Ceny SDGs zveřejnily vítězné projekty s pozitivním dopadem. Vyhrály DOT Glasses, uspěl i Scuk a Cyrkl

V letošních cenách SDGs, které pravidelně oceňují projekty, jež přispívají k naplňování Cílů udržitelného rozvoje (Sustainable Development Goals – SDGs) a mění Česko i svět k lepšímu, získal prvenství startup DOT Glasses.

DOT Glasses poskytuje optické pomůcky pro korekci zraku v nejchudších zemích světa a zlepšuje tak život jejich obyvatel (umožňuje jim tak pracovat nebo chodit do školy). Stříbrným je projekt Scuk.cz, podporující lokální ekonomiku, a třetí místo v cenách SDGs letos obsadil startup Cyrkl, který mění podobu odpadového hospodářství a vnáší do něj principy cirkulární ekonomiky.

Ceny SDGs každoročně oceňují projekty, které přispívají k naplňování Cílů udržitelného rozvoje (SDGs) a mění Česko a svět k lepšímu. Vyhlášení nejinovativnějších firem s pozitivním dopadem proběhlo ve čtvrtek 17. září, na prvním místě se umístil startup DOT Glasses.

V DOT Glasses vyvinuli první dioptrické brýle na světě, které díky své snadné nastavitelnosti sedí téměř všem. V kombinaci s převratným konceptem čoček a vlastními nástroji k testování poruchy zraku chtějí DOT Glasses pomoci řešit problém zhoršeného vidění na dálku či na blízko, který postihuje více než jednu miliardu lidí na celém světě (téměř osmina světové populace).

Češi vybaví města budoucnosti chytrými stromy nebo multifunkčními lavičkami

DOT Glasses se zaměřují na lidi, kterým by brýle umožnily pracovat, a tedy zásadně zlepšily život, ale nemají k nim přístup kvůli cenové dostupnosti nebo žijí v odlehlých oblastech, a na děti, které díky brýlím mohou chodit do školy. Vyrábí brýle za cenu nižší než 3 dolary díky zjednodušení distribučních cest, zásadnímu snížení potřebných zásob pro distribuci, okamžitému vydávání brýlí po vyšetření a systému měření zraku bez potřeby kvalifikovaného očního lékaře.

Revoluce proti plastům. Startup Refork vyvinul rozložitelné příbory

Druhé místo patří projektu Scuk.cz, který podporuje lokální ekonomiku a dává prostor malým i středním farmářům, kterým poskytuje férové podmínky prodeje. Podporuje lokální zdroje a výrobu s misí udržitelného nakupování bez plýtvání s maximálním ohledem na životní prostředí a welfare zvířat.

Projekt je postaven na konceptu sousedských komunit – nákupních skupin, které vytváří hromadné objednávky, a tím snižují náklady na dopravu, pohonné hmoty a dopad na životní prostředí. Mezi investory Scuk.cz patří zároveň někteří investoři fondu Tilia Impact Ventures.

Na třetím místě cen SDGs se pak umístila firma Cyrkl. Projekt podnikatele Cyrila Klepka od základu mění odpadové hospodářství a vnáší do něj principy cirkulární ekonomiky ve spojení s technologiemi.

České technologie triumfovaly na Světové výstavě Expo v Dubaji

To se děje pomocí webového nástroje Cyrkl.com, kde se může jednoduše registrovat každá firma, která se snaží zbavit průmyslového odpadu jako jsou plasty, kovy či například textilie. Cyrkl ji posléze pomocí zkušeného týmu a základů strojového učení spojí s někým, kdo tento odpad umí využít. Odpad tak nemusí skončit na skládce nebo ve spalovně. Přes 1500 firem, které v Cyrklu propojili, vytvořilo největší digitální tržiště v Evropě – a plánuje dobýt celý svět.

Finalisty podpořila Tilia, první impaktový fond ve střední Evropě

Vítěz cen SDGs a startup na třetím místě patří do portfolia českého impaktového fondu Tilia Impact Ventures. Ten jako první v Česku i střední Evropě stojí na pomezí světa filantropie a světa investic s cílem podporovat pozitivní změnu ve společnosti. Tilia spolupracuje výhradně s projekty, které mají měřitelný přínos pro společnost, a je jim oporou nejen po finanční stránce, ale zároveň i partnerem a poradcem v byznysových otázkách.

V roce 2018 SDGs už přitom vyhrál startup Miwa Technologies, který rovněž patří mezi projekty zainvestované zmiňovaným fondem. Cílem Miwa je eliminace odpadu z jednorázových obalů potravin, zaměřuje se přitom na celý dodavatelský řetězec od výrobce až po domácnost.

„Vidět námi zainvestované projekty na předních příčkách cen SDGs nám dělá velkou radost. Potvrzuje se nám, že naši energii, finanční prostředky a know-how investujeme do skutečně prospěšných firem, které mají potenciál změnit společnost k lepšímu,” komentuje aktuální úspěch DOT Glasses a Cyrklu Silke Horáková z Tilia Impact Ventures.

Redakčně upravená tisková zpráva

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme