patří frézy na pařezy, štěpkovače, drtiče, drážkovače a vysavače listí. Firma dále prodává slupovačky travního koberce a motory značky Kohler a Lombardini. Stroje vyrábí v České republice a 90 % produkce vyváží do více než 40 zemí Evropy, ale také do Austrálie, Chile, Indie, USA či Ruska.

Společnost patří mezi nejdůležitější firmy na Moravě a za své působení získala již řadu ocenění. Laski se například umístila v soutěži Rodinná firma roku 2014.

Český průmysl v posledních deseti letech rád skloňuje slovo inovace. My ho skloňujeme od roku svého založení. Dnes je naším cílem vyrobit ročně minimálně tři nové nebo inovované výrobky a jedním z motorů inovací je snaha o zlepšení životního prostředí. Těší mě, že v současnosti realizujeme tři rozvojové projekty, z nichž dva jsou orientovány na vědu a výzkum. Těší mě to proto, že vývoj je drahá záležitost.

Poučka ze školy říká, že vývoj nového modelu je patnáctkrát dražší, než je jeho pozdější prodejní cena. Z praxe musím říct, že je to často i víc, když započítám všechny náklady. Přesto je to jediná cesta, jak obstát.

Budoucnost je bezesporu v oblasti autonomních strojů. Jednodušší stroje už dnes kopírují například i Rusové. Když přišlo embargo na dodávky do Ruska, museli si stroje, co dříve nakupovali u nás, začít dělat sami. Zvládli vyvinout a vyrobit rakety, takže jednodušší stroje zvládnou bez problémů vyrobit také. Jediná cesta je přes udržení technického náskoku před konkurencí.

Jsme součástí regionu

Přestože větší část našeho sortimentu putuje k zákazníkům v zahraničí, považujeme své české zákazníky za nejvýznamnější – vždyť jsou jimi především města, obce, technické služby, správa a údržba silnic, arboristické firmy, drobní zahrádkáři i řemeslníci v okolí, na Moravě i v Čechách.

Nemám to spočítané přesně, ale více než 50 procent lidí ve firmě je tady z vesnice. Zbytek má bydliště do 15 kilometrů od firmy. Nejdále dojíždí pouze hlavní konstruktér Ing. Přikryl, který je z Ivanovic na Hané. A těší mě i to, že se nám dlouhodobě vyplácí spolupráce se školami, máme smlouvu se třemi strojírenskými. Kluci tu absolvují praktickou výuku a ti, kteří vypadají k světu, tady mají možnost zůstat. A nejméně polovina našich spolupracovníků tady začínala hned po škole, je to jejich první zaměstnání a zůstali.

Jsme rodinná firma, musíme být součástí regionu a žít v souladu s ním. Dnes jsem četl zprávu o tom, jak byla nějaká zahraniční firma oceněna, že vysázela pár desítek stromů. My jsme v záplavě zeleně – ta přece není jen doménou parků a zahrad, měla by být i součástí místa, kde pracujeme. Možná klademe na zeleň důraz proto, že vyrábíme techniku, která je k péči o zeleň určena. Možná proto, že sám se zahradničení věnuji léta.

Každopádně v areálu firmy vzniklo takové malé privátní arboretum – vysázeli jsme tu mnoho stromů, dřevin a okrasných keřů, některé jsme vypěstovali ze semínek dovezených z dovolených. A i když nás výstavba nových hal nutí zabírat další zelené plochy, vždy nejprve zvažujeme, zda lze strom či keř přesadit. Jsem přesvědčen, že v takovém prostředí, jaké budujeme, se lidem dobře bydlí i dobře pracuje.

Proto považuji, stejně jako mí kolegové, za naprosto přirozené, že jsme se v čase pandemie zapojili do nejrůznějších forem pomoci. Jsme silnější než v roce 2007 a věřím, že přežijeme, aniž bychom museli sáhnout k nějakým drastickým opatřením. A když bude potřeba pomáhat, budeme pomáhat. Možná nás pandemie přibrzdí, ale nezastaví…

Ocenění pro Laski

1994 – Cenu Hanácká žížala získal od ekologického svazu Českých ochránců přírody čisticí stroj pro údržbu vozovek a chodníků

1998 – Grand Prix Techagro mezinárodní výstavy Techagro pro frézu na pařezy F450/18 AE

2002 – Grand Prix Silva Regina výstav Techagro a Silva Regina získala fréza na pařezy F500/27

2008 – Grand Prix Silva Regina mezinárodních veletrhů Techagro a Silva Regina za ucelenou řadu drtičů a štěpkovačů

2010 – Stříbrná medaile za štěpkovač LS100 z veletrhu Techagro 2010

2012 – místo v soutěži Firma roku 2012 Olomouckého kraje

2014 – Stříbrná medaile Techagro za frézu na pařezy F360
– místo v soutěži Rodinná firma roku 2014

2015 – místo v soutěži Firma roku 2015 Olomouckého kraje

2016 – Ocenění Grand Prix Biomasa na veletrhu Techagro získal štěpkovač LS160DW Track
– Cena časopisu Energie 21 veletrhu Techagro za štěpkovač LS160DW Track

2017 – místo v Olomouckém kraji v žebříčku Štiky českého byznysu
– Ocenění Česká Štika 2017 v žebříčku Štiky českého byznysu
– Ocenění v kategorii Úspěch firem – úspěch regionů žebříčku Českých 100 Nejlepších

2018 – místo v soutěži Firma roku 2018 Olomouckého kraje

Převzato z časopisu Komora. Autor článku: Zdeněk Zapletal, zakladatel a majitel společnosti Laski

• Teritorium: Olomoucký kraj

Doporučujeme