S pivem a sladem už Češi svět dobyli. Teď to zkouší s whisky

18. 7. 2018 | Zdroj: BusinessInfo.cz

Český slad – to je ve světě pojem. Bude jím i z něj vyráběná tuzemská single malt? „Tuzemské pivo zná každý, my ale chceme příběh slávy českého ječmene doplnit o whisky,“ říká exportní manažer Trebitsch Holding SE David Kratochvíl.

Když procházíme křivolaké uličky největší dochované židovské čtvrti ve střední Evropě, máme pocit, že jsme se ocitli v pozdním středověku. Právě v třebíčském židovském ghettu – stylově ve sklepení renesančního domu z 16. století - zraje v dubových sudech single malt whisky, která svou jemně kouřovou vůní a chutí připomíná produkty palíren ze skotských Highlands.

Ačkoli ve městě trvá tradice pálení stovky let, nápoj pod značkou Trebitsch se na Horácku vyrábí teprve čtyři roky. Od května 2018 ho najdete také ve velkobchodním řetězci Makro, odkud se dostává do vyhlášených barů v celé republice. A cílem nadšenců z Vysočiny je dobýt s českou whisky svět.

Rychle splněný sen

Tomáš Dyntar, který podniká už dvacet let, je milovníkem pálenky z ječmene od raného mládí. Už před deseti lety toužil mít v Třebíči svůj bar, kde bude zákazníkům nalévat whisky vlastní výroby. Sen se mu splnil jen pár let poté, co začal experimentovat s její výrobou - nejdříve doma a pak už standardní cestou v palírně, pojmenované Trebitsch Old Town Distillery.

„Tomášův původní záměr byl mít naši whisky jen v baru v židovské čtvrti v Třebíči, nicméně ohlasy byly tak pozitivní, že vznikl nápad založit firmu a zabývat se výrobou ušlechtilého nápoje na úrovni, která přesahuje náš region,“ popisuje majitelovy záměry exportní manažer firmy David Kratochvíl.

Lidé, kteří novinku po třech letech zrání v dubových sudech ochutnali, ji prý považovali za chuťově zajímavější a jemnější než jsou mnohé šesti nebo osmileté nápoje. Právě to byl podle ředitele Trebitsch Holding SE Ondřeje Chládka impulz k tomu přejít na seriózní průmyslovou výrobu a začít exportovat do světa.

„V posledním roce jsme navštívili Evropu i Asii a zjistili jsme, že poptávka je veliká. Věříme, že si naše whisky vyšlapává svou vlastní cestu a pod značkou Trebitsch budeme ve světě brzy známí. Segment single malt whisky je ostatně celosvětově na vzestupu, takže myslím, že s tím, co máme naplánováno, máme šanci uspět,“ dodává David Kratochvíl.

Český slad zná celý svět

Tuzemský slad je známkou vysoké kvality, proč by se tedy nemohla stát pivní velmoc zemí whisky zaslíbenou? Pro výrobu pálenky z ječmene se ostatně používá stejná surovina jako pro výrobu piva, připomíná Ondřej Chládek.

„Do určité fáze je postup stejný. Jakmile se slad namočí a dojde do mladiny, použijete ho pro výrobu piva. Na výrobu whisky je nutné ho takzvaně vystařit. Slad se předtím nechá vyschnout a nakouřit, aby získal charakteristickou chuť, jíž dobře znají milovníci skotské,“ vysvětluje David Kratochvíl.

Znalci ušlechtilého nápoje s oblibou říkají, že na světě neexistují dvě whisky, které by chutnaly stejně. Kdo ochutnal Glenfiddich, Ardbeg či Talisker a zároveň poválí na jazyku čtyřletou single malt z Třebíče, musí jim dát zapravdu.

Jemná chuť whisky Trebitsch s vanilkovými tóny zaujala i znalce tohoto nápoje ze zemí, kde má jeho pití dlouhou tradici. „Na diplomatické recepci u českého velvyslance v Istanbulu, který whisky miluje, nám náš výrobek pochválil velký znalec - indický zástupce Mezinárodního měnového fondu. Říkal nám, že jdeme dobrou cestou a ať v tom rozhodně pokračujeme. To víte, že taková pochvala vám pořádně zvedne sebevědomí,“ usmívá se David Kratochvíl.

Malý sklep už nestačí

V současnosti budují vlastní lihovar v nedalekých Šebkovicích. Budou se moci pochlubit první palírnou v ČR zabývající se výhradně výrobou single malt whisky. V Šebkovicích bude mít firma Trebitsch Holding SE také nový velký celní sklad, což mimo jiné znamená: více místa na sudy i lahve.

„Kapacita skladu by se měla počítat v tisících kubíků, a do budoucna ji budeme ještě rozšiřovat. Pro letošní rok plánujeme produkci kolem 20 tisíc lahví a do deseti let dva miliony,“ prozrazuje David Kratochvíl.

„Mimochodem slavné irské Tullamore Dew se v Česku za rok vypije milion litrů. Takže bychom někdy kolem roku 2027 naší whisky celosvětově prodali zhruba stejné množství,“ dodává mnohoslibně. Podle Kratochvíla chce jejich firma doplnit příběh slávy českého ječmene. Pivo z něj totiž znají za hranicemi všichni, whisky prakticky nikdo.

Irsko vs Skotsko

Mezi irskou a skotskou whisky jsou dva zásadní rozdíly. Ve skotských palírnách se whisky pálí dvakrát, v irských třikrát, Skotové nakuřují slad (proto má nápoj charakteristickou kouřovou příchuť), Irové tak nečiní. Whisky Trebitsch se inspiruje ve Skotsku.


Single malt se nicméně v Česku vyrábí poměrně dlouho. Už desítky let je na trhu Gold Cock od firmy Jelínek. Bohužel jejímu renomé poněkud škodí už samotný název a navíc jde pro brněnský podnik jen o zcela okrajovou výrobu.

„Trebitsch Holding SE má aktuálně vybudovány obchodní vztahy v Asii, západní Evropě, na Balkáně či v Severní Americe. Momentálně jde asi o deset zemí, kam vyvážíme. V Česku chceme jít cestou klasické distribuce, z velkoobchodního řetězce se naše whisky dostane do dalších gastro provozů. V zahraničí chceme přes naše exportéry primárně oslovit hotely, restaurace a cateringové společnosti,“ dodává ještě Kratochvíl.

Whisky jako Investice do budoucna

Aby podpořili vlastní výrobu whisky, ale i povědomí Čechů o ní,  připravují zástupci firmy vlastní investiční fond zaměřený na whisky.

Kdo si chce přivydělat a nebojí se (v tomto případě zcela minimálního) rizika, může vstoupit do fondu a na zrání whisky v dubových sudech dlouhodobě profitovat. Víceleté pálenky mají nejen lepší chuť, ale i daleko vyšší hodnotu. Za dalších šest let by se cena aktuálně čtyřleté whisky měla zvýšit o desítky procent.

„Kromě toho, že může jít o dobrou reklamu, my tím získáme cenný čas, abychom se připravili na souboj s mimořádnou konkurencí, která je na trhu, “ doplňuje Ondřej Chládek.

À propos sudy

Jakou má whisky vůni a chuť, určuje nejen samotný proces pálení a to, jak zacházíte s ječmenným sladem, ale také to, z jakého dřeva jsou vyrobeny sudy, kde nápoj dozrává. Některé single malt navíc zrají v sudech po jiných nápojích, například cherry, koňaku či pivu.

Sudy si v Trebitsch Holding SE vyrábějí sami z dubového dřeva těženého ve východní Evropě. „Zdánlivě vanilková příchuť single malt z Třebíče je daná také tím, že jsou sudy nové a vyrobeny z dubového dřeva jiného druhu, než se tradičně používá,“ připouští Kratochvíl.

„Důležité je zmínit i to, že součástí našeho příběhu je moravská rašelina a naše kvalitní vysočinská voda s parametry kojenecké vody. Mix toho všeho, co jsme zmiňovali, vytváří skvělý produkt,“ říká s hrdostí Chládek. Kvalitu potvrzuje i izraelský rabín a zástupce Židovské obce Praha Kalchheim Menachem, který se seznámil s výrobou a třebíčskou whisky ochutnal. Společnost dostane certifikát židovské košer kvality.

Jak nám pomohl CzechTrade?

„Obecně jsou lidé ke státním institucím skeptičtí. My ale musíme říct, že agentura CzechTrade se vůči nám nejen zachovala vstřícně, ale ukázala se jako velmi užitečný nástroj k tomu, abychom s naším příběhem uspěli ve světě,“ shrnuje ředitel firmy.

Jinými slovy: CzechTrade otevřel firmě dveře do světa, umožnil jim navštívit zajímavé akce a setkat se s lidmi, kteří pro byznys v té které zemi něco znamenají. Zástupci CzechTrade je navíc oslovují předem a usnadňují tak českým podnikatelům práci.

„Často si ani nevystačíte s angličtinou. Jednoduše potřebujete někoho, kdo hovoří lokálním jazykem a CzechTrade lidi s lokální jazykovou výbavou zaměstnává. Tak nám to umožnuje potkávat se s důležitými lidi v Číně, Turecku a dalších destinacích. Bez pomoci agentury by to pro nás bylo těžší,“ doplňuje Chládek.

Fandové whisky

„Zvláště bych chtěl ocenit pana Holase z čínské kanceláře CzechTrade a pana Polácha z Turecka. Ti nám prokázali cennou pomoc, nejen tím, že jsou to fandové whisky, ale pomohli nám zajistit kontakty, které nás přivedou k dalšímu byznysu. Vše je v běhu, trvá to delší dobu, česká whisky si bude muset tu cestu do světa vyšlapat sama, ale často je to i o tom, že vám někdo na startu otevře dveře,“ prozrazuje Ondřej Chládek.


Jakub Procházka

Tisknout Vaše hodnocení:

Štítky článků

Související články

Diskuse k článku

+ Nový příspěvek