Česko mělo rekordní schodek zahraničního obchodu, vývoj exportu je v mlze

Česko bylo dlouhodobě proexportní ekonomikou s výrazně kladným saldem zahraničního obchodu. To se ale v uplynulých dvou letech změnilo. V srpnu 2022 skončil zahraniční obchod v deficitu 28,2 miliardy korun, nejhůř v historii samostatné ČR.

V meziročním srovnání klesl český vývoz (oproti loňskému srpna) o 0,4 miliardy. Česko je už téměř rok a půl dovozní ekonomikou. Za posledních šest měsíců jsme se do kladných čísel nedostali ani jednou, připomínají ekonomové.

Ilustrační fotografie

„Tím, že se překlopil obrázek zahraničního obchodu ČR z exportní do importní ekonomiky jsme se dostali do vleku cenotvorby v zahraničí,“ popisuje analytik společnosti CitFin Tomáš Volf.

Ceny jsme si tím pádem přestali určovat sami a diktují nám je zahraniční výrobci, upozorňuje Volf. Čím větší je podíl dovezeného zboží, tím větší je závislost na cenotvorbě v zahraničí, a i to je jedním z důvodů, proč je v Česku inflace jedna z největších v celé EU.

Index Exportu: Vývoz ohrožuje upadající poptávka

Za posledních 15 měsíců se obchodní bilance dostala do kladných hodnot pouze dvakrát, přičemž v posledním více než půl roce to nebylo ani jednou. „Vývoz se meziročně zvedl o 27,9 % a dovoz šel nahoru o 25,5 %. I když export rostl poprvé po půl roce rychleji než import, na otočení bilance to nestačí,“ doplňuje ekonom.

Němci přestali utrácet, pro český vývoz špatná zpráva

Špatná zpráva dorazila v prvním říjnovém týdnu i z Německa. Němci přestali utrácet, a to se nutně musí projevit i v zahraničním obchodě ČR. Německo je pro nás klíčové a do země směřuje přibližně třetina celkového exportu. Pokud se Němci omezují ve spotřebě, pak budou klesat zakázky domácímu průmyslu.

Nepříznivý vliv na tuzemskou obchodní bilanci měl v srpnu především dovoz ropy a plynu, zatímco export motorových vozidel a elektřiny se projevil pozitivně.

„Obchodní bilance v srpnu dopadla o šest miliard hůře oproti konsensuálnímu očekávání analytiků. Podobně jako v předchozích měsících byla bilance v meziročním srovnání zatížena dovozem ropy a plynu a dále se negativně projevil meziročně vyšší dovoz chemických látek a elektrických zařízení. Směrem vzhůru byla bilance tažena meziročně vyšším vývozem motorových vozidel, drahé elektřiny a počítačů a elektroniky,“ připomíná ekonom Jiří Pour z UniCredit Bank.

Jednotková cena dovezeného plynu byla oproti stejnému období loňského roku vyšší dokonce o 419 %, z hlediska objemu se ho ovšem dovezlo meziročně o 43 % méně, což souviselo s dřívějším plněním zásobníků v letošním roce. Jednotková cena dovezené ropy a souvisejících produktů pak byla meziročně vyšší o 59 % a objemově se dovezlo o 8 % méně ropy.

Nejvíc se logicky zhoršila bilance s Ruskem

Z teritoriálního hlediska se bilance meziročně nejvíce zhoršila s Ruskem (o 21,2 miliardy) a Čínou (o 12,9 miliardy). Dobrou zprávou je to, že se zlepšila s našimi nejvýznamnějšími obchodními partnery, Německem (o 12,8) a Slovenskem (o 6,7 miliardy). Vývoz do Ruska byl oproti srpnu loňského roku v souvislosti s válkou na Ukrajině zhruba třetinový (nižší o 4,1 miliardy). Dobré zprávy z Německa kalí výše zmíněný fakt o klesající spotřebě tamních domácností.

V letošním roce zahraniční obchod zůstává brzdou české ekonomiky a analytici očekávají, že i v příštím roce skončí obchodní bilance ČR v deficitu, navzdory zlepšování vývozu v některých položkách, zejména co se týče exportu aut.

Výsledky českého exportu naplňují optimismem generálního ředitele agentury na podporu obchodu CzechTrade Radomila Doležala: „Každý měsíc vidíme, že českému exportu se daří a naštěstí se nenaplňuje skepse, kterou jsme měli zpočátku roku. V tuto chvíli můžeme říct, že pokud nenastane neočekávaná událost, tak český export zůstane silný a mohl by dokonce pokračovat v tomto pozitivním trendu. To bude mimo jiné znamenat, že by celkový objem exportu za rok 2022 překonal solidní rok 2021. K tomu navíc vidíme nové pozitivní signály, například v rostoucím zájmu firem z ČR o nová exotická teritoria. A také díky znovu otevření kanceláře CzechTrade v Kyjevě budou mít české firmy v následujících měsících obchodní příležitosti související se novou poptávkou na ukrajinském trhu.“

jap

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme