Asociace průmyslového designu chystá nové aktivity

Asociace českého průmyslového designu (AČPD) obměnila své vedení.

Novými členy představenstva sdružení propagujícího industriální design byli na základě nominace členů asociace zvoleni Kateřina Kadlecová, ředitelka a majitelka společnosti USSPA, rodinného výrobce vířivek a swim spa, a David Karásek, majitel a šéfdesignér mmcité, předního výrobce městského mobiliáře.

Ilustrační fotografie

Ve vedení vystřídali dva ze zakladatelů asociace, Janu Zielinski, ředitelku Designbloku, a Milana Dostalíka, majitele a ředitele nábytkářské firmy TON, kteří se rozhodli kvůli časové zaneprázdněnosti znovu nekandidovat.

Předsedou představenstva asociace průmyslového designu zůstává Martin Wichterle, majitel strojírenské skupiny Wikov Industry a výrobce křišťálových svítidel Bomma. 

Jaký tvar má štěstí? Designblok to zkoumal v kostele i na elektrolodi

Volba nového vedení proběhla během členské schůze pořádané ve sklárnách společnosti Preciosa, která se rovněž řadí mezi členy asociace. Nové představenstvo chce pokračovat v naplňování cílů asociace a rozvíjet její působení mimo jiné posílením komunikace a vizibility asociace samotné. 

AČPD, která vznikla v roce 2020, si klade za cíl podporovat a propagovat průmyslový design nejen v Česku, ale hlavně v zahraničí a podpořit tak rovněž dobré jméno naší země. Hned několik z více než dvaceti členských firem asociace se svými výrobky pravidelně získává „designérského Oscara“ v podobě ceny Red Dot Design Award a dalších prestižních světových cen, produkty firem zastoupených v AČPD se exportují do všech světadílů, přičemž mnohé z nich udávají trendy ve svých oborech. „Chceme dát jasně najevo, že český průmyslový design, společně s technologickými inovacemi, může posouvat naši ekonomiku k vyspělému světu,“ říká předseda asociace Martin Wichterle. 

Neděláme průzkumy trhu. Produkty vznikají z naší potřeby, říká Richard Vodička z Egoé

Kromě propagace silného exportního potenciálu českého průmyslového designu patří mezi dlouhodobé cíle asociace spolupráce se státními institucemi, odbornými a vysokými školami, a také propagace a osvěta. Průřez produkcí členů AČPD je například součástí nové expozice Uměleckoprůmyslového muzea v Brně, která pod názvem Art Design Fashion shromažďuje to nejlepší ze současného českého designu. Své členy a jejich počiny v oblasti průmyslového designu představila asociace na jaře výstavou na Kampě. Letos v říjnu chystá v rámci Designbloku konferenci, na níž chce otevřít diskuzi na téma brandu České republiky a představit průmyslový design jako obor s vysokou přidanou hodnotou a klíč k úspěchu firem i celé naší ekonomiky. 

Asociace českého průmyslového designu (AČPD) vznikla v roce 2020, má 25 členů. Podporuje a propaguje průmyslový design jako nedílnou součást inovace, hájí zájmy a duševní práva svých členů, spolupracuje se státními a vzdělávacími institucemi a zvyšuje obecné povědomí o designu u široké veřejnosti. 

Členové AČPD: ANV Knives, Bohematic, Bomma, Brokis, Designblok, Egoé, Festka, Fleysen, G. Benedikt K. Vary, Janošík Okna-dveře, Kovap, Lasvit, LD Seating, Lockers, M&T, mmcité, Moser, Polstrin Design, Preciosa Lighting, Ravak, RIM CZ, Rudolf Kämpf, Todus, Ton, USSPA 

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Inovace a byznys
• Oblasti podnikání: Design | Kreativní průmysly

Doporučujeme