Zpravodaj obchodních příležitostí v Singapuru (srpen 2020)

Česko-singapurská obchodní komora připravuje přehled zajímavých ekonomických zpráv včetně obchodních příležitostí v Singapuru.

Vědci v Singapuru vytvořili super-senzitivní umělou kůži

Výzkumníci na singapurské univerzitě NUS vyvinuli umělou kůži, která má pomoci robotům ,,cítit“. Kůže reaguje na dotyk až 1000x rychleji než nervový senzorický systém u člověka. Vědci navíc spolupracují se společností Intel, která má vlastní neuromorfní čip pro roboty. Důležitá je proto práce na synchronizaci čipu s umělou kůží, aby dokázal po vyhodnocení dat adekvátně zareagovat na podnět.

Nová kůže umožní robotickým zařízením lépe uchopovat předměty bez toho, aby jim vyklouzávaly. Díky nové kůži se například robotovi povedlo hmatem přečíst text v Brailově písmě s 92% úspěšností.

Více informací na webu ZDNet

Singapurské modulové mrakodrapy ukazují budoucnost stavitelství

Ze Singapuru přichází nová móda v oblasti stavitelství – modulové mrakodrapy. Narozdíl od běžných staveb se skládají z prefabrikovaných modulů, které se na místě pouze složí – podobně jako Lego. Díky tomu je potřeba menší počet pracovníků, celý proces výstavby se zrychlí a náklady se sníží až o 15 %.

Jeden z prvních takových obytných mrakodrapů by měl být hotov v roce 2026 a bude se jednat o vůbec nejvyšší patrový dům postavený z prefabrikovaných modulů na světě. Na více než 980 bytových jednotek bude použito přes 2 900 modulů. Veškeré vybavení bude do modulů zakomponováno taktéž předem v továrně.

Více informací na webu The Architectural Digest

Zcela nový způsob dopravy v Singapuru – sdílená elektrická micro-auta

Start-up QIQ, který sídlí v Singapuru, nasadí od příštího roku do provozu sdílená elektrická micro-auta, která budou sloužit uživatelům pro převoz mezi domovem a stanicemi MHD. Auto si po jízdě dokáže autonomně dojet k dobíjecí stanici a cena za jednu jízdu by neměla přesáhnout 32 Kč.

Aby se zamezilo zneužívání aut k jiným účelům, budou v sobě mít zabudovanou GPS s virtuálním plotem, který auta nepustí mimo vyznačený okrsek. K tomu všemu by auta měla umět metodu tzv. platooningu, kdy jeden řidič bude schopen vést konvoj těchto aut do oblastí, kde budou zrovna potřeba. Celý systém je navržen tak, aby fungoval na základě bezdrátové komunikace.

Více informací na webu CNA

Singapurská revoluce v recyklaci baterií

Singapurské firmě Green Li-ion se povedlo vyvinout přístroj s názvem GLMC-1, který dokáže recyklovat lithium-iontové baterie až 10x rychleji, za čtvrtinovou cenu a s 200% účinností oproti klasické metodě. Na konci celého procesu zbydou z baterií pouhé katody. Stroj napomůže řešení globálního problému s  odpadem z těchto baterií, neboť dnes až 95 % z nich skončí na skládce.

Vědci a zároveň zakladatelé start-upu pracovali na vývoji přes 10 let. První přístroj bude připraven do provozu již v říjnu roku 2020, další bude následovat v lednu 2021.

Více informací na webu Hydrogen Fuel News

Singapur vyhlášen globálním centrem autonomní dopravy

Singapur byl vyhlášen nejvhodnější zemí pro autonomní vozidla, když po 2leté nadvládě předběhl Nizozemsko. Singapur za to vděčí především náklonnosti vlády, která si vytkla ambiciózní cíl, a to do roku 2040 z městského státu vytlačit všechna auta se spalovacími motory.

Aktuálně je autonomním vozidlům vyhrazena více než 1/10 celého města. Do roku 2030 by se také měl zvýšit počet dobíjecích stanic z momentálních 1 600 na 28 000. Navíc Volvo spolu se singapurskou univerzitou NTU vyvíjí autonomní autobusy, které by měly začít nahrazovat ty klasické v následujících letech. Jejich řidiči budou přeškoleni na operátory autobusové bezpečnosti, aby nepřišli o práci.

Více informací na webu Consultancy Asia

Singapurci vyvíjejí nové materiály vznikající recyklací odpadu

Singapur přišel s ambiciózním plánem produkce nového stavebního materiálu Newsand jakožto výsledku spalování odpadu. Na to navazuje další plán, a to vytvořit tzv. Newoil z použitých plastů se záměrem nahradit fosilní paliva. Aktuálně se pracuje na záměru výstavby pilotní továrny v Singapuru, která se touto produkcí bude zabývat.

Bude-li projekt úspěšný, významně se sníží počet odpadků končících na skládkách. Zmíněné plány následují již dříve představený projekt pokročilého čištění odpadních vod, na jehož konci dojde ke snížení singapurské závislosti na importu vody.

Více informací na webu The Straits Times

Singapurská inovace pomůže bankám a finanční institucím

Singapurská vládní organizace GovTech se spojila s bankou DBS za účelem vytvoření unikátní technologie scanu obličeje, který v budoucnu nahradí klasický ověřovací proces při manipulaci s bankovním účtem.

Místo zastaralého ověřování kreditními kartami přímo v bankomatech bude stačit v aplikaci ověřit uživatelův obličej, jehož podoba bude zanesena do digitální databáze. Technologii s názvem Singpass nyní testuje na 100 studentů singapurského institutu ITE. Do konce roku by měl další vývoj přinést využití i v jiných službách.

Více informací na webu ZDNet

Informace poskytnuta Česko-singapurskou obchodní komorou, e-mail: info@singapore.cz, tel.: +420 773 025 333.

• Teritorium: Asie | Singapur | Zahraničí

Doporučujeme