Zlepšení v dodavatelských řetězcích může nastartovat český export

Hodnota vývozů během září pokračovala v meziročním růstu nad 20 procent a aktualizovaná predikce Indexu exportu Raiffeisenbank se posunula optimističtějším směrem. Český export je zřejmě z nejhoršího venku.

Že by mohly tuzemský export čekat lepší časy naznačují ubývající potíže v globálních dodavatelských řetězcích. To přirozeně uvolňuje cestu výměnnému obchodu.

Ilustrační fotografie

Hodnocení ekonomické situace jde opačným směrem

„To ale nutně neznamená, že se růst exportu projeví i ve výrobním sektoru. Pohled na konjunkturální průzkum publikovaný ČSÚ odhaluje, že zatímco očekávání ohledně vývozu na horizontu příštích tří měsíců vzrostla, očekávaný objem produkce a hodnocení ekonomické situace, poptávky a zaměstnanosti se vydaly opačným směrem,“ varuje hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

„Nabízí se tak argument, že díky zlepšení podmínek v dodavatelských řetězcích bude vývoz čerpat impulz z dříve naakumulovaných objednávek nežli zvýšení aktivity v průmyslu,“ dodává.

V prvních měsících příštího roku navíc dojde podle Raiffeisenbank ke snížení meziročního tempa růstu exportu zhruba k deseti procentům. I tak jde ale o velmi slušná čísla.

Predikce Indexu exportu ukazuje na příznivější vývoj v době, kdy došlo k mírnému optimismu i ve výsledcích řady sledovaných výhledových indikátorů, jako například německého Ifo indexu či průzkumu mezi manažery PMI. Obavy z recese na trhu ale přetrvávají

Helena Horská, ekonomka

„Vysoká meziroční čísla do jisté míry vysvětluje srovnávací efekt – například očekávaný meziměsíční pokles hodnoty vývozů okolo 0,5 % během října by vystačil na to, aby se meziroční tempo udrželo nad 20 procenty,“ upozorňuje Horská.

Nehrozí omezení výroby?

Podle Heleny Horské existuje celá řada faktorů, které Index exportu ovlivňují, ale predikce částečně zkreslují.

Inflace se pozitivně propisuje do očekávaného růstu objemu vývozu vyjádřeného v devizách, i když „hmoty bude méně“. „Proti němu působí meziroční posílení koruny vůči euru o 5,2 %, které je mírně kompenzováno oslabením koruny vůči dolaru o 2,3 procenta,“ doplňuje ekonomka.

Čeští vývozci se musí víc zaměřit na mimoevropské trhy, říká šéf CzechTrade

Vláda podle analytiků zatím nepředstavila program, jak pomůže větším podnikům, proto může v 1. čtvrtletí příštího roku docházet k redukování výroby, či dokonce k jejímu zastavení u podniků s vysokou energetickou náročností. Důvodem jsou stále vysoké ceny energií, přestože jsou v současnosti zastropované.

„Hrozí totiž postupná ztráta konkurenceschopnosti českých exportérů, protože větší část vývozců nemá na příští rok předkoupeny energie za předválečnou cenu. A navíc určitě poroste tlak na mzdy bez kompenzace růstem produktivity práce a svým způsobem se negativně projeví i růst nákladových úroků. Navíc první signály z domova i ze zahraničí naznačují chladnoucí poptávku,“ dodává Otto Daněk, místopředseda Asociace exportérů.

Vlastní predikce Indexu Exportu bude tedy podle něj ovlivňována tolika vlivy, že lze jen velmi obtížně predikovat i na krátkou dobu, jaké budou skutečné výsledky tuzemského exportu.

S využitím tiskové zprávy Raiffeisenbank

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme