EET bude rozšířena v květnu 2020, některé novinky už letos

Nová fáze EET odstartuje v květnu 2020. Elektronická evidence tržeb bude rozšířena na řemeslníky, lékaře, advokáty či zemědělce. Novelu zákona o evidenci tržeb ještě chtějí Piráti i ODS napadnout u Ústavního soudu.



Některé novinky spojené s EET začnou platit už letos. Od listopadu bude na účtenkách opět nutné uvádět daňové identifikační číslo (DIČ), které ale nesmí obsahovat rodné číslo poplatníka. Od 1.11. bude EET omezena jen na tržby inkasované na území ČR. V současnosti podléhají evidenci tržeb i příjmy inkasované v zahraničí.

Novelu zákona o evidenci tržeb schválili v září poslanci, následně ji podepsal prezident Miloš Zeman a začátkem října vyšla ve Sbírce zákonů. Proto je jasné, že se nová povinnost dotkne zemědělců, pekařů, cukrářů, řezníků, právníků, účetních, lékařů, kadeřnic, opravářů nebo řemeslníků (a také tržeb z dodání zboží) už v květnu 2020.

Schillerová: Opozice nemá šanci

Ústavní soud už jednou elektronickou evidenci posvětil, nicméně muselo dojít k legislativním úpravám původní normy. ÚS zakázal zmíněné uvádění rodných čísel podnikatelů na účtenkách, rozhodl o tom, že EET nebude platit u některých bezhotovostních plateb, a že budou zrušena některá zvýhodnění (případné další výjimky měl stanovit zákon).

Ministryně financí Alena Schillerová je po schválení novely přesvědčena, že opozice nemá se svým návrhem šanci. „Pátek třináctého je nešťastný den pro živnostníky. Není to ale konec, budeme bojovat dál. My považujeme EET za něco naprosto špatného, co dopadá na ty nejmenší podnikatele,“ řekl předseda ODS Petr Fiala. V pátek 13. září hlasovalo pro novelu 104 ze 189 ve Sněmovně přítomných poslanců.

„EET podnikatelům přináší řadu konkrétních výhod. Jejím zavedením se Česká republika zařadila mezi bezmála dvacítku evropských zemí, ve kterých již některá forma evidence hotovostních tržeb funguje,“ doplňuje k zákonu ministryně financí Alena Schillerová.

Výjimku z EET budou mít drobní živnostníci s ročními výdělky do 600 tisíc. Zákon jim přináší možnost evidovat tržby ve zvláštním off-line režimu. Více si přečtěte v textu Rozšíření EET dostalo šanci na BusinessInfo.cz.

Součástí novely je i snížení DPH na vodné, stočné a stravovací a další služby.


Za každé kalendářní čtvrtletí bude muset podnikatel, který se rozhodne evidovat off-line, poslat na finanční úřad oznámení o tržbách evidovaných ve zvláštním režimu (a to do 20 dnů od konce kvartálu). Účtenku vystaví z bločku, který si předtím vyzvedne na finančním úřadu. Evidovat bez EET budou moci také společnosti (právnické osoby), ´které jsou poskytovateli služeb hrazených z veřejného zdravotního pojištění a přijímají za jejich poskytování úhrady od zdr. pojišťovny´ a  fyzické osoby, jež neplatí DPH a nemají víc než dva zaměstnance.

Jak bude oznámení vypadat a jaké všechny údaje v něm budou muset evidující uvádět, zatím není jasné. Ministerstvo financí to aktuálně řeší. Výsledek prý oznámí podnikatelům včas.

Jak to bude u DPH?

Ke snížení DPH dochází u kadeřnických a holičských služeb, oprav jízdních kol, obuvi, úprav a oprav oděvů a textilních výrobků a prodeje točeného piva, kde se daň sníží ze stávající jednadvacetiprocentní sazby na deset procent.

U vodného a stočného bude DPH nižší o pět procentních bodů (pokles z nynějších 15 na 10 procent). Návrh počítá také s dalším snižováním DPH v sektoru stravovacích služeb a podávání nealkoholických nápojů, a to rovněž na 10 procent.

„Významné snížení DPH má za cíl podnikatelům zvýšit čistou marži. V případě vodného a stočného však dojde i ke snížení cen pro konečné spotřebitele, protože v oblasti vodárenství je Ministerstvo financí cenovým regulátorem,“ vysvětluje Schillerová.

Podnikatelé, kteří začnou v roce 2020 evidovat tržby elektronicky, budou moci v daňovém přiznání pro příští rok uplatnit jednorázovou slevu na dani z příjmů fyzických osob, a to do 5000 korun. Elektronická evidence tržeb se bude postupně vztahovat na všechny oblasti podnikání, ve kterých dochází k přijímání hotovostních tržeb.

Výjimky z evidence tržeb:

  • Telekomunikační služby
    předplacené karty – tržby z telekomunikačních služeb a služeb s nimi souvisejících (např. čerpání kreditu, nákup jízdenky na MHD přes SMS)
  • Hazardní hry
    všechny tržby ze všech druhů hazardních her, kde je dostatečná regulace a dohled podle stávajícího zákona o hazardu
  • Obchodní letecká doprava
    tržby z obchodní letecké dopravy a služeb poskytovaných v přímé souvislosti s ní (např. výběr sedadla)
  • Nevidomí poplatníci
  • Předvánoční prodej ryb v období od 18. prosince do 24. prosince
  • Provozování sociálních služeb


jap

Doporučujeme