Skotská whisky v ohrožení: palírnám chybí voda

Skotští výrobci whisky loni museli omezit výrobu, protože neměli dostatek kvalitní vody. Skotsku hrozí v následujících dekádách ekologická katastrofa, pokud se nepodaří zmírnit globální změny klimatu, varovala organizace Scottish Natural Heritage.



Skotsko je celosvětově známé pro svou unikátní krajinu a přírodu, ale také jako domov skotské whisky, jež má fanoušky po celém světě. Nyní je oboje v ohrožení kvůli klimatickým změnám.

Během loňského horkého léta došla voda palírně Glenfarclas, jež leží u řeky Spey. „Ztratili jsme celé září,“ citoval deník The Guardian Calluma Frasera z rodinné palírny.

Podnik využívá vlastní přírodní pramen, který vyschl. Měsíční výpadek znamená 300 tisíc litrů whisky. Fraser dodal, že nebyli jediní z výrobců, kteří měli problémy, ale ostatní o tom nechtějí mluvit do médií.

I když jsou ve Skotsku tradičně vlhká a mírná léta, to poslední bylo netypické. Horké a suché. Přestala růst tráva, na mnoha místech Skotské vysočiny vypukly požáry. Podle klimatologů je vysoká pravděpodobnost, že se budou letní vlny horkého vzduchu nad britskými ostrovy opakovat každý druhý rok po roce 2050, pokud se nepodaří snížit emise skleníkových plynů.

„Nejde jen o horká a suchá léta. Ale zvláštní počasí, jaké jsme měli už tento rok. Například 18 stupňů Celsia v únoru, to je divné. Má to negativní vliv na biologické a zemědělské cykly,“ varovala Helen Gavinová, jež se specializuje na klimatické anomálie a sucha na Oxfordské univerzitě. Nedostatek vláhy ovlivní výnosy zemědělských plodin a pak i konečnou cenu potravin a nápojů, jako je whisky.

Přečtěte si také o české whisky: S pivem a sladem už Češi svět dobyli. Teď to zkouší s whisky

Skotská řeka Spey, v jejímž okolí je 40 palíren, v loňském roce téměř vyschla. Její stav byl loni v červenci o 97 procent nižší, než je dlouhodobý průměr. Během zimy nebylo v oblasti dostatek srážek, proto se Fraser obává, že ani v tomto roce nebude situace s vodou lepší. „Stále tu pořádně nezapršelo,“ postěžoval si.

Na konci května varovala poradní organizace skotské vlády Scottish Natural Heritage (SNH), že je třeba důsledně bojovat proti klimatickým změnám snížením produkce skleníkových plynů.

Pokud k tomu nedojde, hrozí zničení skotské krajiny – eroze a zaplavení pobřežních částí Skotska, umírání lesů a zničení řek. Šéfka SNH Francesca Osowska prohlásila, že je třeba do roku 2030 výrazně snížit produkci skleníkových plynů, jinak budou změny klimatu nevratné.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: František Novák

• Teritorium: Evropa | Velká Británie | Zahraničí

Doporučujeme